Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jaunā monēta uz izķeršanu 

Jaunā monēta uz izķeršanu 
Foto: Egons Zīverts
14.09.2016 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jau naktī uz otrdienu pie Latvijas Bankas Liepājas filiāles ēkas sāka pulcēties cilvēki, lai aizņemtu rindu pēc jaunās piecu eiro sudraba kolekcijas monētas “Nacionālais uzņēmējs”.  

No rīta, neilgi pēc tam, kad bankas filiāles kase uzsāka darbu, monētu tīkotāju rindas gals stiepās ārpus bankas ēkas.

Mirats Batalovs bija viens no pirmajiem liepājniekiem, kurš tika pie jaunās monētas. Viņš pastāsta, ka rindu pie bankas aizņēmis jau ap pulksten 5 un priekšā jau bijis aptuveni 20 cilvēku. Latvijas uzņēmējiem veltītā monēta papildināšot viņa kolekciju. Tās cena Latvijas Bankas kasēs ir 67 eiro, taču M. Batalovs zināja teikt, ka interneta izsoļu vietnē “eBay” iepriekšpārdošanā monēta jau piedāvāta par krietni lielāku summu.

“Latvijas monētu dizains ir ļoti populārs. Pagājušogad Maskavā bija starptautisks monētu konkurss, un Latvijas Bankas monētas ieguva pirmo vietu,” norāda kolekcionārs.

Kolekcijas monēta “Nacionālais uzņēmējs” izgatavota Lietuvā. Tās priekšpusē novietots QR kods ar vēstījumu uzņēmēju nākamajai paaudzei: “Strādā ar drosmi, uzņēmību un atbildību!”, bet aizmugurē – 25 reljefi izstrādātas skaldnes, kas simbolizē uzņēmējdarbībai veltītos gadus. Monētas averss ir gluds, simbolizējot plašo darba lauku, kas nākamajām paaudzēm jāpiepilda ar savām vērtībām – skaidro Latvijas Banka.

Monētas grafisko dizainu veidojis Paulis Liepa, bet plastisko veidojumu – Ivars Drulle. Maksimālā tirāža ir 3000 eksemplāru.

Lai gan monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā, maz ticams, ka tā reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības kolekcijas monētas ir mākslas darbi un ir numismātu, kā arī citu interesentu īpaši pieprasītas – klāsta Latvijas Banka.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz