Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Brīvdienas – darbīgās un laiskās

Brīvdienas – darbīgās un laiskās
27.03.2008 16:20

0

Atslēgvārdi

Mēģinājumi un konkursi

Skolēnu brīvdienās iezīmējas tās pašas tendences, kas ikdienā. Proti – darbīgi un aktīvi zēni un meitenes atrod sev aizraujošas nodarbības, dodas uz konkursiem un izkopj savus talantus, bet tie skolēni, kas mācību laikā nezina, kā nosist laiku, arī atpūtai atvēlētajā nedēļā neatrod īsti, ko darīt.

Ielūkojāmies skolēnu pavasara brīvdienu norisēs.

Mēģinājumi un konkursi

Daļa skolēnu atzina, ka brīvdienas ir laiks, kad satikties ar draugiem un izdarīt to, kam neatliek laika mācību dienās. Sava veida psiholoģiska un fiziska atpūta ir arī darbības maiņa, kad nav vairs ierastā ritma.

Piesātinātas un darbīgas šīs dienas rit tiem skolēniem, kuriem ir vēl citas nodarbības. 7.klases skolniece Marta Gūtmane mācās arī vēl Bērnu mākslas skolā. Tad nu pavasara brīvdienās viņa nolēma pastrādāt pie uzdotā uzdevuma – izdomāt un izveidot kompozīciju, kurā jāietver savs vārds. Pēc tam viņa un viņas māsa ar mierīgu prātu devās uz Gaviezi ciemos pie vecmāmiņas. “Tur ir lauku saimniecība, un darba nekad netrūkst. Mēs strādājam siltumnīcā,” pastāstīja Marta. Ko darīt bija arī 1.ģimnāzijas koristiem. Tuvojas skate, tāpēc notika mēģinājumi. Taču skolēni atzina, ka tā ir vēl viena iespēja tikties ar draugiem. “Pēc mēģinājuma aizgājām uz kino, arī vienkārši pastaigājāmies,” sacīja viena no koristēm – Inga Dzērve.

Spraigas un darbīgas brīvdienas bija arī tiem sešiem skolēniem, kuri ceturtdien devās uz Rīgu. Tur Latvijas Universitātes telpās notika publiskās runas konkurss dažādās valodās ar devīzi “Dažādā pasaule un es tajā”. Pirms mērot ceļu uz galvaspilsētu, pilsētas mēroga konkursa uzvarētāji čakli strādāja kopā ar saviem pedagogiem, lai Rīgā konkurencē ar citiem mūsu valsts skolēniem justos brīvi un droši, lai neaizķertos mēle un domas, runājot tekstu ne tikai savā dzimtajā, bet arī angļu valodā. Tā 15.vidusskolas skolniece Kristīne Dandzberga precizēja uzstāšanās tekstu kopā ar skolotāju Maiju Ročāni. Tikpat rosīgi kopā ar saviem skolotājiem konkursam gatavojās Kristīnes skolas biedrene Linda Krasavina, Endija Briede un Madara Kirša no 1.ģimnāzijas, Natālija Soboļeva un Jevgēņijs Ļeontjevs no 7.vidusskolas.

Pienākumi un vaļošanās

“Ko daudz var darīt? Ārā vēl par aukstu, lai dotos piknikā, tāpēc draugi pulcējās pie manis mājās. Mēs tā godīgi pasēdējām, uzpīpējām ūdenspīpi, zēni atnesa alu, uzspēlējām datorā spēles,” savās brīvdienu nodarbēs dalījās skolniece Alise Rudzāte.

“Brīvdienās bērnam ir jāatpūšas, un viņš var izdarīt to, kas patīk un kam neatliek laika, kad jāiet skolā un vakaros jāmācās,” pārdomas izteica piektās klases zēna mamma. Viņas vecākais dēls, piektās klases skolēns, ir patstāvīgs puika. Zēns apmeklē  basketbola nodarbības, un treniņi notiek arī brīvlaikos. “Viņam ir uzdevumi, kas jāpaveic mājās. Un brīvdienās šo pienākumu ir vairāk. Mēs vakarā pārrunājam, ko viņš izdarīs nākamajā dienā, piemēram, aizies uz tirgu un nopirks kartupeļus vakariņām. Zinu, ka dēls vairāk pasēž pie datora, kas viņam ļoti patīk un kam pietrūkst vaļas, kad pa dienu jāmācās un vakarā vēl jāiet uz treniņiem,” sacīja mamma.

Roku veiklības un prāta treniņi

Laikā, kas brīvs no mācību stundām, paveikt ko lietderīgu bērniem piedāvāja arī pieaugušie – priekšmetu skolotāji un interešu izglītības pedagogi. Ierastais nodarbību cikls ritēja mākslinieciskās jaunrades centrā “Vaduguns”. Tie zēni un meitenes, kas pieraduši dziedāt, dejot un  teātri spēlēt, pulcējās savā namiņā, bet uz lietišķās mākslas pulciņiem bija aicināti arī citi bērni. Bērnu un jauniešu Tehniskās jaunrades centrā notika brīvdienu radošās darbnīcas “Pavasaris klāt!”. Tajās bija aicināti piedalīties dažāda vecuma zēni un meitenes. Katru dienu laikā no pulksten 11 līdz 14 notika dažādas radošās darbnīcas, kurās bija  padomāts gan par meiteņu, gan zēnu interesēm, un bērni varēja iemēģināt rokas vizuālā mākslā, rotu darināšanā, T-kreklu apdrukāšanā, kokapstrādē, keramikā un citās jaukās lietās. Maksa par visu nedēļu – bija 5 lati, kas sedza materiālu izmaksas. Toties pagatavotais palika dalībnieku īpašumā. Arī Bērnu un jauniešu centrs piedāvāja skolēniem jau tradicionālās nodarbes. Notika bezmaksas brīvdienu nometnes ar ierasto devīzi “Es gribu, es varu, es piedalos!”. Akcents bija likts uz Liepājas dzimšanas dienu, un tā trīs dienas no pulksten 12 līdz 18 bija atvērtas dažādas darbnīcas, kurās varēja zīmēt, veidot un attēlot sev tuvas ar Liepāju saistītas vietas. Ceturtdiena bija veltīta Liepājas iepazīšanai, zēni un meitenes devās izzinošā pastaigā pa pilsētu un tās interesantākajām vietām. “Vislabākais bija gājiens uz Liepājas teātri!” cits caur citu par piedzīvoto uz skatuves pastāstīja trīs no nometnes dalībniekiem – Markuss, Ketija un Marija. Tāda nometne ir labs atspaids tieši ģimenēm, jo nodarbībās piedalījās bērni, sākot no pirmās klases, un arī vecāki varēja būt mierīgi, zinot, kur atrodas viņu atvases.

Brīvdienu nobeigumā kopā pulcējās gan jaunie ķīmiķi, gan jaunie matemātiķi. 2.vidusskolas telpās notika konkurss “Ķīmija un mēs”, kurā piedalījās 9.klašu skolēni. Tas rāda, ka arī laikā, kad citi vaļojās, šie bērni vingrināja prātu, gatavojoties sacensties savās zināšanās ar citiem skolēniem. 1.ģimnāzijas telpās rīt būs nodarbības gan jauno ķīmiķu, gan jauno matemātiķu skolu dalībniekiem.

Ziema atvēsina karstgalvjus

Lieldienu brīvdienas jaunā paaudze vada samērā mierīgi, apgalvo kārtībsargi. Viņi to izskaidro ar apstākli, ka bērni un jaunieši Lieldienas pavadījuši kopā ar ģimenēm, nav bijis laika sastrādāt blēņas. Savukārt redakcija domā, ka, visticamāk, traucēklis ir ziemīgais laiks, kas neļauj ilgi uzturēties laukā.

Pašvaldības policijas preses sekretāre Ineta Mikute stāsta, ka Nepilngadīgo lietu nodaļas darbinieki, kas regulāri veic reidus jauniešu pulcēšanās vietās, nopietnus pārkāpumus brīvdienās līdz šim nav konstatējuši. Vairāki jaunieši aizturēti par smēķēšanu sabiedriskā vietā, dažiem vecākiem noformēti protokoli par vecāku pienākumu nepildīšanu. Savukārt nedēļas nogale, kad svinējām Lieldienas, pagājusi pavisam mierīgi.

Arī Valsts policijā nedz Lieldienu brīvdienās, nedz pašlaik – skolas brīvlaikā – nepilngadīgo pastrādāti noziedzīgi nodarījumi nav konstatēti, informēja Liepājas pilsētas un rajona Policijas pārvaldes preses sekretāre Jolanta Knīse: “Tāpat nav palielinājies pārkāpumu skaits, ko mēdz izdarīt nepilngadīgie no skolas brīvajā laikā, tā sakot – aiz gara laika. Valsts policijas Nepilngadīgo lietu nodaļas darbinieki turpina ikdienas darbu – pārbauda, vai personas sasniegušas vecumu, kad pēc pulksten 23 atļauts atrasties uz ielas bez pieaugušo uzraudzības, kontrolē, vai pusaudži nav reibumā.”

Jāpiebilst gan, ka viens otrs skolasbērns brīvdienās tomēr bauda aizliegtos augļus. Piemēram, otrdien ap pusdienas laiku Pasta ielā divi puikas mēģināja drošā vietā nogādāt savu apreibušo vienaudzi, kurš pats saviem spēkiem pārvietoties nebija spējīgs. Vienīgi jācer, ka izklaide jauniešiem nebeigsies ar veselības problēmām vai vēl ko ļaunāku.

Daina Meistere,
Ita Cērmane,
“Kurzemes Vārds”

Par to, lai bērniem brīvdienās būtu ko darīt, bija parūpējušies interešu pedagogi (nodarbība Bērnu un jauniešu tehniskās jaunrades centrā)…

…gan dabas māte (pavasarī uzsūtot negaidītus ziemas priekus).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz