Durbē gatavos vīnogu vīnu
Durbes pagasta “Miervalžos” taps vīna darītava, apstiprina saimniece Inese Petrova. Šim nolūkam tiek piesaistīts arī ES finansējums.
Patlaban vēl viss tikai procesā, bet nākamgad jau būs, ko redzēt, saka I. Petrova. Viņa kopā ar vīru Juriju Petrovu jau vairākus gadus apsaimnieko vīnogu laukus “Miervalžos”, aizrāvušies ar vīna darīšanu un vēlas to paplašināt, jo saskata šajā nozarē iespējas.
Lauksaimniecības produkcijas apstrādes ēku būvdarbi varētu sākties pēc tam, kad septembrī būs nokārtotas visas formalitātes ar Lauku atbalsta dienestu. Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā rāda, ka konkursā par būvniecību uzvarējusi SIA “Hercogs L” no Liepājas, tā apņēmusies darbus izdarīt par 148 262 latiem. “Būs atsevišķs cehs, vīna pagrabs,” I. Petrova iezīmē plānus. Projektu īsteno ģimenes uzņēmums “K.I.&K.O.”, kas reģistrēts Liepājā. Petrovi dzīvo Liepājā un saimnieko “Miervalžos”.
Vīna ražošana arī Liepājas puses novados kļūst aizvien populārāka, turpat netālu jau darbojas Evijas Kopštāles uzņēmums “Evi&Jo”, taču konkurence “Miervalžu” saimniekus nebaidot. “Katrs jau taisa savu – Evija netaisa no vīnogām,” I. Petrova saka. Paši savam priekam arī iepriekš darījuši vīnu no upenēm un citām ogām, lielākos apmēros Petrovi vēlas strādāt ar vīnogām.
Vai šī vasara vīnogu ražai nav bijusi par aukstu? “Vēl jau ogām jāgatavojas, tā īsti septembrī varēs redzēt. Bet ķekariņu ir daudz un pilni,” saimniece ir optimistiska.
“Kurzemes Vārds” jau rakstījis, ka pērn Petrovi ar deserta vīnogu vīnu piedalījušies Sabiles Vīna svētkos, kur notika Latvijā licencēto vīna darītavu produkcijas degustācija. Lai arī godalgotās vietas toreiz gāja secen, vīndari par to neskuma un norādīja, ka galvenais ir pieredzes gūšana.
Dina Belta,
“Kurzemes Vārds”