Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Maina tiešmaksājumu noteikumus

Maina tiešmaksājumu noteikumus
Foto: Egons Zīverts
21.03.2017 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Lai novērstu gadījumus, kad atbalstam tiek pieteiktas platības, kurās kultūraugs ir niecīga daļa attiecībā pret citiem tajās augošajiem augiem, veikti grozījumi tiešmaksājumu piešķiršanas kārtībā. Noteiktas arī citas izmaiņas, informē Zemkopības ministrijas pārstāve Rūta Rudzīte.

Turpmāk vienotajā iesniegumā deklarējams tas kultūraugs, kas konkrētajā laukā aug vai ir iesēts līdz 25. jūnijam un dominē līdz 31. augustam, pārsniedzot 60 procentu no citiem augiem, tostarp nezālēm. Ja lauks vai precizējamā platība mazāka par 0,3 hektāriem, iesniegums Lauku atbalsta dienestam jāiesniedz līdz 1. aprīlim. Līdz šim termiņam dienestu var informēt arī par ekoloģiski nozīmīgu platību slānī neuzrādītiem koku un krūmu puduriem, dīķiem. Ja jaunā vai precizējamā lauka platība ir lielāka par 0,3 hektāriem, aktuālo informāciju var norādīt arī vienotajā iesniegumā.

Jaunais lauksaimnieks atbalstu varēs saņemt tikai tad, ja viņam piederēs vismaz 50,1 procents kapitālsabiedrības daļu vai viņš būs vienīgais zemnieku saimniecības īpašnieks. Līdz šim maksājumu gados jauniem lauksaimniekiem varēja piešķirt tikai par pirmo dibināto saimniecību, bet turpmāk – arī par saimniecību, kura izveidota, pārņemot pirmo dibināto saimniecību. Tāpat precizēts, ka juridiska persona atbalstu varēs saņemt tikai tik ilgi, kamēr to kontrolēs lauksaimnieks, kurš saimniecību gados jauna lauksaimnieka maksājumam pieteicis pirmo reizi.

Tiešo maksājumu un lauku attīstības programmas platībmaksājumu atbalstu samazinās, ja tiks konstatēta degvielas, eļļas un smērvielu, notekūdeņu, mēslošanas līdzekļu, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu, biocīdu un citu saimniecībā izmantotu ķīmisko vielu noplūde vai ievadīšana pazemes ūdeņos.

Papildus iepriekš minētajam noteikumos grozīta arī kaņepju izsējas norma uz 15 kilogramu uz hektāru un veiktas citas mazāk nozīmīgas izmaiņas, piebilst R. Rudzīte.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz