Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Viss kā jau Jāņos – ugunskurs, siers un dziesmas

Viss kā jau Jāņos – ugunskurs, siers un dziesmas
23.06.2018 17:04

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Lai arī Jāņu svinēšana saistās ar būšanu pie dabas, nav nekādu šķēršļu saulgriežu sajūtas izbaudīt arī pilsētā. Pirmo reizi Līgo svētki sarīkoti atpūtas parkā ”Pērkone”, kurp visi svinētāji var doties jau tūlīt, ņemot līdzi ģimeni ar visiem zvēriem. Noderēs savs groziņš, sedziņa un noteikti – kaut kas efektīvs pret knaušiem. 

”Open Liepāja Līgo” pasākums piesaistījis tos, kam šogad nav iespēju doties līgot uz laukiem. Iveta Vēvere ar bērniem šeit iegriezusies garām ejot no mājām. Apskatījuši trusīšus, zīda vistiņas un kazas. ”Šoreiz Jāņi būs pa mierīgo – mājās, dārzā,” viņa saka. Tādu mierīgo Jāņu tradīciju gan īsti neesot, jo vienmēr svinot pie dabas. ”Parasti uz Akmeņragu braucam. Šoreiz nekā, bērni ir tādi ballētāji un tusētāji, kas rīko histērijas.”

Savus Līgo svētkus divās daļās sadalījusi Vanagu ģimene. Evita saka, ka vīrs bijis iniciators nākt uz atpūtas parku ”Pērkone”. Anrijs stāsta, ka viens no pasākuma rīkotājiem Edijs Klaišis ir sens draugs. ”Ieaicināja, parādīja, pastāstīja. Ir ok. Jaunākā meita smiltiņās sēž, vecākās Laura un Jasmīna ik pa brīdim skrien palēkāt uz piepūšamajām atrakcijām un batutiem. Kazas arī apskatīja. Vispār mūzika skan tikai tāpēc, ka es ģeneratoru palaidu. Vairāk saprotu no tehniskām lietām nekā Edijs. Ieslēdzu to, nospiedu šito, un aizgāja,” lepojas Anrijs. Ģimenei pagaidām Jāņu tradīciju neesot nekādu, jo jaunākajai meitiņai Ievai nav vēl pat trīs gadiņi. ”Aizbraukt kaut kur nolīgot un notusēt nevar, esi piesiets pie mājas. Te parkā padzīvosimies, tad iesim mājās uz pagalmu – galds, mangālītis, šašliks. Bērni var ar ričukiem pavizināties. Kad sagurst, var aiziet savā gultā,” svētku plānus atklāj A. Vanags.

Līgo tirdziņš atpūtas parkā piedāvā sieru, gaļu, zivis un citus gardumus. Anita un Dainis Girviči no Durbes tirgo kazas sieru un atveduši pilsētniekiem pašas kaziņas parādīt. Mājās to esot 70 ar visiem mazajiem.

Dainis stāsta, ka tik slikti ar pilsētniekiem nav, kazu pazīst: ”Viena mamma pienāca un jautāja dēlam, vai tā ir gove? Puisītis domāja, domāja un pateica – nē, tā ir kaziņa.” Pagaidām jau te cilvēku maz, atzīst Anita: ”No rīta bijām ”Lauku sētā”, tur gāja ļoti labi. Savi klienti, kas pērk, tie jau pērk. Kāds pagaršo un tā vēl nāk klāt.” Pašiem kazu audzētājiem arī Jāņu galdā un ikdienā ir kazas siers. Vakarā jau līgošot mājās. ”Šodien Durbē ir teātris, pēc tam mājās būs kā jau pa Jāņiem – ugunskurs, siers un alus. Ciemiņi ir sabraukuši,” saka A. Girviča, bet Dainis piebilst: ”Bez alus nevar iztikt!”

Visi līgotāji vēl var paspēt uz svinībām. Muzikālā apvienība ”Duets” jau būs nodziedājusi, taču pulksten 18 koncertu sāks aktieris Edgars Pujāts. No pulksten 22 ies vaļā zaļumballe ar grupu ”Cits Kvartāls”. Kad satumsīs, tiks iedegts patiešām lielais Jāņu ugunskurs.

Līgotājus šovakar gaidīs arī koncertestrāde ”Pūt, vējiņi!”, kur pulksten 20 sāksies Ogres Tautas teātra izrāde ”Skroderdienas Silmačos”, pulksten 22.30 notiks jāņuguns iedegšanas rituāls kopā ar mūziķi Ievu Tālbergu un muzikālo apvienību “Gan Gan” un pulksten 23 skanēs Līgo balle ar grupu ”Tālbraucēji”

Dienas gaitā ļoti jautri gāja arī kādā citā netradicionālā Jāņu svinību vietā – ”Interesantu cilvēku klubā”. Uz Kūrmājas prospekta ietves bija uzzīmētas bultas un norādes ”Jāņi”. Tur skanēja mūzika, notika vainagu pīšana un dažādas darbnīcas bērniem. Skatītājus iepriecināja Liepājas bērnu un jauniešu teātra studija, kas spēlēja kadrus no filmas ”Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Ārā tika rīkots konkurss Lāsmiņas nešanai kalnā.

Pie kuplajiem jāņuzāļu pušķiem viena no vainagu pinējām bija kultūras projektu vadītāja Dace Bluķe ar dēlu Krišjāni. Iepriekš nesanācis tikt pie mazizmēra vainadziņa, bet Krišjānis taču esot gandrīz Jānis! ”Radi ir atbraukuši pie mums uz Liepāju ciemos. Ja akurāt nelīs lietus, tad iesim uz ”Pūt, vējiņi!” skatīties, kā Ogres teātris Silmačus iestudējis. Parasti jau braucam ārā, bet šogad sanāca, ka palikām, un tad ir jādomā, kā pilsētā tikt pie svētku sajūtas. Man vislabāko Jāņu noskaņojumu Liepājā rada tas, ko ”Namīnā” dara ”Atštaukas”, tas visīstāko sajūtu iedod. Mājās būs tradicionālie pīrāgi un sieri. Pati gan negatavoju, tas vēl ir priekšā. Dziesmas, Skroderdienas un ”Limuzīns Jāņu nakts krāsā” – klasiskās vērtības. Vakar noskatījāmies filmas atjaunoto versiju, ekrānā izskatās spilgti un labi,” pastāstīja Dace.

Populārākās latviešu kinofilmas varoņu atveidotāji bija radījuši maksimālu vizuālo līdzību ar kostīmiem, aksesuāriem un parūkām. Jaunieši stāstīja, ka tieši tāpēc arī izvēlējušies spēlēt šo gabalu, ka populārs un visi zina no galvas. Lāsmiņa ikdienas dzīvē ir Sofija, Dagnija ir Sanita, Mirttante – Izabella, Ēriks – Edijs un Uģis – Lūkass. ”Kas ir redzējuši filmu, zina visus atslēgvārdus un visas emocijas, visiem patīk. Mums pašiem likās ļoti interesanti. Katrs vairākas reizes noskatījāmies filmu. Tagad jau skatāmies citādi, jo zinām visu no galvas,” teica Izabella. Sanita atzīmēja, ka filmā attēlotie laiki ir citi, bet problēmas, ko risina, esot tās pašas. ”Nedaudz citā veidā, bet tas pats vien ir. Skatoties uz Uģi un mūsdienu jaunatni, tur nav diži daudz atšķirības.” Edijs piebilda – ja Uģim būtu bijusi pieeja internetam, viņš būtu bijis tāds pats, kā tagad. Izabella teica, ka īpaši laukos drāmas ir daudz. ”Viens pielien, viens rāda savu īsto dabu. Man patīk veci cilvēki. Man omītes ir spilgtas personības. Varēju lomai izmantot reālus prototipus.”

Jaunieši pēc pasākuma brauks uz laukiem, ar sašliku un gurķīšiem svinēt.  Un ugunskuru, ja nelīs. ”Jāņi pilsētā nav Jāņi.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz