Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Neapdomība – viens no galvenajiem iemesliem cilvēku bojāejai ugunsgrēkos

Neapdomība – viens no galvenajiem iemesliem cilvēku bojāejai ugunsgrēkos
Foto: liepajniekiem.lv
24.11.2017 13:48

liepajniekiem.lv

Analizējot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) aizvadīto mēnešu statistiku par ugunsgrēkos cietušajiem un bojāgājušajiem cilvēkiem, var secināt, ka teju visi gadījumi ir saistīti tieši ar neuzmanīgu rīcību ar uguni – nezināšana, neuzmanība, neapdomīga rīcība vai pārgalvība noved pie traģiskiem ugunsgrēkiem, portālam vēstīja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā speciāliste Anete Strazdiņa.

VUGD norāda, ka lielu daļu traģisko nelaimju varēja novērst, ja vien tiktu ievērotas ugunsdrošības prasības.

VUGD apkopotā statistika liecina, ka šogad ugunsgrēkos Latvijā dzīvību zaudējis 71 cilvēks, bet no oktobra sākuma ugunsgrēkos gāja bojā 16 cilvēki. Kā iespējamos ugunsnelaimju izcelšanās iemeslus var minēt neuzmanīgu smēķēšanu, apkures ierīču nepareizu ekspluatāciju, bez uzraudzības atstātu piedegušu ēdienu un konkrētus ugunsdrošības pārkāpumus, izmantojot atklātu uguni.

Diemžēl traģiski ugunsgrēki ar cietušajiem un bojāgājušajiem ir VUGD ikdiena un lielākoties ugunsgrēki ar bojāgājušajiem ir izcēlušies tieši cilvēku bezatbildības un neapdomības dēļ – daļu no šiem ugunsgrēkiem varēja novērst, ja cilvēki rīkotos atbildīgi un ievērotu elementāras ugunsdrošības prasības, kā piemēram, nesmēķētu gultā, pie krāsns nenovietotu degtspējīgus priekšmetus vai mēbeles, un nelietotu bojātas krāsnis.

”Piemēram, Kurzemē novembra vidū ugunsgrēkā Liepājā tika izglābts viens cilvēks, bet vēl viens gāja bojā,” atgādina VUGD pārstāve: ”Šis ugunsgrēks, iespējams, izcēlās tieši nepareizas apkures ierīces ekspluatācijas vai apkures ierīces bojājuma dēļ – starp apkures ierīci un dūmvada pievadu bija redzama aptuveni trīs centimetrus plata sprauga un tieši blakus apkures ierīcei atradās skapis ar sadzīves mantām. Šo ugunsgrēku varētu savlaicīgi novērst, ja tiktu ievērotas ugunsdrošības noteikumu prasības un iespējams tas tiktu savlaicīgi pamanīts, ja dzīvoklī būtu uzstādīts dūmu detektors.”

”Lai pasargātu savu dzīvību un īpašumu, nav nepieciešami lieli finansiālie ieguldījumi, bet gan atbildība un zināšanas,” uzsver A.Strazdiņa: ”Tāpēc VUGD aicina parūpēties par sevi un saviem līdzcilvēkiem, ievērojot pašus svarīgākos drošības padomus.”

Tā kā lielākā daļa no traģiskiem ugunsgrēkiem notiek tieši sākoties aukstākam laikam, sākoties apkures sezonai, VUGD aicina iedzīvotājus iztīrīt dūmvadus, pārbaudīt apkures ierīces un uzstādīt dūmu detektorus.

Lai malkas plītis padarītu ikdienas lietošanā drošas, tām periodiski nepieciešama atjaunošana, rūpīgi aizsmērējot radušās plaisas, nomainot izdegušo cepeškrāsni, nostiprinot durtiņas un nenovietojot blakus viegli uzliesmojošus priekšmetus.

”Atcerieties, ka smēķēšana gultā ir bīstama un apdraud ne tikai jūsu, bet arī apkārtējo cilvēku dzīvību,” atgādina VUGD pārstāve: ”Gatavojot ēdienu, neatstājiet to bez uzraudzības. Nelietojiet bojātas elektroierīces.”

Taču pats svarīgākais, kas jāatceras: ja tomēr izcēlies ugunsgrēks vai radies cits apdraudējums un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112!

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz