Mārtiņš Sirmais: “Gribu, lai cilvēki domātu, ko ēd!”
0
Tikpat vienkāršs, atraktīvs, jautrs un darbīgs kā televīzijas raidījumā “Sirmā ēdienkaratē” pie Liepājas 48.arodvidusskolas topošajiem pavāriem konditoriem un viņu skolotājiem ciemojās pavārmeistars Mārtiņš Sirmais. Viņa stāstījums bija balstīts uz sieru šķirnēm un šī pārtikas produkta izmantošanu ēdiena gatavošanā. Un arī par viņa vadīto un tagad jau skatītāju iecienīto televīzijas raidījumu. Jaunais speciālists uzskata, ka pavārs ir īsti vīrišķīga profesija.
“Sievietēm vairāk piestāv kūkas cept vai salātus sataisīt,” sacīja topošo pavāru viesis. “Bet pie smagajiem katliem tomēr ir jāstāv vīriešiem. Ne velti visā pasaulē slavenākie ēdienu gatavošanas mākslas pārstāvji ir vīrieši. Taču pavāri mēdz mirt jauni, jo ikdienas stāvēšana pie karstās plīts ietekmē veselību, kaut arī šodien virtuvē ienāk aizvien jaunākas un modernākas tehnoloģijas.”
Iedvesmu ēdienu gatavošanai viņš ņem no apkārtnes, pats daudz ir ceļojis un tāpēc pārzina arī pasaules tautu virtuves smalkumus. Uzsvaru, runājot ar jauniešiem, viesis lika uz to, cik svarīgas, ēdienu pagatavojot, ir svaigas izejvielas, tepat – mūsu Latvijā – audzētas saknes, dārzeņi, dārza un meža veltes.
M.Sirmais labprāt dodas uz mācību iestādēm, jo viņa mērķis ir – lai cilvēki domātu, ko viņi ēd. Izvēle pašlaik ir pietiekama, tāpēc var atrast svaigus, garšīgus produktus. Ar televīzijas pārraides starpniecību viņš vēlas parādīt, kā viegli un ātri var pagatavot labus, pat izcilus ēdienus, iemācīt ēst garšīgi un veselīgi.
“Patika šī tikšanās, patika tas, ka viņš visu dara tik viegli un tik interesanti,” sacīja topošie pavāri, 3.kursa audzēkņi Raimonds Šēlis un Andrejs Mozgunovs.
Trīs jautri pavārzēni – Raimonds Šēlis (no kreisās) un Andrejs Mozgunovs no 48.arodidusskolas paņēmuši vidū viesi Mārtiņu Sirmo.