Rucavnieki Kungu ielas kvartālā atver tradīciju lādes
liepajniekiem.lv
Šodien, 4.maijā, jaunā sezona tika atklāta Kungu ielas radošajā kvartālā. Šogad garšas baļļu vietā savas tradīcijas popularizēs novadi, un šodien pūra lādes vaļā ver rucavnieki, pārliecinājās portāls.
Liepājas Latviešu biedrības nams Kungu ielas radošajā kvartālā sadarbībā ar tradicionālās kultūras lietpratējiem piedāvā izgaršot Rucavas smeķi tā garšīgākajās, skanīgākajās, skaistākajās un tradicionālākajās izpausmēs.
Pasākuma ietvaros notiek amatnieku un mājražotāju produkcijas tirdzniecība, degustācijas, tradīciju un amatu prasmju demonstrēšana, radošās darbnīcas bērniem, dzīvnieki no lauku sētas, muzikāli priekšnesumi un lustīgi danči.
Smeķīgus gardumus rucavnieku gaumē un bagātīgu garšas buķeti var izbaudīt vietējo mājražotāju tirdziņā, kurā var iegādāties dažādus labumus. Tirdziņa sortimentā starp pārtikas produktiem atrodama gan lauku maizīte un sieri, gan medus, dzērvenes un to izstrādājumi. Tāpat var iegādāties pirmos lauku zaļumus, puķu stādus un čaklo amatnieku darinātās rotas un vilnas izstrādājumus.
Tradicionāli ir iekurts Kunga kvartāla pavards, kur uz dzīvās uguns tiek gatavots svētku mielasts. Šoreiz pēc senču receptes tiek vārīti kartupeļu kukulīši un seno laiku garšu buķeti papildina baltā sviesta degustācija. Tradicionālo ēdienu pārzinātāja Sandra Aigare dalībniekiem atklāja arī teiciena ”Vīstās kā baltais sviests” būtību, proti, baltais sviests jāmaisa ilgi, ilgi…
Kā novēroja portāls, saimniecēm par Rucavas sievu receptēm bija liela interese. Kāda atzina, ka pirmo reizi redz, kā top izslavētais baltais sviests. Kāda cita neslēpa, ka viņai ir iespēja izzināt tradicionālās virtuves noslēpumus, kā arī tautastērpa darināšanas viltības un latvju rakstus cimdiem, jo atvases nodarbinātas tām saistošās atrakcijās.
Jā, mazos apmeklētājus visvairāk saista iespēja ielūkoties mazo paipalu vistiņu dzīvē, kuras ir ļoti populāras putnu mīļotāju vidū. Tāpat jaunā paaudze ar lielu aizrautību pievērsās oļu apgleznošanai. Paplakas pludmalē salasītos oļus atvedusi māksliniece Gunta Krastiņa, kura aicina bērnus izkustināt savus mazos pirkstiņus radošajā oļu apgleznošanas darbnīcā.
Svētku ietvaros kopā ar pieredzējušo ādas apstrādes meistari un pētnieci Agritu Krieviņu notiek arī pastalu darināšanas meistarklase, kurā apmeklētāji var apgūt seno amatu prasmi. Neizpaliek arī rucavnieču dižošanās ar savu tautas tērpu – goda tērpa darināšanas meistare Dace Tapiņa kopā ar Rucavas sievām atver tradīciju pūra lādi un demonstrē, kā pareizi valkājams goda tērps, liekama mārģene un drābule.
Kungu ielas radošajā kvartālā, kur divus gadus vasarā norisinājās dažādu garšu balles, šogad tiks īstenots jauns projekts. Liepājā viesosies, dižosies, dažādas prasmes, raksturīgās garšas, paražas un tradīcijas novērtēt aicinās Kurzemes novadi. Pirmā ir Rucava. Ar šo svētku sarīkojumu iesāksies bagātīgais ceļojums pa novadu tradīciju pūra lādēm visas vasaras garumā, kas uz Kungu ielas radošo kvartālu atvedīs arī citus Lejaskurzemes novadus.
Kungu ielas radošo kvartālu apsaimnieko SIA “Liepājas Latviešu biedrības nams”. Pasākumus rīko Liepājas Latviešu biedrības nams sadarbībā ar biedrību “ETNO Liepāja”, atbalsta – Liepājas Kultūras pārvalde un Liepājas pilsētas dome.