Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Liepājas metalurgs” saņems valsts galvojumu Ls 60 miljonu kredītam

“Liepājas metalurgs” saņems valsts galvojumu Ls 60 miljonu kredītam
04.01.2010 16:04

Pēc Valsts kases izvērtējuma finanšu ministrs Einars Repše (JL) parakstījis valsts galvojumu AS “Liepājas metalurgs” par aizņēmumu aptuveni 60 miljonu latu apmērā uzņēmuma ražotņu modernizācijai.

Galvojumu paredzēts sniegt tikai par aizdevuma pamatsummas atmaksu, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Projekta mērķis ir “Liepājas metalurga” ražotnes modernizācija ar jaunākās tehnoloģijas elektroloka krāsni, kausa krāsni un nepārtrauktās liešanas iekārtas modifikāciju, kas nomainīs esošās trīs novecojošās krāsnis pret efektīvākas tehnoloģijas tēraudkausēšanas elektroloka krāsni ar ražošanas jaudu vismaz 865 000 tonnu gadā, kas nodrošinās visus “Liepājas metalurga” velmēšanas stāvus ar nepieciešamo tērauda sagatavju ražošanas kapacitāti.

Ar elektroloka krāsni būs iespējams ražot armatūru ar samazinātu vienas vienības pašizmaksu, balstoties uz resursu ietaupījumu, no salīdzinoši dārgākas gāzes pārejot uz lētākas elektroenerģijas izmantošanu ražošanas procesā. Elektroloka krāsnī ir ievērojami tīrāks ražošanas process nekā esošai tehnoloģijai.

Kopējais “Liepājas metalurga” ražotņu modernizācijai plānotais investīciju apjoms projekta otrā posma realizācijai ir paredzēts apmēram 95 miljoni eiro (66,5 miljoni latu).

“Liepājas metalurga” metalurģiskā rūpnīca patlaban izmanto novecojušu tērauda ražošanas tehnoloģiju (kopš 1965.gada trīs martena krāsnis tērauda kausēšanai), un, lai turpmāk varētu strādāt efektīvi, tai ir nepieciešams turpināt uzsākto ražotņu modernizāciju. Ražotņu modernizācijas pirmajā posmā no 2006. līdz 2007.gadam “Liepājas metalurgs”, neizmantojot kredītlīdzekļus, ir veicis ieguldījumus aptuveni 35 miljonu eiro (24,5 miljonu latu) apmērā.

Valsts galvotā aizdevuma nodrošinājumam “Liepājas metalurgs” ieķīlās uzņēmuma kustamo mantu, modernizējamā tēraudkausēšanas ceha un jaunizveidojamās tēraudkausēšanas tehnoloģiskās iekārtas.

“Mūsu valsts ekonomikas izaugsmes priekšnosacījums ir investīcijas, novirzot līdzekļus uzņēmējdarbības un eksporta atbalstam, kas līdz šim iespēju robežās tika nodrošināts. Valdība arī turpmāk ir gatava sniegt atbalstu Latvijas uzņēmumiem, palīdzot tiem saglabāt starptautiskos tirgus, investējot līdzekļus uzņēmumu modernizēšanā, tādējādi arī nodrošinot mūsu valsts tautsaimniecības attīstību,” norādījis Repše.

Kā ziņots, decembra vidū Eiropas Komisija (EK) deva atļauju 89 miljonus eiro (62,55 miljonus latu) vērtai Latvijas valsts garantijai kompānijas “Liepājas metalurgs” kredītam ražotnes modernizācijai.

“Liepājas metalurgs” ir ekonomiski stabila kompānija, kas Latvijas ekonomikai ir stratēģiski svarīga, bet finanšu krīzes dēļ tā bez valsts garantijas nespēj iegūt nepieciešamo kredītu, teikts EK paziņojumā.

Komisija norāda, ka tās lēmums atbilst Eiropas Savienības (ES) noteikumiem, ļaujot valstīm sniegt palīdzību kompānijām piekļūt finansējumam krīzes laikā.

Kompānija plāno 89 miljonu eiro kredītu izmantot 95 miljonus eiro (66,77 miljonus latu) vērtam projektam, lai modernizētu ražošanas iekārtas atbilstoši ES vides standartiem.

EK pārstāvniecībā Latvijā aģentūru LETA informēja, ka no kopējā galvojuma, ko Latvija plāno sniegt, 90% atbilst EK pagaidu shēmas nosacījumiem, proti, atbalsta saņēmējs par galvojuma sniegšanu maksā atbilstīgu prēmiju un ieķīlā nodrošinājumu, kas sedz lielu galvotās summas daļu. Turklāt aizdevums un attiecīgais galvojums tiktu piešķirts uz desmit gadiem.

Valsts galvojuma pārējie 10% tiks sniegti saskaņā ar tirgus nosacījumiem, līdz ar to nav uzskatāmi par valsts atbalstu. Attiecībā uz šo tirgus cenai atbilstīgo galvojuma daļu EK secināja, ka pašreizējā tirgus situācijā un, ņemot vērā visus darījuma apstākļus, Latvijas valsts piemērotā prēmija atbilst tirgus cenai par šāda galvojuma sniegšanas risku.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz