Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pedagogs un audzēkne vienā galerijā

Pedagogs un audzēkne vienā galerijā
Foto: Egons Zīverts
16.08.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Mākslas galerijas “Romas dārzs” izstāžu telpās ar plašu un krāšņu retrospektīvu izstādi “Gaismēnas” viesojas mākslinieks vecmeistars Kārlis Dobrājs, kurš šogad svin 75 gadu jubileju, bet viņa audzēkne, māksliniece Una Lekuze savu rokrakstu glezniecībā rāda izstādē “Spēle”. Ar šo mākslinieku dubultizstādi galerija “Romas dārzs” svin gada jubileju.

Mākslinieku Kārļa Dobrāja (1943) un Unas Lekuzes (1990) mākslas darbi izstādēs Liepājā nonākuši pirmoreiz. K. Dobrāja mākslinieciskais rokraksts uzrunājis galerijas “Romas dārzs” īpašnieku Ivaru Kesenfeldu, kurš vēlāk iepazinies arī ar mākslinieka audzēknes U. Lekuzes darbiem, pastāstīja galerijas vadītāja Astra Dzērve. Un nu arī liepājnieki un citi galerijas viesi var iepazīties ar abu mākslinieku rokrakstiem un aktuālajiem tematiem.

Izstāžu telpās “Romas dārza” pagrabos pirmais ar apmeklētājiem sastopas jau par vecmeistaru dēvētais K. Dobrājs. Madonas apriņķī dzimušais mākslinieks izglītojies Latvijas Mākslas akadēmijā un ilgus gadus arī strādājis par mākslas pedagogu. Jau ilgi vada arī savu zīmēšanas un gleznošanas privātstudiju. Gleznotāja darbi atrodas muzeju un privātās kolekcijās Latvijā, Krievijā, Japānā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Zviedrijā, arī citur.

Galerijas “Romas dārzs” vadītāja A. Dzērve stāsta, ka mākslinieks strādā un ir spēcīgs visos glezniecības žanros, un plašajā izstādē, kas atspoguļo viņa darbu vairāku desmitgažu garumā, to var labi redzēt. “Ļoti priecājos, ka pie mums var apskatīt Kārļa Dobrāja izstādi. Viņa darbi ir ļoti augstvērtīgi,” atzīst galerijas vadītāja un stāsta, ka pēdējā laikā mākslinieks pievērsies portretiem, aktiem un klusajai dabai. Viens no senākajiem mākslinieka darbiem izstādē ir glezna “Emīlija no Lauciņiem”, kas tapusi 1960. gadā, laikā, kad viņam bija 17 gadu. Neikdienišķas ir gleznas, kurās par rāmi vai gleznas virsmu izmantotas dažādas koka mēbeļu daļas. Izstādē iekļautas arī grafikas un tušas zīmējumi, bet vesela zāle atvēlēta K. Dobrāja radītajām ilustrācijām latviešu tautas teiku grāmatai “Vēja vanadziņš”, kas izdota 1991. gadā. A. Dzērve uzsver, ka ikvienā K. Dobrāja darbā neizpaliek filozofiskais dziļums, turklāt māksliniekam piemīt laba humora izjūta.

Tālākajās galerijas zālēs iemājojušas U. Lekuzes košās, krāsu bagātās un barokāli greznās gleznas – klusās dabas ar augļiem un ziediem, sieviešu portreti, akti, figurālas kompozīcijas un citi darbi. “Tas, ka viņa ir Kārļa Dobrāja audzēkne, ir ļoti jūtams,” uzskata A. Dzērve. U. Lekuze jau ir ieguvusi starptautisku pieredzi un novērtējumu, un viņas darbi atrodas privātkolekcijās ne tikai Latvijā, bet arī Ukrainā, Hersonas mākslas muzeja latviešu mākslas kolekcijā, kā arī Nīderlandē, Zviedrijā, Francijā, Itālijā, Austrijā, Šveicē, ASV, Kanādā, Korejā un citviet pasaulē.

Abas “Romas dārzā” apskatāmās jaunās izstādes saista ne tikai fakts, ka U. Lekuze ir K. Dobrāja audzēkne, bet arī tas, ka abi mākslinieki eksponējuši arī viens otra portretus. Abās izstādēs iekļautie darbi ir arī iegādājami, un vairākus savas kolekcijas papildināšanai noskatījusi arī galerija “Romas dārzs”. K. Dobrāja izstāde “Gaismēnas” galerijā būs apskatāma līdz 31. oktobrim, bet U. Lekuzes izstāde “Spēle” – līdz 15. septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz