Pusdienojam darba laikā? Kur un kā?
Aptaujājot liepājniekus, secinājums viens – aizvien vairāk strādājošo pusdienas uz darbu ņem līdzi no mājām. Arī tie, kas pirms gada vai diviem ēda sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Iemesli – rocības samazināšanās. Taču nav arī gluži tā, ka kafejnīcās un restorānos vairs nav neviena ēdēja. Ēdināšanas uzņēmumi tagad dara visu iespējamo, lai noturētu savus klientus, – gan samazina cenas, gan lepojas ar viesmīļu labo darbu un laipno attieksmi. Klients lielā mērā kļuvis par noteikumu diktētāju. Kur un kā ēd liepājnieki?
Liepājā ir kādas divdesmit kafejnīcas, kas paēst piedāvā ne tikai savās telpās, bet arī pusdienas aizved uz darbavietu. Pēdējā laika aktualitāte – vairs netiek pieprasīta samaksa par piegādi, jāmaksā tikai par ēdienu. Šogad kompleksās pusdienas uz norādīto vietu sākusi piegādāt kafejnīca “Ilze”. Samaksājot tikai divus latus, ēdamais pusdienas laikā būs darbavietā. “Ilzes” saimnieks Normunds Liņķis stāsta: “Situācija nav viegla. Katrs ēdināšanas uzņēmums tagad meklē pastāvēšanas un izdzīvošanas iespējas. Gada pirmie mēneši bija īpaši grūti, jo pusdienotāju darba dienās nebija gandrīz nemaz. Izveidojām komplekso pusdienu piedāvājumu – zupu, otro ēdienu un saldo. To var gan pasūtīt uz darbavietu, gan arī par šiem pašiem diviem latiem pusdienas paēst kafejnīcā. Sākumā daudzi viesi tā kā kautrējās izvēlēties šo piedāvājumu, bet tagad tas kļūst aizvien pieprasītāks. Manuprāt, tas tomēr ir citādāk, patīkamāk – paēst kafejnīcā, nevis darbavietas četrās sienās.”
Iecienīta vieta, kur daudzi iegādājas siltas pusdienas, ir hipermārkets “Rimi Ostmala”. Silto ēdienu vitrīna ir arī tīkla “Top!” veikalā “Lielie logi”, grilētas vistas un plašu salātu un kulinārijas izstrādājumu klāstu piedāvā veikals “Maxima” tirdzniecības centrā “Sala XL”. Fasēti salāti nopērkami daudzos citos veikalos.
Hipermārketa “Rimi Ostmala” direktore Mairita Pettere: “Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir samazinājies pieprasījums pēc gatavajiem ēdieniem, kurus piedāvājam no siltajām vitrīnām. Tas pats sakāms par salātiem. Tagad cilvēki rūpīgāk skatās, kāda ir cena, un ļoti labprāt izvēlas preces par akcijas cenām. Runājot par siltajiem ēdieniem, tagad gatavojam komplektus dažādām gaumēm un cenu līmeņiem. Jāpielāgojas laikam. Tā vairs nav, kad ļaudis bija gatavi pirkt visu, pat īpaši neskatoties uz cenu.”
Vairāk par liepājnieku pusdienošanas paradumiem lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” numurā.