Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vai esi gatavs par 200 eiro šķirties no zoba?

Vai esi gatavs par 200 eiro šķirties no zoba?
Foto: vikipedia.org
14.04.2018 07:12

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Aptuveni pirms nedēļas portāla sludinājumu sadaļā bija ievietots patiesi neikdienišķs sludinājums: ”Meklēju cilvēku, kas par naudu būtu gatavs šķirties no viena sava zoba.” Saziņai ar sevi sludinājuma ievietotāja bija norādījusi tikai e-pasta adresi.

Tā kā piedāvājums šķita ne tikai amizants, bet arī neticams, nolēmām sazināties zobu uzpircēju, cenšoties noskaidrot ko vairāk par piedāvājumu. E-pastā saņēmām skaidrojumu: ”Tā kā pašai priekšējie trīs zobi ir sabojāti, tad meklēju vienu zobu, kuru vajadzīgs ielikt man kā implantu. Jeb vienkārši man izrauj zobu, jums izrauj un jūsu zobu ielikt man. Zobs nedrīkst būt plombēts. Samaksa 200 eiro.”

Taujāta, kā viņa iedomājusies šo procedūru veicamu: vai zoba potenciālajam pārdevējam savs zobs jāizrauj pašam un jānodod maisiņā vai arī jādodas pie kāda konkrēta zobārsta, sieviete atzina, ka ar speciālistu vēl nav pat konsultējusies: 

”Ja mani apmierinās zobs, tad runāšu ar zobārstu un mums abām būs jādodas pie zobārsta. Viņš izraus jums zobu, izraus man un uzreiz ieliks jūsu zobu man izrautā vietā. Šobrīd vēl meklēju zobārstu, kas būtu tam gatavs.”

Šoreiz potenciālā zoba donora piedāvājums neapmierināja: ”Neder. Meklēju jauna cilvēka zobus.” Un tūdaļ feisbukā parādījās citas personas (tiesa, ar tādu pašu uzvārdu) sludinājums: ”Vajadzīgs cilvēks, kas būtu gatavs par naudu ziedot vienu savu zobu, No 18 līdz 25gadiem.” 

Bet vai tiešām kaut teorētiski ir iespējams šādi pārstādīt zobu, turklāt, vai tiešām implants neizmaksā lētāk? 

Dārgs un riskants pasākums

Kā portālam atzina SIA ”Dentists” zobārsts Oskars Romanovskis, kurš studējis un praktizējies arī ārzemēs, implantēt cita cilvēka zobu nav vienkārša manipulācija: ”Esmu dzirdējis par šādiem gadījumiem ārzemēs. Redzēju operāciju, kad cilvēkam viņa paša astotais zobs tika pārstādīts sestā zoba vietā. 

Bet par gadījumiem, kad pieaugušam cilvēkam tiktu implantēts cita cilvēka priekšzobs, pat dzirdējis neesmu.”

”Katram cilvēkam zobi ir specifiski. Ne tikai pēc formas un izmēriem, bet arī krāsas,” turpina skaidrot O.Romanovskis: ”Ja arī teorētiski varbūt ir iespējama cita cilvēka zoba implantēšana, tā nebūt nebūtu tik vienkārša un lēta noteikti ne. Pirmkārt, implants, kas būs nedzīvs, ar laiku paliks tumšāks un vizuāli nepievilcīgs. Tādēļ viennozīmīgi nāktos veikt implantētā zoba pieslīpēšanu un tam būtu jāliek kronītis.”

Taujāts, kādas ir zobu implanta cenas, speciālists skaidro: ”Metāla keramikas implants izmaksā ap 600 eiro. Plus kronis ap 600 eiro. Tas nozīmē, ka viens zobs izmaksās ap 1200 eiro. Bet, ja izvēlas cirkoniju, tad cenas būs augstākas.”

Jautāts, cik varētu izmaksāt cita cilvēka zoba izmantošana, viņš lēš, ka lētāks šis prieks diezin vai sanāks. ”Kronītis, kas jāuzliek uz implantētā zoba, vien varētu izmaksāt ap 450 eiro. Vismaz Rīgā ir tādas cenas. Vēl jāpierēķina sarežģītā operācija.” Un, protams, donora zobs…

Uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs implantēt cilvēkam svešas personas zobu, O.Romanovskis nekavējoties atbild noliedzoši: ”Implantēšanu veicam ik dienas. Bet šādu praksi nepiekopjam. Stomatoloģijas institūts Rīgā varētu būt vienīgā vieta. Vismaz es neko tamlīdzīgu neesmu dzirdējis ne Liepājā, ne citviet Kurzemē. Es personīgi šādam darbam klāt neķertos.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz