Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Iedzied Sibīrijas dziesmas

Iedzied Sibīrijas dziesmas
Foto: liepajniekiem.lv
06.12.2017 07:08

"Kurzemes Vārds"

Valsts kultūrkapitāla fonds ir atbalstījis Kazdangas muzeja projektu “Sibīrijā trimdā sacerētās un dziedātās dziesmas no 1949. līdz 1956. gadam”. Par piešķirto finansējumu tapis audio ieraksts, un pašlaik tiek meklēti līdzekļi kompaktdiska izdošanai.

Projekta mērķis ir saglabāt tālākajām paaudzēm unikālu vēsturisko materiālu – Sibīrijā dziedātās dziesmas –, radīt dziļāku izpratni par vēsturi, stiprināt paaudžu spēku, kā arī iepazīstināt sabiedrību ar Latvijai nozīmīgu nemateriālo mantojumu. Tas ir cieņas apliecinājums visiem represētajiem, dāvana Latvijai 100. dzimšanas dienā.

Kazdangas muzeja vadītāja Ilze Holštroma stāsta, ka muzejā jau par tradīciju kļuvuši represēto piemiņas pasākumi un pašai ir sanācis pierakstīt atmiņu stāstus par līdzcilvēku piedzīvoto: “Likās vērtīgs materiāls, ko būtu ļoti jauki ieskaņot – lai nestāv kladītē. Tā nu meklējām iespējas, kā īstenot šo nodomu.”

Lai arī projekts ir atbalstīts daļēji – piešķirti 800 eiro audio ieraksta veikšanai –, nodoms ir ieceri realizēt pilnībā. “Pirmais solis, kas ir liels solis, veikts. Nākamais solis – ceram, ka izdosies nākamgad, sagaidot Latvijas simtgadi, izdot kompaktdisku,” atklāj idejas autore I. Holštroma.

Sibīrijā dziedātās dziesmas saglabājis kazdandznieks Jānis Ķivelītis, kurš tās pierakstījis un atvedis uz dzimteni, cauri dažādām dzīves situācijām sargājis un saglabājis. Visās dziesmās, kas sacerētas izsūtījumā Sibīrijā, jūtamas dziļas sāpes un ilgas pēc mājām. Dziesmas nav sarakstījuši dzejnieki, tās ir nākušas no vienkāršu cilvēku sirds dziļumiem, radušās no dvēseles izjūtām.

Kamēr nebūs kompaktdisks, tās tiks atskaņotas tikai represēto piemiņas pasākumos. Iecere ir arī veidot muzejpedagoģiskās nodarbības, kurām pieteikties varētu dažādas skolas. Nodarbībās būtu iespēja iepazīt tā laika notikumus, klausīties dziesmas un, iespējams, kāda represētā pieredzes stāstu.

Sibīrijas dziesmu audio ierakstu Alsungā veica studija “Lauska”, un Kazdangas muzejs novērtē sadarbību ar dziedošajām suitu sievām un vīriem, to vadītāju Ilgu Leimani, solistiem Aletu Lipsni, Lieni Lērumu un Valentīnu Zarupski. Kopā ierakstītas 16 dziesmas: “Aizvestie”, “Tur, Sibīrijas sniega laukos”, “Pār Baikāla drūmajām stepēm”, “Pār latvju sāpju zemi daudz asru strauti līst” un citas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz