Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sezonu sāk ar franču eleganci

Sezonu sāk ar franču eleganci
Foto: Egons Zīverts
08.09.2017 07:09

"Kurzemes Vārds"

Mūsdienas. Uz tumšās skatuves parādās auto. Tā spilgtās gaismas skatītāju viegli apžilbina. Auto apstājas, tajā sēž vīrietis un sieviete. Divi mīlētāji. Ar šādu ainu rītvakar iesāksies Liepājas teātra izrāde “Bella figura” Dž. Dž. Džilindžera režijā. Šis iestudējums ievada teātra 111. sezonu.

Jasmīna Rezā (1959) ir franču dramaturģe, aktrise, vairāku scenāriju un romānu autore, kuras lugas iestudētas arī Latvijā. Savās lugās viņa runā par mūsdienu cilvēku vājībām, liekot pasmieties pašiem par sevi un reizē preparējot viņu sarežģīto jūtu pasauli. Būdama aktrise, J. Rezā savos darbos dāvā aktieriem lieliskas lomas, sulīgas frāzes un trāpīgus monologus. “Bella figura” ir dramaturģes jaunākā luga, ko autore sarakstījusi 2015. gadā. Tā iestudēta Francijā, Vācijā, Slovēnijā un citviet. Režisors Dž. Dž. Džilindžers to izvēlējies parādīt uz Liepājas teātra skatuves, piedēvējot apakšvirsrakstu “Attiecību diskrētais šarms”.

Kādā pavasara vakarā uzņēmējs un ģimenes cilvēks Boriss Amets un viņa mīļākā, farmaceite un vientuļā māte Andrea atbraukuši pavakariņot restorānā, kuru kā labu vietu ieteikusi, hm, Borisa sieva. Savukārt Fransuāza Irta, Ēriks Blūms un viņa māte Ivonna ieradušies restorānā, lai nosvinētu Ivonnas dzimšanas dienu. Visi pieci nejauši sastopas restorāna stāvvietā. Turklāt izrādās, ka daži no viņiem ir jau pazīstami. Izrāde skatītāju pamazām ieved attiecību sarežģītajos līkločos.

30 gadus veco farmaceiti, vientuļo māti, Borisa mīļāko izrādē atveido aktrise Agnese Jēkabsone, kura mazliet vairāk nekā pēc gada, kas pavadīts ar meitiņu Odriju, ir atpakaļ teātrī ar pilnu jaudu. “Viņa ir sasniegusi tādu posmu, ka grib savā dzīvē kaut ko mainīt, tiecas pēc stabilitātes, vairs negrib būt situācijā, kādā bijusi līdz šim. Viņa grib ģimeni, savam bērnam tēvu, viņa tiecas pēc stabilitātes. Un šajā vakarā viņa cenšas rast kaut kādu skaidrību par to, kas notiks nākotnē,” savu tēlu un situāciju raksturo Agnese. Viņa neslēpj, ka noilgojusies pēc teātra un ir priecīga atgriezties darbā. Turklāt lugas “Bella figura” materiāls Agnesi ļoti uzrunājis. “Kad pavasarī lasījām lugu, es pirmoreiz kaut kā šausmīgi aizrāvos. Es neatceros tādu lugas pirmo lasījumu: ārprāts, kā man patīk un kā es gribu, kā es tai tēlā redzu sevi un ka man ir ko teikt! Pirmo reizi kaut kas tāds. Bet varbūt tas nav objektīvi, jo esmu noilgojusies. Es nezinu, kā tas būtu, ja man būtu cits darbs, cita loma,” viņa ar smaidu stāsta, taču Andreas tēlā saredz arī daļu sevis. “Jā, es laikam tajā lomā kaut ko redzu no sevis, kaut kādas emocijas, ko gribu pateikt, kas man ir līdzīgas ar šo tēlu. Tāpēc mēģinājumu process bija interesants. Man bija interesanti veidot šo tēlu.”

“Viņš grib saglabāt savu ģimeni, tajā pašā laikā viņam ir mīļākā, kas arī piesaista emocionāli un fiziski, viņš grib saglabāt savu biznesu, tad nu viņš arī mēģina cīnīties,” savukārt par savu tēlu Borisu stāsta Edgars Pujāts. “Kā viņam tas izdosies, to mēs redzēsim.” Aktieris saka, ka, strādājot pie Borisa tēla, talkā ņēmis personīgo pieredzi. “Mums katram bēniņos kaut kur attiecībās tādas situācijas ir bijušas. Man tādas ir bijušas,” viņš it kā iesmejas. “Tāpēc es pārdzīvojumu atrodu sevī.” Un aktieris arī uzsver, ka šīs izrādes iestudējumā svarīgas ir partnerattiecības. “Un man ir ļoti brīnišķīga partnere, ļoti silta partnere. Par to es ļoti priecājos,” viņš saka par kolēģi Agnesi.

Andrea un Boriss ir francūži, un aktieri izrādē cenšas attiecības un konfliktus izspēlēt franču mentalitātē. “Mēs šajā iestudējumā gribējām sasniegt to, ka visi konflikti ir ar tādu vieglumu, eleganci. Centāmies saglabāt mentalitāti, franču vieglumu, ka mākam paši par sevi pasmieties, pasmieties par situāciju, kaut arī tā ir ļoti sāpīga. Caur franču vieglumu cenšamies atrisināt visas problēmas,” stāsta Agnese. Savukārt Edgars, lūgts salīdzināt franču un latviešu mīlētājus, saka: “Varbūt franču mīlētājs no latviešu mīlētāja atšķiras ar rakstura īpašībām vai izpausmēm, bet situācijas ir tādas pašas Latvijā, Francijā vai Amerikā. Cits jautājums, kā mēs to virzām.” Aktieris skaidro, ka iestudējumā “Bella figura” vairāk par tekstu, ko, protams, ir svarīgi dzirdēt, būtiskāk ir tas, kas notiek starp sacīto, pauzēs. ” Džilis teica, kā kino. Svarīgi ir tuvplāni, pauzes, tā vibrācija, kas notiek starp cilvēkiem. Tas ir daudz svarīgāk par frāzēm,” uzsver Borisa atveidotājs.

Un ko tad nozīmē šī frāze bella figura? “Es izrādē savam mīļotajam saku: “Tu varētu nodzīvot savu pēdējo vakaru kā bella figura, kā tie, kuri, nezaudējot eleganci, spēlē uz visu banku.” To arī nozīmē bella figura – ja es aizeju, tad ar eleganci, ja man ir sūdi dzīvē, tad es eju pāri tiem ar smaidu,” izrādes atslēgas vārdus paskaidro aktrise.

Edgaram Pujātam simpatizē, ka luga “Bella figura” ir par cilvēkiem, par attiecībām. “No malas varbūt liekas, ka situācija ir vienkārša, bet patiesībā tēlos, ko mēs atveidojam, ir lielas pārdomas. Es domāju, ka arī skatītāju vidū atradīsies ne mazums tādu, kam šīs situācijas būs ļoti atpazīstamas,” aktieris domā. Viņaprāt, šis iestudējums ir labs sākums Liepājas teātra sezonai. “Jo izrāde ir par cilvēkiem. Tāpēc es domāju, ka skatītāji to novērtēs. Tas man arī ļoti svarīgi, tāpēc mazliet pirms pirmizrādes esmu uztraucies. Kā jau vienmēr, protams. Šobrīd mani īpaši interesē skatītāju reakcija un viņu viedoklis,” atklāj Edgars Pujāts.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz