Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vai grūti būt atklātam?

Vai grūti būt atklātam?
05.06.2009 07:01

Atslēgvārdi

Maija pirmajā pusē Liepājas Arodbiedrību centrs nosūtīja vēstuli visām partijām, kuru pārstāvji bija sevi pieteikuši Pilsētas domes vēlēšanām.

Tajā partijas tika aicinātas publiskot deputātu kandidātu attieksmi pret iedzīvotāju ienākuma nodokli, konkrēti – kā un cik katrs no viņiem to maksājis 2008. gadā. Tieši šis nodoklis veido pašvaldības budžetu, no tā tiek algoti deputāti. Deputātu kandidātu spēja atklāti un godīgi paust ziņas par sevi neapšaubāmi liecinātu par spēju būt atklātiem sabiedrības priekšā, arī dalot pilsētas budžetu.

Pēc Arodbiedrību centra ziņām, 2008. gadā Liepājā bija 84 747 iedzīvotāji, no tiem 39 962 bija ekonomiski aktīvie iedzīvotāji, tātad – nodokļu maksātāji. Vidēji viens nodarbinātais Liepājai gadā ienākuma nodoklī samaksājis 693,43 latus.

Diemžēl pilnībā izzināt, kāds bijis 182 deputātu kandidātu devums, Arodbiedrību centram, kas pārstāv lielu Liepājas sabiedrības un vēlētāju daļu, nav izdevies.

Pirmie, kas saprata, ka tieši atklātums veicina uzticību deputātu kandidātiem, bija apvienības “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK pārstāvji. Viņu sniegtajā pārskatā uzrādīti gan iedzīvotāju ienākuma nodokļu, gan sociālās apdrošināšanas iemaksu maksājumi. Ivars Kesenfelds arī uzrādījis iemaksas par savu uzņēmumu darbiniekiem un saņemto dividenžu apjomu.

1. jūnijā savu pārskatu par iedzīvotāju ienākuma nodokli iesniedza arī Liepājas partija. Iespēju sabiedrībai uzzināt par savu nomaksāto ienākuma nodokli liedzis Imants Resnis un Edvīns Striks, kurš to maksā Medzes pagastam.

Preses konferences dienā, 2. jūnijā, savu attieksmi pret ienākuma nodokli deklarēja partija “Jaunais laiks”. Informāciju nav sniegusi Inese Eistere. Divas pensijas vecuma deputāta kandidātes un viena studente nav bijušas starp nodokļa maksātājām.

Taču vēl atklātāks ir jautājums, kā to spēs cilvēki, kuri nav spējīgi uz atklātību sabiedrības priekšā. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības koordinators Kurzemē Toms Meiers informēja, ka no Osipova partijas vienīgā ziņas par sevi pēc ilgām debatēm pa telefonu iesniegusi vienīgi Elita Kosaka, uzrādītais ienākuma nodoklis – 1589,25 lati. Citi saraksta biedri, pēc viņas vārdiem, esot bijuši tik ļoti aizņemti, ka neesot laika savus datus apzināt.

Partijas “Sabiedrība citai politikai” pārstāvis Edgars Krūmiņš par Arodbiedrību centra vēstuli un aicinājumiem publiskot savus ienākumus bijis ļoti sašutis un atļāvies pat izteicienus, kas deputātu nekādā ziņā nedaiļo. Galu galā atnesis Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņu par savām sociālās apdrošināšanas iemaksām 2008. gadā. Par citiem partijas biedriem – ne vārda.

Par aicinājumu publiskot savu nodokļu maksājumus nav bijusi sajūsmā arī Tautas partija. Tomam Meieram nācies uzklausīt viedokli, ka tā esot ņirgāšanās par partijām. Elektroniskajā vēstulē, kas atsūtīta Arodbiedrību centram, gan sacīts, ka “nodokļa publiskošana ir svarīga demokrātijai un pašvaldību deputātu kandidātu uzticamībai”, taču konkrētu sarakstu, kas ļautu par to pārliecināties, neatsūtīja. Tiesa, informē, ka amatpersonu nomaksātie nodokļi publiski pieejami saskaņā ar viņu deklarācijām, bet pārējie “godprātīgi maksā nodokļus Latvijas valstij”. Gribi tici, negribi – netici. Diemžēl publiski pieejamās ienākumu deklarācijās nekas par nodokļu nomaksu nav lasāms.

Absolūta nevēlēšanās būt kaut mazliet atklātiem ir “PCTVL”, lai gan Andrējs Boboško telefonasarunā esot solījis būt atsaucīgs. No “Saskaņas centra” vienīgais, kas par sevi sniedzis kādas, kā pats norāda – neoficiālas ziņas, ir Olavs Karelsons, kurš maksājot ienākumā nodokli apmēram tūkstoti gadā. Tas liek domāt, norāda arodbiedrību pārstāvji, ka cilvēki, kas kandidē vēlēšanās, nav spējīgi komandā sastrādāties, ja pat nespēj savākt informāciju par saviem biedriem. LSDSP un partijas “Liepājas attīstībai” saraksta pārstāvji arī nav uzskatījuši par vajadzīgu izpaust ziņas par sevi. Viņuprāt, ziņas par ienākuma nodokli “var kaitēt katra indivīda finansiālajai un sociālajai drošībai” un to atstāj katra kandidāta ziņā, bet par Āri Ozoliņu visu varot uzzināt publiski pieejamā ienākuma deklarācijā.

Dusmīgu vēstuli Arodbiedrību centram atsūtījis arī LPP/”LC” pārstāvis Jānis Vilnītis. Arī šā saraksta pārstāvji neuzskata, ka sabiedrībai jāzina par viņu ienākumu nodokļa apjomiem. Vēstulē pausts, ka “ja citam tiek lūgts “izģērbties” un parādīties sabiedrībā “kailam”, tad tas vispirms jādara iniciatoram”. Vien aizmirsts, ka iniciatori nav tie, kuri tiecas strādāt ar pilsētas naudu. Bet saraksta “Pilsoniskā savienība” un Latvijas Kristīgā savienība” aicinājumu informēt par ienākuma nodokļu iemaksām ignorējuši vispār.

Arodbiedrību pārstāvji, komentējot deputātu kandidātu attieksmi, atzina, ka visas partijas vārdos gan runā par godīgumu, pienākumu pret sabiedrību, par atklātību, taču ne visi izmantoja piedāvājumu šos vārdus arī uzskatāmi demonstrēt. Kā šie cilvēki, kas paši neprot vai nespēj būt atklāti, spēs strādāt Liepājas labā, rīkoties ar visu liepājnieku kopējo naudu, atbildes būtu jāmeklē arī vēlētājiem. Viņus satrauc arī tas, ka daudzi kandidāti maksājuši ļoti mazu ienākuma nodokli vai nemaksā nemaz. Kādas partijas pārstāve pat dusmās kliegusi, ko tad lai viņa rakstot bezdarbniekiem. Šajā krīzes laikā ne visi vainīgi, ka palikuši bez darba. Un tomēr – ja cilvēks nav spējīgs par sevi gādāt, kā viņš gādās par visu pilsētu?

Līvija Leine,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz