Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aicina atklāt laivošanas sezonu

Aicina atklāt laivošanas sezonu
Foto: www.liepajniekiem.lv
25.04.2013 11:00

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) aicina uzsākt pavasara laivošanas sezonu un atklāt Latvijas reģionu piedāvātās aktīvās atpūtas iespējas, taču pirms tam der iepazīties ar tūrisma speciālistu padomiem, lai pavasara laivošana būtu izdevusies, brīdina TAVA pārstāve Agnese Ruberte.

“Uzsākot laivošanas sezonu, svarīgi ir rūpīgi izvērtēt savas prasmes un vērsties pie profesionāļiem, kas ieteiks piemērotākos laivošanas maršrutus un parūpēsies ne tikai par aizraujošu laivošanas pieredzi, bet arī gādās, lai piedzīvojums ir drošs un pārdomāts,” iesaka TAVA direktors Armands Slokenbergs. “Laivošana ir ne tikai lielisks brīvā laika pavadīšanas veids, bet arī iespēja apskatīt ievērojamus tūrisma objektus un izbaudīt atpūtas iespējas upju krastos.”

Latvijā ir 777 upes, kas garākas par 10 km un 17 – sniedzas garumā pāri 100 km.  Laivošanai piemērotas vairāk nekā 80 upes, tāpat arī ir daudz upju, kurās laivot iespējams tikai atsevišķos posmos. Sezonas laikā aktīva laivošana iespējama arī ezeros un jūrā.
Pavasarī laivotāji iecienījuši Vidzemes, Kurzemes un Latgales upes

Kurzemē pavasara palu laikā jādodas uz Abavas senlejas dabas parku, netālu no Sabiles, kur plūst Abavas pietekas – Imula un Amula. Vasarā šīs upes kļūst seklākas, līdz ar to nav izbraucamas, bet pavasarī gan viena, gan otra sagādās patiesu laivošanas prieku, jo ūdens līmenis pavasarī ir augstāks nekā vasaras periodā.

Vidzemē pieredzējuši laivotāji asas izjūtas var gūt dodoties braucienā pa Raunu un tās pieteku Vaivi (upe atrodas Gaujas nacionālajā parkā, starp Valmieru un Cēsīm) vai izbraucot Gaujas pieteku Abulu. Jāatzīmē, ka maršruts pavasara palos nav pa spēkam iesācējiem. Piedzīvojumus laivotājiem Vidzemē sola arī Ogres upe, sevišķi tās augštece ar slavenajām Brāžu krācēm. Krāču posms ir apmēram 8 kilometrus garš, un upes kritums šajā posmā sasniedz pat 27 metrus uz kilometru. Viena no Vidzemes iecienītākajām upēm ir Amata, lai arī atsevišķos posmos tā var būt ļoti bīstama pat pieredzējušam laivošanas profesionālim. Pavasara palu laikā jāseko līdzi Amatas upes ūdens līmenim un jāņem vērā profesionāļu norādes.

Latgales pusē tek viena no straujākajām un mežonīgākajām Latvijas upēm – Tartaks. Laivojot pa to posmā no Ciriša (Cirīša) ezera, skatienam paveras pārplūduši meži, kas rada asociācijas ar  mūžamežiem vai mangrovju audzēm citā kontinentā. Savukārt posmā aiz Pakaļņa ezera līkumaino un krāčaino upi daudzviet aizšķērso sakrituši koki.

Dabas fenomens Latgalē ir Dvietes paliene, kas palu laikā uzkrāj Daugavas ūdeņus, tā pieejama laivotājiem vien pāris nedēļas gadā. Šobrīd ūdens līmenis ir pietiekami augsts, lai varētu doties braucienā ar laivu pa Dvietes appludinātajām pļavām, mežiem un ceļiem Ilūkstes novadā gandrīz 20 kilometrus no upes ietekas Daugavā.

Mēmele ir viena no retajām laivošanai piemērotajām Zemgales – Augšzemes – Sēlijas upēm. Šī upe var sagādāt pārsteigumus, jo tajā rāmi posmi mijas ar krācēm, izdabājot visām laivotāju gaumēm.

Tūrisma speciālistu padomi, lai pavasara laivošana būtu izdevusies:

– TAVA aicina tūristus novērtēt savas spējas un izvēlēties sagatavotības pakāpei atbilstošu laivošanas maršrutu. Laivošana Latvijas upēs iespējama arī gida, profesionāla laivotāja vadībā, kurš izvedīs caur krāčainākajiem upju posmiem.

– Ceļotāji aicināti izmantot tūrisma informācijas centru (TIC) pakalpojumus. Latvijā ir plašs TIC pārklājums – gandrīz katrā pilsētā var saņemt informāciju par aktīvās atpūtas iespējam. TIC speciālisti sniegs informāciju ne tikai par laivošanas maršruta izvēli, bet arī būs iespējams saņemt informāciju par vietām, kuras vērts apskatīt upes krastā un labākajām naktsmītnes iespējām reģionā.

– Mainīgie Latvijas laikapstākļi būtiski ietekmē atpūtas plānošanu. Lai ilgi gaidītais brauciens būtu patīkams, jāņem vērā, ka vēsā, lietainā laikā laivošanu tomēr ieteicams plānot uz vienu dienu, ja laikapstākļi atļauj – tad var doties garākā braucienā uz vairākām dienām. Ieteicams nodrošināties ar karti un iepriekš iepazīties ar informāciju, kas pieejama par izvēlēto laivošanas vietu.

– Drošība ir svarīgs priekšnoteikums ikvienai aktīvajai atpūtai, tādēļ jau laikus nepieciešams nodrošināties ar ūdens sportam nepieciešamo inventāru: vesti un ķiveri, būtiski paņemt līdzi maiņas drēbes un apavus. Mantas, kas veido kopējo bagāžu ieteicams iepakot ūdens necaurlaidīgos maisos.   

– Brauciena laikā jāatceras, ka straujās upēs aizliegts piestāt pie klintīm, nogāztiem kokiem, aizsprostiem un dambjiem, jo straume var laivas ārējo malu pavilkt zem ūdens un laiva apgāzīsies. Nevajadzētu braukt zem zemu virs ūdens noliektiem kokiem vai pieķerties tiem, jo straume var laivu apgāzt. Braucot pāri krācēm, laiva jātur upes tecēšanas virzienā.

– Konsultēties ar profesionāliem laivošanas pakalpojumu sniedzējiem. Laivošanas instruktori sniegs visu nepieciešamo informāciju par laivošanas aprīkojumu, drošību un noteikumiem, kas jāievēro laivojot un izkāpjot upes krastos.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz