Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Režisorei dāvanā cīsiņu bļoda

Liepājas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvojusi režisores Lailas Kirmuškas iestudētā izrāde “Rūķīši un Mežavecis”. Tuvojoties izrādes beigām priekšā sēdošie bērni vairs nespēja noturēties pretī vilinošajai mūzikai un ļāvās deju ritmiem, pēc pirmizrādes noskatīšanās atskanēja skaļi aplausi. ”Bet tagad ejam pie egles,” mazie skaļi sauca.

Režisorei dāvanā cīsiņu bļoda
Foto: Egons Zīverts
04.12.2019 07:03

"Kurzemes Vārds"

Lai arī uzveduma nosaukums pirmajā brīdī šķiet tīri vīrišķīgs, izrādes laikā uz skatuves, gaisīgos un ēteriskos tērpos posušās, kāps sieviešu kārtas aktrises: Vija Mežale, Denisa Braša, Signe Apse un Inga Dzintare. Pati režisore sniega rūķu meitenēm piedēvē balto raganu īpašības: “Ja jūs gribat piedzīvot baltu, spriganu ziemu ar sievišķīgu enerģiju – gaidīsim jūs.” Rūķenītēm uz skatuves pievienosies liels leļļu kolektīvs, ko darinājusi Latvijas Leļļu teātra leļļu meistare Anita Znutiņa. Baltais ziemas stāsts mazos skatītājus vedīs dziļi noslēpumainajā mežā, kuram blakus pavisam parastā lauku sētā dzīvo ekstravagantais mākslinieks pīļtēviņš Ansis, nopietnais un slinkais suns Duksis un kaķēns Minka, par ko Duksis ir atbildīgs. Viņi visi zina, ka mežā kāju spert nedrīkst, jo tur notiek dīvainas un trakas ielas. Pīļtēviņam šādi ieteikumi nešķiet vērā ņemami, un viņš savus draugus ievilina meža biezoknī, kur dzīvo rūķīši un Mežavecis. Piedzīvotie pārpratumi cits pēc cita pārvēršas varenos piedzīvojumos. “Mežaveci gan mēs jums nerādīsim, lai gan viņš mums ļoti skaists – lielām, zaļām, spīdīgām acīm,” stāsta aktrises. Vecis būšot slēpnī līdz pirmizrādei, kad to ieraudzīs bērni. “Bet viņš nav nekāds pūķis baisulis, viņš vienkārši dzīvojas mežā un rūķus tramda aiz garlaicības, jo ziemā viņiem nav ko citu darīt. Visi domā, ka mežā ir kas baiss, bet – nē, vienkārši garlaicības vārdā notiek visādi pārpratumi, tas arī viss,” saka L. Kirmuška.

Krāšņie skatuves tēli ar bērniem runā dzejas valodā, uzvedumā dzirdamas Dzidras Rinkules-Zemzares, Bruno Saulīša, Viļa Plūdoņa un Raiņa dzejas rindas, skanēs Arvīda Žilinskia un Edgara Lipora melodijas. “Bērniem ir jāzina klasiskās vērtības, jo, lai uzbūvētu stipru nākotni, jāiepazīst sava vēsture. Arī skaistā un poētiskā valoda noteikti bagātinās bērnu uztveri. Gribas šo dzeju viņiem pasniegt uzskatāmā stāsta formātā, lai viņi vēlāk pajautātu mammai un tētim – izlasi man vēl kaut ko,” skaidro režisore. “Mēs gribam skatītājiem uzdāvināt pirmā sniega sajūtu, jo tas ir īsts dabas brīnums. Un šī izrāde to sniegs, jo tā ir īsta prieka oda ziemai!” Pēc izrādes aktieri sveica režisori un pateicās par sirsnīgo sadarbību. Tā kā L.Kirmuška iepriekš bija atzinusies, ka viņai ļoti patīkot, kā uz skatuves izskatās Dukša cīsiņi, aktieri izlēma režisori iepriecināt un dāvanā pasniedza skaisti iesaiņotu bļodu – pilnu cīsiņiem.

Tomēr svētku programma Leļļu teātrī ar šo izrādi neaprobežojas, ārpus izrādēm Liepājas Leļļu teātris pie sevis uzņem gan skolēnus, gan bērnudārzu audzēkņus, kuru priekam sagatavo dažādas izklaides, arī svētku vadīšanu ar vecīti un dāvanu pasniegšanu. Mazos skatītājus decembrī gaida arī Leldes Kaupužas režisētās izrādes: “Olafa Ziemassvētki”, “Baltā trusīša pasaka” un bērnu rīti “Elfiņa pirmie Ziemassvētki.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz