Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Zemenes garšo pēc bērnības

Zemenes ne bez iemesla uzskata par delikātām ogām, kuru aromāts tikai reto atstāj vienaldzīgu. Kamēr vēl pieejamas, tās jāēd svaigas un, ja iespējams, kaut kas jāsagatavo arī ziemai.

Zemenes garšo pēc bērnības
Zemenes to ražošanas laikā esot jāēd vismaz 400 grami dienā. (Foto: Egons Zīverts)
17.07.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

PIEREDZE

Fitnesa trenere Ginta Ekanajaka:

– Atceros, manā bērnībā vecākiem bija vasarnīca ar dārziņu un tur audzēja arī zemenes. Tam bija gan pozitīvas, gan negatīvas nianses! Pozitīvais – ogas man ļoti garšoja, jo bija saldas, saldas. Joprojām atceros šķirnes nosaukumu “Festival”. Negatīvais – arī man bija zemenes jāravē, un tas, protams, nepatīk nevienam bērnam.

Šobrīd par savām favorītēm uzskatu mūsu pašu zemē audzētās zemenes, nevis ievestās. Garša tomēr atšķiras!

Kad ogu ir vairāk, sagatavoju tās ziemai. Viss notiek pavisam vienkārši. Tīras zemenes saspaidu un izmaisu ar nedaudz cukura. Lieku trauciņos un saldēšanas kamerā. Ziemā tas ir brīnišķīgs, svaigs našķis. Klasiskā veidā vārīts ievārījums nav mans, jo tajā ļoti daudz cukura un nav ogu svaigās garšas.

Žurnāla “Ieva” žurnāliste Aiva Kanepone:

– Es dievinu zemenes! Protams, jaukākās atmiņas saistās ar bērnību, kad dzīvoju laukos un mamma tās audzēja dārzā. Kad mani sūtīja ogas lasīt, vienmēr varēju izēst pusi pielasītā spainīša! Skumji bija, ja uzradās nevēlami konkurenti, proti, kad kaut kāda dzīvā radība dārzā gardās ogas bija pamanījusies sabojāt, tajās iekožoties pirms manis. Atceros ainiņu no bērnības, kad kopā ar citiem bērniem karstā vasaras dienā kā zvirbuļi sēdējām uz lielām koka kāpnēm, kas noliktas ēnā pie šķūņa.

Katram rokās trauks ar tikko salasītām zemenēm. Īsts mielasts!

Gaidot ienākšanās laiku, biju sajūsmā pat par tikko sārtot sākušajām zemenēm ar bāli sārtiem vaidziņiem… Man pašai dārziņa nav, tādēļ ogas jāpērk. Ja nu gatavās saspiedušās, ir kādas bojātas vietiņas vai neizskatās kārdinošas, daru tā. Noņemu lapiņas, lielākās sagriežu gabalos, mazākās tāpat saberu stikla burkā un mazliet pārkaisu cukuru. Tad lieku ledusskapī uz vairākām stundām. Zemenes sasulojas, izveidojas viegls sīrups, bet galvenais – ogas ir vēsas un garšo tiešām atspirdzinoši.

RECEPTES

Našķis “Romantika”

Vajadzēs 20 zemenes, 100 g tumšo šokolādi, 60 g sviesta, 40 g balto šokolādi un cukura dekorus rotāšanai.

Tumšo šokolādi bļodiņā sasmalcina un izkausē ūdens peldē, pievienojot sviestu. Ogas ar visām kauslapām saliek uz cepamā papīra, kas ieklāts plakanā šķīvī. Katru ogu pamērcē mīkstajā šokolādē un liek atpakaļ uz papīra. Otrā bļodiņā izkausē balto šokolādi un to ar karotīti pārlej ogām kā dekoru, uzber arī dekorus (pērlītes) no cukura. Liek ledusskapī uz 30 minūtēm, pasniedz, kad šokolāde sastingusi.

Zemeņu kārums

Jāņem 180 g miltu, 1,5 tējk. cukura, 170 g sviesta, 4 ēd.k. auksta ūdens, 60 g mandeļu šķēlītes, 300 g zemeņu, 1 ēd.k. citrona sulas, 3 ēd.k. medus, 4 ēd.k. brūnā cukura, vaniļas cukuru, sāli.

Traukā miltus, cukuru un sāli sajauc, pieliek aukstu sviestu un ar rokām samīca. Sanāk pasausa masa. Tad pa 1 karotei pielej ūdeni, līdz veidojas viendabīga mīkla. Liek starp divām cepamā papīra loksnēm un izrullē ar mīklas rulli. Tur ledusskapī pusstundu. Tikmēr līdz 200 grādiem uzkarsē cepeškrāsni un atsevišķā traukā samaisa zemenes ar medu, citrona sulu, brūno cukuru un vaniļas cukuru. Uz cepšanas pannas uzliek mīklu (augšējo cepamo papīru noņem) un uzloka maliņas. Uzliek zemeņu pildījumu un malas kārtīgi nostiprina. Pārber mandeļu šķēlītes. Liek cepeškrāsnī, temperatūru samazina uz 180 grādiem un cep 50 minūtes. Labi garšo ar saldējumu.

Vasaras salāti

Sagādājiet 6 zemenes, 100 g spinātu lapiņu, 60 g siera “Feta”, riekstus pēc gaumes, citrona sulu, šķipsniņu piparu.

Zemenes notīra, sagriež ripiņās, porcijas šķīvī ieliek spinātu lapiņas. Uzber zemenes, pārkaisa riekstus. Sieru sagriež mazos kubiņos, liek uz zemenēm. Citronu sulā iemaisa piparus un pārlej salātiem.

Zemenes ar apelsīniem

Vajadzēs apmēram 200 g zemeņu, 2 dzeltenos tomātus, 1 apelsīnu, mazās mocarellas bumbiņas, maigas garšas sīpolu, lapu salātus.

Tomātus, sīpolu un notīrītu apelsīnu sagriež šķēlītēs. Zemenes sagriež četrās daļās. Salātlapas liek traukā, pieliek pārējos produktus un pievieno mērci no svaigas apelsīna sulas, kas pēc garšas sajaukta ar citrona sulu. Iemaisa olīveļļu, šķipsnu piparu. Ja vajag, pieber sāli.

Kokteilis “Jūlija garša”

Būs nepieciešams 400 g plombīra saldējuma, 300 g svaigu, notīrītu zemeņu, apm. 1/2 litra piena, 3 ēd.k. cukura.

Visas sastāvdaļas blenderī sakuļ. Lej glāzēs (sanāks 4 porcijas), rotā ar veselām zemenēm un piparmētru lapiņām. Ja vēlas, pienu var aizstāt ar ananasu sulu.

PADOMI

Ieteikumi namamātēm no 1969. gadā izdotā kalendāra sievietēm.

Ja vēlies, lai pagatavotais ēdiens būtu pilnvērtīgs, garšīgs un daudzpusīgs, savlaicīgi jāsastāda ēdienu karte. Ja namamātei atliek laika, to sastāda ilgākam laikam, bet ne mazāk kā vienai nedēļai. Katrā ziņā jāzina, kādi produkti būs vajadzīgi attiecīgajai dienai. Tādējādi nepieciešamos produktus iespējams sagādāt iepriekš un pēc iespējas tos dažādot, lai cilvēka organisms uzņemtu visas tam nepieciešamās vielas.

Sastādot ēdienu karti, jāraugās, lai pagatavotais ēdiens būtu:

Sātīgs. Taču te jāvariē, jo pie stipri sātīgiem ēdieniem piedevām jābūt vieglām. Piemēram, pie saceptas gaļas pasniedz dārzeņu sautējumu.

Garšīgs. Lai iegūtu garšu, produktiem pieliek piparus, sīpolus un citas garšvielas. Saldos mīklas izstrādājumus pasniedz ar skābiem augļiem un pikantiem ievārījumiem.

Apetīti ierosinošs. Ēdienam jābūt ar labu izskatu, patīkamā krāsā un formā. Produktus ar dažādu krāsu var variēt, piemēram, olas sakārto uz lapu salātiem, tomātu šķēlītes uz gaļas. Ēdienus grezno ar zaļiem garšaugiem.

Lai tas atbilstu jūsu budžetam. Dārgākie produkti jākombinē ar lētākiem, tomēr priekšroka jādod pilnvērtīgākiem.

Lai būtu ātri pagatavojams. Tas svarīgi, lai saimniecei pie pavarda nevajadzētu pavadīt daudz laika.

INTERESANTI

Jāsaēdas tik, cik lien!

“Zemenes ir spēcīgs antioksidantu avots ar nelielu enerģētisko vērtību – 100 gramos ogu ir vien 31 kalorija, daudz ūdens un šķiedrvielu. No minerālvielām zemenēs izceļas kālijs, un tas ir ļoti svarīgi, jo kālijs veicina ūdens izdalīšanos, kamēr nātrijs (sāls) to aiztur. Ja uzturā ir par daudz nātrija, kā tas bieži gadās, jāraugās, lai vairāk uzņemtu kāliju, un zemeņu laiks šai ziņā sniedz ideālu iespēju – ik dienu vajadzētu apēst vismaz vienu sauju ogu. Kaut arī tiek uzskatīts, ka zemenes satur daudz dzelzs, diemžēl par dzelzs avotu tās tomēr nevar nosaukt, jo 100 grami zemeņu satur tikai 0,28 mg,” skaidro sertificēta uztura speciāliste Anita Baumane.

Tāpat zemenēs ir tik vajadzīgais C vitamīns, B grupas vitamīni – B1, B3, B4, B5, B6, B9, arī E un K vitamīns. Zemenēs ir arī mikroelementi – kālijs, fosfors, magnijs, nātrijs, varš. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka, patērējot 400 gramus augļu un dārzeņu dienā, var samazināt sirds slimību, diabēta un vēža risku. Taču jāņem vērā, ka neviens no augļiem slimības pilnībā neārstē!

Mēdz būt arī cilvēki, kam zemenes liegtas, jo tās var izsaukt alerģisku reakciju. “Zemeņu alerģijas gadījumā cilvēka imūnsistēma slikti reaģē uz īpašu alergēnu, kas atrodas ogā. Jāpatur prātā, ka cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret zemenēm, var nākties būt uzmanīgiem arī no citiem šīs dzimtas augļiem, piemēram, no kazenēm.

Ja ir aizdomas par alerģisku reakciju, nevajadzētu patstāvīgi noteikt diagnozi, bet gan doties pie alergologa. Saskaņā ar neliela apjoma pētījumu, kas pirms dažiem gadiem veikts Bosnijā, tikai 3–4 procentiem bērnu no 2 gadu vecuma un jaunākiem ir alerģija no zemenēm. Vēlīnā bērnībā procentuālais līmenis pazeminās līdz 0,5–1 procentam un paliek nemainīgs,” pastāsta uztura speciāliste.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz