Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gāž auto un streipuļo ar dzērājbrillēm

Gāž auto un streipuļo ar dzērājbrillēm
24.04.2019 10:39

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Šodien, 24. aprīlī, jau no agra rīta liela rosība bija J.Čakstes Liepājas 10.vidusskolas pagalmā – te viesojās ”Gada autovadītājs” projekts ar praktisku drošas braukšanas lekciju.

Konkursa ”Gada autovadītājs” teorētiskā kārta šogad noslēgusies ar rekordlielu dalībnieku skaitu. No novembra līdz martam uz testa jautājumiem atbildes snieguši vairāk nekā 2900 dalībnieki, kuri pārstāv gandrīz 300 klases un kursus no dažādām mācību iestādēm visā Latvijā.

Konkursa otrajai kārtai kvalificējās vairāk nekā 80 komandas. Uz skolām pie 30 labāko rezultātu īpašniekiem dodas ”Gada autovadītājs” instruktori ar auto apgāšanās simulatoru un alkohola reibumu imitējošajām brillēm. Un viena no šīm skolām, kurās instruktori ieradās, bija J.Čakstes Liepājas 10.vidusskola.

Instruktors Jānis Jirgensons pastāstīja: ”Esam šajā mācību iestādē, jo 11.klases audzēkne Kristiāna Remena ir uzvarējusi konkursā, līdz ar ko citiem skolēniem ir iespēja iepazīt gan izjūtas, kādas ir, uzliekot 2,5 promiļu reibuma brilles, gan apgūt zināšanas, kā izkļūt no auto, ja tas apgāžas.”

Testi ir noderīgi, viņš turpina: ”Alkohola reibuma brilles ļauj saprast, ka nevar sēsties pie stūres reibumā. Jo  cilvēks pārliecinās, ka ar tām pat īsti paiet nevar. Tas ir labs preventīvs faktors. Savukārt auto apgāšanas stends ir iespēja apgūt to, kā vajadzētu izkāpt no mašīnas, ja tā avarējusi un apgāzusies uz jumta. Vēl, protams, mācām, kā pareizi piesprādzēties. Tas ir svarīgi ne tikai izkāpšanas gadījumā, bet arī ikdienā.”

40 minūšu ilgā nodarbība mācību iestādes pagalmā sākās ar teorētisko daļu, kuras laikā instruktori stāstīja gan par bīstamību, kāda ir, pie stūres lietojot mobilo telefonu, gan par sēšanos pie stūres alkohola vai narkotisko vielu reibumā.

Tad sekoja nodarbības praktiskā daļa, kuras laikā jauniešiem bija iespēja izmēģināt tā saucamās reibuma brilles, kuras rada ilūziju, ka cilvēks ir 2,5 promiļu reibumā, kā arī avārijas imitācijas apgāšanās stendu. 

Emocijas pēc reibuma briļļu testēšanas un auto apgāšanās stenda izmēģināšanas jauniešiem bija ievērojamas – pat ar spiegšanu.

Elvijs Griģis pēc dzērājbriļļu izmēģināšanas atzina: ”Sajūtas bija īpatnējas – sevi grūti kontrolēt, taisni noiet sarežģīti. Pie stūres vismaz es sevi šādā reibumā vispār nevaru iedomāties. Kas tik nevar notikt – cilvēki ciest un iet bojā, ja vadītājs ir šādā stāvoklī!”

Savukārt Krista Ozollapa pēc veiksmīgas izkļūšanas no auto, kuram riteņi gaisā, klāstīja: ”Tagad, kad instruktori palīdzēja, vēl nebija tik traki, bet reālā situācijā, ja mašīna apgāztos, būtu ļoti grūti no tās izkļūt. Adrenalīna deva ļoti liela. Kaut arī tika gūtas labas zināšanas, kas var noderēt dzīvē.”

Konkursu vidusskolēniem ”Gada jaunais autovadītājs” organizē CSDD un OCTA un tas tiek finansēts no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz