Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar metāla detektoru uziet sena šķēpa uzgali

Ar metāla detektoru uziet sena šķēpa uzgali
09.04.2011 07:09

Atslēgvārdi

Azarts un arī peļņas iespējas ir tas, kas 19 gadu vecajam liepājniekam Jānim Dreimanim pēc tam, kad pabeigts darbs veikala “Sala XL” kulinārijas cehā, kā arī brīvdienās liek ņemt rokās metāla detektoru un doties meklēt dārgumus.

Gan senas, gan ne tik senas lietas. Un bešā viņš nepaliek. Tādēļ arī šādu dārguma meklētāju skaits kļūst aizvien lielāks.

Latvijā netrūkst dārgumu meklētāju jeb racēju, kā viņus dēvē tautā. Viņi liek lietā metāla detektoru un tādējādi uziet gan senus priekšmetus, gan nesen pazaudētas mantas un naudu, gan viduslaiku kaklarotas, gredzenus, armijas piederumus, monētas, jostas, sprādzes.

Dārgumu meklēšanu Jānis neveic, kur pagadās. Viņš iepriekš izpēta informāciju, kur notikušas kādas kaujas, vai uzklausa veco ļaužu stāstus. Un tikai tad liek lietā metāla detektoru.

Pats vērtīgākais atradums Jānim gadījies marta beigās Medzes pagastā. Metāla detektors sācis reaģēt virs kāda priekšmeta, kas sākotnēji noturēts par karoga kāta uzgali, tomēr turpmākie pētījumu parādījuši, ka Jāņa rokās nonācis bronzas laikmeta šķēpa asmenis.

Atradumu pie speciālistiem ekspertīzes veikšanai gan viņš vēl neesot nesis. Taču Jānis pats salīdzinājis šķēpa uzgali ar internetā pieejamo informāciju. Gandrīz visus atradumus viņš pārdod. Piemēram, par vācu armijas ķiveri viņš saņēmis 40 latu. Tās pērk vietējie kolekcionāri. Taču dārgāku priekšmetu uzpircēji gan mīt ārpus Latvijas robežām. Jānis noskaidrojis, ka viņa atrastais šķēpa uzgalis varētu maksāt ap 400 eiro. Un pircējs jāmeklē Lietuvā vai Vācijā.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 9.aprīļa numurā.

#kvards-20110409-05#

Viktora Ulberta foto

Jānis Dreimanis ar bronzas laikmeta šķēpa uzgali, kura vērtība mūsdienās varētu būt ap 400 eiro.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz