Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Marīnisti radījuši simtiem mākslas darbu

Marīnisti radījuši simtiem mākslas darbu
14.07.2018 15:49

liepajniekiem.lv

Visu nedēļu, no 9.jūlija, Liepājā notika 23.Starptautiskais zīmētāju un gleznotāju plenērs ”Liepājas marīna 18”, kā arī plenērs ”Mazā Marīna”. Šodien, 14.jūlijā, Jūras svētku ietvaros pie vecajiem spīķeriem Ostas promenādē mākslinieki atrādīja plenēra ražu – vairākus simtus dažādās tehnikās tapušu mākslas darbu.

Divu desmitu gadu laikā plenēram bijuši dažādi tematiskie uzsvari. Pirmie trīs plenēri notika ar devīzi “Mosties, celies, strādā!”, un bija veltīti Liepājas vēsturiskās pilsētvides apzināšanai. Pēc tam tematika paplašinājās ar nosaukumu “Pilsēta un jūra”. Pēdējos desmit gadus notiek plenēri, kur tiek atspoguļota ”Liepājas marīnas” tematika – mākslinieki atgriezušies pie Liepājai īpašās – jūras – tematikas.

Kaut sākotnēji bija plānots, ka plenērā ”Liepājas marīna 18” piedalīsies 33 mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Ukrainas, dalībnieku skaits tomēr bija lielāks, portālam pastāstīja plenēra radītājs un ilggadējais rīkotājs mākslinieks Aivars Kleins. Gan jaunie mākslinieki, gan mākslinieki ar lielu plenēristu stāžu.

A.Kleins atzīst, ka šogad plenērs izdevies īpaši labi: ”Pirmkārt, mūs lutināja laika apstākļi! Otrkārt, pirmo reizi plenēra dalībniekiem bija iespēja strādāt arī ”Kursas” teritorijā, par ko mākslinieki ir sajūsmā. Treškārt, bija iespēja strādāt spīķerī un pie tā veidot noslēguma izstādi. Tas ir liels ieguvums māksliniekiem. Sarkano ķieģeļu siena vien jau ir ko vērts!”

Māksliniece Irina Tīre pamanījusies ne vien Liepāju kā ostas pilsētu savā īpašajā tehnikā un gleznošanas manierē atspoguļot. Vienā no viņas darbiem tverts arī piektdien, 13.jūlijā, uznākušais negaiss, kas debesis virs Liepājas greznoja īpašas. 

Savukārt Vilnis Bulavs atzīst, ka, kaut strādāts radoši un apstākļi gleznošanai bija labi, ar savu veikumu līdz galam nav apmierināts: ”Tā jau māksliniekiem ir – vienmēr gribas vairāk un labāk.”

Aleksandrs Neberekutins no Rīgas, kurš plenērā piedalījās pirmo reizi, par šo iespēju ir sajūsmā: ”Tik daudz ideju, tik daudz fantastisku skatu, ko iemūžināt! Gribas visu – kuģus un debesis, jūru un vēl un vēl…” Viņam tapis 21 mākslas darbs. Taču pats mākslinieks pačukst: ”Ir mapē ir vēl vairāki mazāki darbiņi un, protams, skices!”

Kopumā plenēra laikā dažādās tehnikās tapuši vairāki simti darbu, kuros mākslinieki attēlojuši gan jūru un ostu, gan kuģus, pilsētu un pat negaisu. A.Kleins piebilst, ka tradicionāli pēc laika būs skatāma īstā plenēra noslēguma izstāde, kurā būs skatāmi labākie darbi.

Vienlaikus ar pieredzējušiem māksliniekiem darbojās arī Ilzes Elizabetes Rasas vadītais bērnu plenērs ”Mazā marīna”, kas šogad lielajai māsai ”Liepājas marīnai” pieslēdzies jau 6.gadu pēc kārtas.

I.E.Rasa šodien portālam atzina, ka bērnu darbi pat saskaitīti vēl nav: ”Bet skaidrs, ka tie ir simti. Tāpat nav iespējams izvērtēt, kurš darbiņš labākais. Visi ir oriģināli un vienreizēji. Dalība plenērā mazajiem māksliniekiem bija ne vien liels piedzīvojums, bet arī vērtīgs ieguvums.”

Jāpiebilst, ka ik gadu plenēra laikā katram tā dalībniekam top ne viens vien mākslas darbs. Un tas nozīmē, ka kopumā vairāk nekā 20 gadu laikā plenēros tapuši tūkstošiem dažādās tehnikās veidotu mākslas darbu, kuros atspoguļota ne tikai Liepāja, Liepājas osta un jūra, bet arī jūra ārpus Liepājas un zvejnieku ciemi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz