Varēs nogaršot latgaliešu speķi
"Kurzemes Vārds"
Šīs nedēļas nogalē liepājniekiem būs iespēja
iepazīties ar Latgales kulināro mantojumu, piemēram, diētisko speķi un melnajā
pirtī kūpinātu Latgales sieru.
Tirdzniecības centra “Baata” vestibilā
piektdien, sestdien un svētdien būs piestājusi biedrība “Latgolys
golds” un tās vadītājs Andris Mejers, lai piedāvātu Latgales tradicionālā kulinārijas mantojuma degustāciju. Senos tērpos ģērbušies, biedrības
pārstāvji piedāvās nogaršot dažādus produktus, stāstīs par tiem un par Latgales
tradīcijām, skaidros ēdienu nosaukumus. “Ar to jau bagāta latviešu
valoda,” A. Mejers par piemēru min ķiploku, kas latgaliski ir “casnags”.
Liepājnieki varēs pagaršot sālītu Latgales speķi. “Kas nav termiski
apstrādāts, tas ir veselīgs,” kulinārā mantojuma uzturētājs paskaidro.
“Tāpēc jau mēs, latgalieši, esam tik stipri!”
Būs arī rudzu
maize ar ķimenēm jeb čyminem, mālnā piertī kapcēts Latgolys sīrs un citas
lietas.
Degustācijas
sāksies piektdien ap pusdienlaiku, notiks līdz pat pulksten 21, tikai svētdien
tās beigsies agrāk.
Biedrība “Latgolys golds” latgaliešu
virtuvi popularizē ne tikai Latvijā, bet arī Vācijā, Beļģijā, Baltkrievijā un
citur. Informācija par viņiem atrodama Eiropas
Reģionālā kulinārā mantojuma tīkla mājaslapā www.culinary-heritage.com. Tur lasāms, ka biedrībā pieprot arī zupu
gatavošanu pēc senām receptēm – bebra gaļas zupu ar kāļiem, zirga gaļas zupu ar
sakņu dārzeņiem, “zaķa kāpostus”.