Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pārliecība ar piesardzības “glazūru”

Pārliecība ar piesardzības “glazūru”
05.06.2009 07:00

Atslēgvārdi

Sabīne Niedola – kārotajā divpadsmitniekā
Līdz pēdējo trīs gadu lielākā sporta pasākuma startam Latvijā atlikušas tikai divas dienas, un gandrīz visas komandas jau ir ieradušās Eiropas čempionāta pirmā posma norises vietās – Liepājā un Valmierā.

Liepājniekiem ir pamats īpašai sajūsmai, jo tieši mūsu olimpiskajā centrā Latvijas sieviešu izlase aizvadīs pirmās trīs spēles.

Par izspēles kārtību

Uzreiz gan jāatzīst, ka Latvijas sieviešu basketbola izlase pirmā posma spēles Liepājā aizvadīs ne jau aiz pašu iniciatīvas – Eiropas Basketbola savienības noteikumi paredz, ka grupas turnīra pirmās cīņas mājinieces nedrīkst aizvadīt galvenajā arēnā, tātad “Arēnā Rīgā”. Līdz ar to Latvijas Basketbola savienībai atlika izšķirties starp Liepāju un Valmieru, laikam jau likumsakarīgi, ka tiesības uzņemt pašu sieviešu izlasi ieguva mūsu pilsēta, kurai plusu bija krietni vairāk nekā vidzemniekiem, piemēram, plašāka infrastruktūra, jauns, moderns sporta komplekss, kā arī liepājniece – Sabīne Niedola valstsvienības kandidātu sarakstā. Jāteic, ka Liepājai bija arī savs mīnuss, kas vismaz pārbaudes spēlēs vēlreiz apstiprinājās – tie ir skatītāji, kurus par līdzjutējiem būtu nekorekti saukt. Lai kā Liepājas Olimpiskajā centrā aizvadītajos pārbaudes mačos spēles informators centās iedrošināt atnākušos skatītājus, kūtrie basketbola draugi ar ļoti retiem izņēmumiem jutās kā teātra parterī. Gribētos ticēt, ka to skatītāju izteikumi par balss saišu taupīšanu Eiropas čempionātam nav tikai sausa runāšana. Tiem basketbola cienītājiem, kuri biļetes uz Latvijas izlases spēlēm vēl nav iegādājušies, jāteic, ka pirmā mača biļetes vairs nav pieejamas, taču uz mačiem ar Ungārijas un Grieķijas izlasēm tās vēl var iegādāties. Jāatzīmē, ka visas Latvijas izlases cīņas varēs noskatīties arī kanāla “TV3” tiešraidēs.

Kā zināms, Eiropas čempionātā Latvijas valstsvienība spēlēs B apakšgrupā, kur trīs dienu laikā spēkosies ar Polijas, Ungārijas un Grieķijas izlasēm. Pēc viena apļa turnīra trīs labākās komandas no katras grupas (čempionātā piedalās 16 valstu izlases, kuras sadalītas četrās apakšgrupās) turpinās cīņu otrajā kārtā, pēc kuras tad arī noskaidrosies tās vienības, kas iekļūs ceturtdaļfinālā. Jāatzīmē, ka tikai pirmā posma mači notiks ārpus Rīgas – A un B apakšgrupas cīņas notiks Liepājā, bet C un D spēcīgākās komandas noskaidros Valmierā.

Viltīgā B grupa

Pēc pēdējo gadu sasniegumiem lielākajos basketbola turnīros Latvijas sieviešu izlase B apakšgrupā uzskatāma par galveno favorīti, taču eksperti, Latvijas izlases treneri, kā arī pašas spēlētājas jau ne reizi vien atzinušas, ka jābūt ļoti piesardzīgiem un šī apakšgrupa it kā esot pateicīga, tomēr tajā pašā laikā viltīga. Jā, mūsu meiteņu pirmā posma pretiniecēm pēdējā laikā nozīmīgos turnīros nav bijuši lieli sasniegumi, taču nesen aizvadītās pārbaudes spēles ar Polijas, Ungārijas un Grieķijas valstsvienību piedalīšanos liecina, ka pārsteigumi šajā Eiropas čempionātā būs un ļoti iespējams ne mazums. Piemēram, polietes divreiz pārspēja Baltkrievijas izlasi, kurai aizvadītajā vasarā mūsu basketbolistes diezgan pārliecinoši zaudēja Pekinā, bet ungārietes ļoti cienīgi cīnījās ar pašreizējām pasaules čempionēm austrālietēm. Savukārt grieķietes tika galā ar Itālijas izlasi. Arī tas, ka Polijai un Ungārijai ir Eirolīgā spēlējoši klubi, zināmā mērā ieskicē šo valstu līmeni Eiropā. Ja runājam par Grieķijas izlasi, tad prātā nāk Latvijas izlases galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa atzinums pēc pēdējās pārbaudes spēles ar Turcijas komandu: “Mums ir problēmas ar agresīvu, ciešu pretspēlētāju darbību aizsardzībā.” Tieši no grieķietēm sagaidāma līdzīga spēles maniere, tā ka otrdienas vakarā redzēsim kā Zvirgzdiņš&Co būs ticis galā ar vienu no beidzamajiem mājas darbiem.

Ne gluži kā pa sviestu

Sagatavošanās posmā Latvijas sieviešu izlase aizvadīja sešas spēles un visās izcīnīja uzvaras, turklāt lielākajā daļā ļoti pārliecinošas. Valstsvienības treneris Ainars Zvirgzdiņš atzina, ka pretinieces pārbaudes spēlēs varējušas būt spēcīgākas, taču šoreiz noteicošais bija tas, lai visas no tām mūsu basketbolistes aizvadītu savas valsts robežās, tāpēc arī sparingpartneru loks sašaurinājies. Diemžēl šajā laikā neiztika arī bez nepatīkamiem starpgadījumiem – Eiropas čempionāts secen ies Ievai Kubliņai, kura savainojusi pēdu, bet vēl viena mūsu garā gala spēlētāja Aija Brumermane komandai varēs palīdzēt ne ātrāk kā otrā posma cīņās, protams, ja Latvija tām kvalificēsies. Vēl divas dienas pēc mača ar Turcijas izlasi Ainars Zvirgzdiņš teica, ka sastāvu paziņošot tikai sestdienas pēcpusdienā, taču tas tomēr tika izdarīts vakar pēdējā preses konferencē pirms Eiropas čempionāta. Jāsaka tā – Zvirgzdiņš turēja doto vārdu, un Latvijas izlases sastāvā tika iekļautas jaunas sejas Sabīnes Niedolas un Kristīnes Kārkliņas personās, bet divas liekās basketbolistes šoreiz izrādījās Santa Dreimane un Elīna Babkina. Jau labu laiku pirms sastāva paziņošanas tika mēļots, ka divas liekās varētu būt mazās, un šie groza tuvumā spēlējošo meiteņu savainojumi aizdomas tikai pastiprināja. Turklāt pēdējā pārbaudes mačā ar Turciju tieši šīs divas spēlētājas laukumā nedevās, bet Zvirgzdiņš pēc tam šo cīņu nosauca par Eiropas čempionāta ģenerālmēģinājumu.

Latvijas izlases sastāvs
Gunta Baško
Anete Jēkabsone-Žogota
Liene Jansone
Zane Tamane
Zane Eglīte
Ieva Tāre
Kristīne Kārkliņa
Anda Eibele
Aija Brumermane
Aija Putniņa
Dita Krūmberga
Sabīne Niedola

Eiropas čempionāta oficiālā mājaslapa:
www.eurobasketwomen2009.com

Latvijas izlases spēļu kalendārs
Svētdien pulksten 20.30 Latvija – Polija
Pirmdien pulksten 20.15 Latvija – Ungārija
Otrdien pulksten 20.15 Latvija – Grieķija

Miks Kuncītis,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz