Pirmdiena, 20. maijs Venta, Salvis, Selva
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Video: Latvijas neveiksmju lāsts lauzts. Dons iekļūst Eirovīzijas finālā

Dziedātājs Dons ar dziesmu “Hollow” ceturtdien iekļuvis Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, kas sestdien norisināsies Malmē, Zviedrijā.

Video: Latvijas neveiksmju lāsts lauzts. Dons iekļūst Eirovīzijas finālā
Foto: EPA/Scanpix
10.05.2024 00:18

LETA

Atslēgvārdi

Mūziķis Dons Latvijas nacionālajā dziesmu atlasē “Supernova” triumfēja ar dziesmu “Hollow”, kas sākotnēji tika veidota un izdota latviešu valodā ar nosaukumu “Lauzto šķēpu karaļvalsts”.

Dziesmas versija latviešu valodā janvārī ieguva godalgoto pirmo vietu konkursā “Muzikālā balva 2023”.

Donam izdevās pārraut Latvijas sešu gadu neveiksmju sēriju.

Iepriekšējā reize, kad mākslinieks no Latvijas iekļuva Eirovīzijas finālā, bija 2016. gadā – to izdevās paveikt dziedātājam Justam ar dziesmu “Heartbeat”.

Savukārt gadu agrāk – 2015. gadā – Latviju konkursā pārstāvēja dziedātāja Aminata ar dziesmu “Love Injected”, kas ierindojās 6. vietā.

Jānorāda, ka 2020. gadā, kad Latviju grasījās pārstāvēt Samanta Tīna, Eirovīzijas dziesmu konkurss Covid-19 pandēmijas dēļ nenotika.

Atskatoties uz citiem gadiem, kad Latvijas mākslinieki ir uzstājušies Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, bez jau minētā Justa, uz lielās skatuves 2000. gadā kāpa grupa “Brainstorm” ar dziesmu “My Star”, iegūstot 3. vietu, 2001. gadā – dziedātājs Arnis Mednis ar dziesmu “Too Much”, iegūstot 18. vietu.

2002. gadā Eirovīzijas dziesmu konkursā triumfēja dziedātāja Marija Naumova ar dziesmu “I Wanna”.

2003. gadā konkursa finālā uzstājās pašmāju apvienība “F.L.Y.” ar dziesmu “Hello From Mars”, iegūstot 24. vietu.

2005. gadā Latviju konkursā pārstāvēja apvienība “Walter & Kazha” ar dziesmu “The War Is Not Over”, ko skatītāji ierindoja 5. vietā.

2006. gadā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā uzstājās grupa “Cosmos” ar dziesmu “I Hear Your Heart”, iegūstot 16. vietu, 2007. gadā – apvienība “Bonaparti.lv” ar dziesmu “Questa Notte”, kas ieņēma 16. vietu.

2008. gadā Latviju konkursā pārstāvēja grupa “Pirates of the Sea” ar dziesmu “Wolves of the Sea”, kas godalgota ar 12. vietu.

2017. gadā Latviju konkursā pārstāvēja grupa “Triānas parks” ar dziesmu “Line”, 2018. gadā – dziedātāja Laura Rizoto ar dziesmu “Funny Girl”, 2019. gadā – duets “Carousel” ar dziesmu “The Night”, 2021. gadā – dziedātāja Samanta Tīna ar dziesmu “The Moon Is Rising”, 2022. gadā – grupa “Citi zēni” ar dziesmu “Eat Your Salad”.

Neviens no māksliniekiem neiekļuva Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā.

Ja atskatās uz citu gadu neveiksmēm, tad 2004. gadā konkursa finālam nekvalificējās grupa “Fomins & Kleins” ar “Dziesma par laimi”.

2009. gadā finālam nekvalificējās arī dziedātājs Intars Busulis ar dziesmu “Probka”, kam sekoja pieci gadi, kad mākslinieki no Latvijas līdz finālam netika.

2010. gadā dziedātāja “Aisha” ar dziesmu “What For?”, 2011. gadā – grupa “Musiqq” ar dziesmu “Angel in Disguise”, 2012. gadā – dziedātāja Anmary ar dziesmu “Beautiful Song”, 2013. gadā – grupa “PeR” ar dziesmu “Here We Go”, 2014. gadā – grupa “Aarzemnieki” ar dziesmu “Cake to Bake”.

Eirovīzijas dziesmu konkursa otrajā pusfinālā tika izraudzītas vēl 10 valstis konkursa finālam.

10 jaunās finālistes ir Latvija, Austrija, Nīderlande, Norvēģija, Izraēla, Grieķija, Igaunija, Šveice, Gruzija un Armēnija.

No otrā pusfināla dalībvalstīm finālā neiekļuva Albānija, Beļģija, Čehija, Dānija, Malta un Sanmarīno.

Igauniju Eirovīzijā pārstāv grupu “5miinust” un “Puuluup” apvienība ar dziesmu “(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” (“Mēs (vēl) neko nezinām par (šīm) narkotikām”).

Izraēlu, pret kuras dalību Eirovīzijā ceturtdien protestēja tūkstošiem cilvēku Malmē, konkursā pārstāv dziedātāja Edena Golana ar dziesmu “Hurricane” (“Viesuļvētra”).

Dziesmas sākotnējais nosaukums “October Rain” (“Oktobra lietus”) un tās teksts tika mainīti, jo konkursa organizatori tos atzina par atklāti politiskiem. 

Eirovīzijas pirmajā pusfinālā, kas notika otrdienas vakarā, par finālistēm tika izraudzītas Serbija, Portugāle, Slovēnija, Lietuva, Ukraina, Somija, Kipra, Horvātija, Īrija un Luksemburga, bet finālu nesasniedza Austrālija, Azerbaidžāna, Islande, Polija un Moldova.

Lietuvu Eirovīzijā pārstāv dziedātājs Silvestrs Belts ar dziesmu “Luktelk” (“Pagaidi”).

Dalība Eirovīzijas finālā, kas notiks sestdienas vakarā, ir automātiski nodrošināta tā sauktā “Lielā piecnieka” valstīm – Francijai, Itālijai, Lielbritānijai, Spānijai un Vācijai, kā arī šīgada konkursa rīkotājai Zviedrijai. 

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 11. maijā pulksten 22.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz