Trešdiena, 17. aprīlis Rūdolfs, Viviāna, Rūdis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Palielina pašvaldības atbalstu privātajiem bērnudārziem un apstiprina izglītojamo izmaksas

Papildināts – Palielina pašvaldības atbalstu privātajiem bērnudārziem un apstiprina izglītojamo izmaksas
Foto: liepajniekiem.lv
18.01.2018 14:31

liepajniekiem.lv

Šodien, 18.janvārī, notikušajā Liepājas pilsētas domes sēdē deputāti vienbalsīgi apstiprināja grozījumus saistošajos noteikumos ”Kārtība, kādā Liepājas pilsētas pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei”, kas paredz šogad palielināt pašvaldības līdzfinansējumu privātajos bērnudārzos par 43,01 eiro mazuļiem no 1,5 līdz 4 gadu vecumam un par 3,93 eiro – bērnu sagatavošanā pamatizglītības apguvei, portāls uzzināja domes sēdē.

Kā skaidro Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis, 2017.gada 20.oktobrī stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta 2015.gada 8.decembra noteikumos ”Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei”.

Tie paredz, ka papildus jau esošajām izmaksām pašvaldība tajās iekļauj arī privāto pirmsskolas izglītības iestāžu kopējo pamatlīdzekļu nolietojumu. Kopējo pamatlīdzekļu nolietojumu aprēķina, ievērojot pašvaldībām noteikto ilgtermiņa ieguldījumu uzskaites kārtību.

Pašvaldības atbalsts bērniem privātajos bērnudārzos tiek aprēķināts līdzīgi kā pašvaldības bērnudārzos. Izmaksu aprēķinu veic, ņemot vērā uzskaitītos izdevumus un aprēķinātās vērtības pašvaldības izglītības iestādēs iepriekšējā gadā.

2018.gada budžetā paredzēts finansējums privāto izglītības iestāžu līdzfinansējumam 267 572 eiro apmērā.

Liepājā šobrīd ir trīs privātās pirmsskolas izglītības iestādes – ”Varavīksne”, ”Sirsniņskola” un ”Pikucis”, kuras apmeklē 127 mazuļi. Lielākā daļa bērnu ir vecumā no 1,5 līdz 2-3 gadiem.

Tāpat domes sēdē tika apstiprināts arī lēmums “Par pašvaldību savstarpējiem norēķiniem par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem 2018.gadā”, kurā noteiktas viena izglītojamā izmaksas Liepājas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, speciālās pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējās izglītības iestādēs.

Liepājas izglītības iestādēs šogad izglītojas pavisam 667 citu pašvaldību bērni.

Pamatojoties uz 2016.gada 28.jūnija Ministru kabineta noteikumiem ”Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem”, Izglītības pārvaldē ir veikti faktisko izmaksu aprēķini uz vienu izglītojamo pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, speciālās pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējās izglītības iestādēs. 

Vidējās izmaksas 2018.gadā uz vienu izglītojamo Liepājas vispārējās izglītības iestādēs ir 34,58 eiro, pirmsskolas izglītības iestādēs 165,53 eiro, bet speciālās pirmsskolas izglītības iestādēs – 109,16 eiro, skaidro A.Deksnis.

Viena audzēkņa izglītošanai nepieciešamās izmaksas veido izglītības iestāžu darbinieku darba samaksa un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, dažādu pakalpojumu apmaksa, materiāli, energoresursi, remontos ieguldītie līdzekļi utt.

Katrā izglītības iestādē noteiktās viena audzēkņa izmaksas ir par pamatu pašvaldību savstarpējiem norēķiniem par izglītojamiem, kuri mācās Liepājā.

”Uzsākot 2017./2018.mācību gadu, ir noslēgti 49 līgumi ar citām pašvaldībām par tajās deklarētajiem 667 audzēkņiem, kuri apmeklē Liepājas pilsētas izglītības iestādes – apmēram tikpat cik pagājušajā mācību gadā,” tā A.Deksnis.

Un turpina: ”Savukārt Liepājas pašvaldība 2017.gadā ir noslēgusi līgumus ar 46 pašvaldībām par 380 audzēkņiem, kuru dzīves vieta ir deklarēta Liepājas pilsētā, bet kuri izglītojas citās pašvaldībās.”

2018.gadā ieņēmumi no pašvaldību savstarpējiem norēķiniem ir ieplānoti 272 934 eiro apmērā, kuri tiks novirzīti izglītības nozares papildus finansēšanai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz