Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2023. gads būs līdz šim karstākais gads pēc īpaši karstā novembra

2023. gads būs karstākais gads, kāds jebkad reģistrēts, pēc tam, kad novembris kļuva par sesto mēnesi pēc kārtas, kurā pārspēti temperatūras rekordi, trešdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienests “Copernicus” (C3S), kas veic klimata novērošanu.

2023. gads būs līdz šim karstākais gads pēc īpaši karstā novembra
Ilustratīvs (Foto: Shutterstock)
06.12.2023 09:51

LETA

Pagājušajā mēnesī tika pārspēts iepriekšējais novembra karstuma rekords, un 2023. gada vidējā globālā temperatūra par 1,46 Celsija grādiem pārsniedza pirmsindustriālā laikmeta vidējo temperatūru.

Iepriekš jau bija izteikti brīdinājumi, ka šis gads var kļūt par karstāko gadu kopš 2016. gada, sevišķi pēc jauniem temperatūras rekodiem septembrī un oktobrī, bet šī ir pirmā reize, kad tas ticis apstiprināts. 

Novembrī arī bija divas dienas, ka bija par diviem Celsija grādiem siltākas nekā pirmsindustriālajā laikmetā. Iepriekš neviena tik silta diena nebija reģistrēta.

C3S direktora vietniece Samanta Bērdžesa paziņoja, ka 2023. gadā jau ir bijuši seši jaunu rekordu mēneši un divi jaunu rekordu gadalaiki.

“Novembra īpašās globālās temperatūras, ieskaitot divas dienas, kas bija par diviem Celsija grādiem siltākas nekā pirmsindustriālajā laikmetā, nozīmē, ka 2023. gads ir siltākais reģistrētajā vēsturē,” sacīja Bērdžesa.

Zinātnieki atzīst, ka dati no ledus slāņiem, koku gadskārtu gredzeniem un tamlīdzīgi vedina uzskatīt, ka šis gads varētu būt siltākais vairāk nekā 100 000 gadu laikā.

Saskaņā ar C3S paziņoto, 2023. gada pirmie 11 mēneši bijuši par 0,13 grādiem siltāki nekā 2016. gadā, kas iepriekš bija siltākais gads.   

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz