Trešdiena, 1. maijs Ziedonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par 291 754 eiro atjaunos Liepājas Latviešu biedrības nama jumtu

Liepājas pašvaldība aizņemsies Valsts kasē 247 990 eiro un piešķirs līdzfinansējumu no budžeta, lai steidzami atjaunotu daļu Liepājas Latviešu biedrības nama (LLBN) jumta. Būvniecības valsts kontroles birojs citādi neļautu turpināt ēkas ekspluatāciju.

Par 291 754 eiro atjaunos Liepājas Latviešu biedrības nama jumtu
Foto: Egons Zīverts
18.04.2024 15:09

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Projekta kopējās izmaksas ir 291 753,95 eiro. Nepieciešams aizņēmums Valsts kasē – 247 990 eiro, bez tam tiks nodrošināts pašvaldības budžeta līdzfinansējums 43 763,95 eiro apmērā.

Domes lēmumā teikts, ka Būvniecības valsts kontroles birojs ir konstatējis ēkas 3. stāva pārseguma siju un jumta koka konstrukciju bojājumus, kam par pamatu ir kokgraužu kukaiņu un ķirmju nodarījumi ilgtermiņā.

Bojājumi jānovērš līdz 2024. gada 31. decembrim.

Stāsts par jumta bēdām aizsācies jau pirms vairākiem gadiem, pastāsta LLBN valdes locekle Vita Hartmane.

2019. gadā bija pasūtīts tehniskās apsekošanas akts. Apjomīgā dokumentā tika novērtēta visa ēka un bija atzīmēts, ka jumta nesošās konstrukcijas Rožu laukuma pusē ir ar izteiktiem kokgraužu bojājumiem.

“Šai fasādes daļai jumtu neatjaunoja, kad 2012. notika biedrības nama rekonstrukcija par Eiropas līdzekļiem, jo nebija nekādu defektu. Tehniskās apsekošanas aktā būvinženieris pēkšņi šos defektus bija atradis,” viņa atklāj.

Foto: Egons Zīverts

Ēka biedrības namam nav īpašumā. Pašvaldība pieņēma lēmumu, ka apsaimniekotājs LLNB var uzsākt remontdarbu projektēšanu. Tā ieilgusi uz diviem gadiem, jo vajadzēja papildu ekspertīzes.

“Pirmo projektu būvvalde noraidīja, jo bija vairākas neatbilstības likumdošanai, lika to papildināt, kam aizgāja vēl pusgads. Būvvalde projektu akceptēja, un pašvaldība sāka meklēt finanses. Finansējums neatradās.

2021. gadā vēlreiz pasūtījām inženiertehniskās apsekošanas atzinumu, lai noteiktu, vai pa šiem gadiem nav tik tālu, ka ēka kļūst bīstama.

“Komunālprojekts” uzrakstīja atzinumu, ka konstrukcijas tiešām ir neapmierinošā stāvoklī, bet nav izliekušās, nav redzami nekādi bojājumi,” stāsta V. Hartmane.

Pašvaldība remontu bija atlikusi uz gadu. Taču atbrauca Būvniecības valsts kontroles birojs veikt publiskas ēkas novērtējumu un pieņēma lēmumu, ka darbi ir neatliekami.

Pēc V. Hartmanes teiktā, pašvaldība šā gada martā iekļāva budžeta grozījumos finansējumu jumta remontam, bet dome nolēma atteikt.

“Aprīlī visu skata vēlreiz, jo Būvniecības valsts kontroles biroja lēmums ir ļoti stingrs – vai nu saremontē jumtu, vai ēka publiskai ekspluatācijai ir jāslēdz ciet,” viņa norāda.

V. Hartmane saprotot pašvaldību, jo “ar budžetu šogad ir ļoti, ļoti slikti”. To ietekmējušas gan EURIBOR likmes, gan atalgojuma palielināšana.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz