Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ezers bez zandartēniem nepaliks

Ezers bez zandartēniem nepaliks
Foto: Egons Zīverts
10.03.2016 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Durbes ezerā šis būs jauno zandartu gads – ezera apsaimniekotāji krājumu plāno papildināt tieši ar šīs sugas zivīm. Ja valsts to nefinansēs, durbenieki to darīs paši par savu naudu.

Sabiedriskā vides pārvalde “Durbe” iesniegusi projektu Valsts Zivju fondā, plānojot ezerā ielaist seštūkstoš zandartu vienvasaras mazuļu. Šim nolūkam tā vērsusies arī pašvaldībā pēc līdzfinansējuma. Ja projektu fondā  atbalstīs, pašvaldība tam no dabas resursu nodokļa sadaļas piešķirs 520 eiro – tā februāra sēdē nolēma Durbes Novada domes deputāti.

Šonedēļ vēl atbildes no Valsts Zivju fonda nav – saka sabiedriskās vides pārvaldes vadītāja Santa Brāle.

Pērn Durbes ezerā ielaisti līdacēni. “Ja laiž vienu plēsēju, tad otru laist nevar,” viņa stāsta, ka šīs ir parastās ezera krājumu papildināšanas sugas. Ja ar valsts finansējumu būs problēmas, tad arī šoreiz šim nolūkam tiks izmantoti “Durbes” pašvaldības līdzekļi.

S. Brāle norāda, ka, lai gan zivju krājuma papildināšanai Durbes ezerā nauda valsts programmā paredzēta, tās nav bijis ne pērn, ne aizpērn. Par valsts naudu “neviena zivtiņa netika ielaista”. “Mēs negaidām, mēs to darām par savu naudu,” viņa stāsta, ka mazuļi ezerā laisti arī iepriekšējos divus gadus. Taču mierā ar šādu situāciju durbenieki nav, S. Brāle par to runājusi arī šonedēļ Koknesē notikušajā Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā seminārā par publisko ūdeņu uzraudzīšanu un apsaimniekošanu.

“Valsts uzliek apgrūtinājumus, bet pašvaldībām un apsaimniekotājiem ir jātiek ar to galā,” viņa norāda uz sarežģījumiem, ko rada īpaši aizsargājamas dabas teritorijas statusa prasību un ezera apsaimniekošanas vajadzību grūtā savienojamība. Jau rakstīts, ka šie jautājumi Durbes ezera apsaimniekotājus un izmantotājus nodarbina sen.

Durbes ezeram vēl aizvien nav arī apsaimniekošanas plāna. Tas faktiski esot izstrādāts, taču iestrēdzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas gaiteņos – saka S. Brāle. Viņa norāda, ka bez tā nav iespējams īstenot lielos projektus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz