Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vēstures līkloči “Kurzemes Vārdā”: Izrauj jumta vitrāžu un vietā ieklāj plēvi

1992. gada 5. jūnijs. Vairāk nekā mēnesi ilgā diņģēšanās un vilcināšanās vainagojusies ar to, ka Karavīru tirdzniecības uzņēmums tomēr atstāj telpas Uliha ielā 33. Uzņēmuma direktors Aleksandrs Tiseckis Skolu valdē esot solījis, ka viņa vadītais kolektīvs darīs visu, lai ēka paliktu pieklājīgā kārtībā. Taču atkal izrādījās, ka tie ir smuki vārdi, kas pildīti netiek.

Vēstures līkloči “Kurzemes Vārdā”: Izrauj jumta vitrāžu un vietā ieklāj plēvi
Foto: liepajniekiem.lv
05.06.2023 06:00

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

(..) – Tā ir viszemiskākā izlaupīšana, – saka Pilsētas valdes padomnieks Voldis Prancāns. Viņš aizvakar sastādīja aktu, kurā uzskaitīti visi postījumi. Izņemta jumta vitrāža, bet tās vietā kā izsmiekls, kā ņirga ieklāta polietilēna plēve, izrauti elektroslēdži, rozetes, demontēts elektrosadales skapis, noņemtas izlietnes un klozetpodi, izplēsts linolejs un grīdas finiera klājums, izrautas durvju atslēgas un logu rāmji, bet vairākās vietās arī pašas durvis. Pagalma šķūnītī noskrūvēti apkures radiatori. Lai slēptu pēdas, ēkai durvis no iekšpuses aizkrampētas, bet pats vainīgais izkāpis caur lodziņu. Aculiecinieki, kas atceras karu, stāsta, ka tā neesot rīkojušies pat vācu okupanti, kuri savulaik arī bija iemitinājušies šajā namā.

Vai dzersim pienu, cik gribēsim?

Sākot ar 1. jūniju, lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu un tirdzniecības organizāciju savstarpējās attiecībās parādījās nopietnas novitātes. Kā tās skāra Liepājas Piena kombinātu – par to stāsta direktors A. Saldovers: – Patlaban tirdzniecība mums ir parādā kādus piecus miljonus rubļu, kas pašreizējos apstākļos ir pilnīgi normāli. Tuvākajās dienās šis parāds būs dzēsts. Kas attiecas uz turpmāko, tad veikalam, kurš par no mums saņemto produkciju nebūs norēķinājies trīs dienu laikā, piegādi pārtrauks. Bet, lai iedzīvotāji no tā neciestu, mēs ar savām automašīnām organizēsim izbraukuma tirdzniecību un pārdosim produkciju bez jebkādiem vidutājiem. Parāds tirdzniecībā, manuprāt, rodas tādēļ, ka par produkcijas iegūto naudu pērk tādas preces, pēc kurām nav stabila pieprasījuma un kurām ir gausa apgrozība. Kapitālisma apstākļos šādi tirgotāji jau sen būtu bankrotējuši. Mums produkciju gluži vienkārši nav kur likt, bet veikalos bieži vien nav to vai citu piena produktu jau pēcpusdienā, tādēļ pircēji tiesīgi prasīt no pārdevējiem pilnu piena produktu sortimentu līdz pat veikala slēgšanai.

Svešai firmai

Pēc deviņu dienu ilgas dīkstāves, ko izraisīja mazuta trūkums, sākusi strādāt Cukurfabrika. Tā turpina pārstrādāt jēlcukuru, kas pieder kādai Maskavas firmai. Jēlcukura krājumu pietiks līdz jūnija vidum, bet pēc tam, ja republikas Lauksaimniecības ministrija nepalīdzēs iegādāties izejvielas, rūpnīca apstāsies līdz jaunās ražas cukurbiešu saņemšanai. Tad cukura ražotāji dosies kolektīvā atvaļinājumā, bet pēc tam remontēs iekārtas, lai sagatavotu tās jaunajai sezonai.

_____________
Arī turpmāk pārlūkosim arhīvu, lai pastāstītu, par ko vēsturiski nozīmīgajā 1992.gadā rakstīja mūsu laikraksts. Tas ir mūsu valstij izšķirīgi nozīmīgs un sarežģīts pārmaiņu laiks. Latvijas PSR Augstākā padome pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ”Kurzemes Vārds” savukārt atguva savu pirmās brīvvalsts nosaukumu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz