Vēderi nekurkst, ēdiens garšo labi
Viena no sāpīgākajām tēmām Dziesmu un deju svētkos parasti ir bijusi ēdināšanas – dalībnieki iepriekšējos svētkos nereti mocījušies ar vēdergraizēm ēdienu zemās kvalitātes dēļ, tāpat bijuši iebildumi par to, ka porcijas ir par mazu un dziedātājiem jādzīvo badā, taču X Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki patīkami atšķiras ar to, ka ēdināšanas jautājumi ir sakārtoti.
Portāls liepajniekiem.lv aptaujājot svētku dalībniekus, noskaidroja, ka ar ēdināšanu viņi ir apmierināti. ”Mūsējiem viss garšoja,” sacīja ”Vaduguns” dejotāju vadītāja Valda Grīnfelde. Arī sausās pārtikas paka, kas iedota līdzi uz stadionu, likusies pieņemama – divi āboli, sviestmaizes ar sieru un šķiņķi, marinētu gurķi un salātiem, desiņa, dārzeņi un smalkmaizīte. ”Vienīgi tā limonāde bija lieka, jo dzeramais mums pietiek. Būtu tā vietā ielikuši vēl ko ēdamu,” viņa sacīja. Arī tie, kas pusdienoja skolā, bijuši apmierināti – galdā celti griķi ar karbonādi. ”Nu, varbūt griķi kādam palika neapēsti,” stāstīja skolotājas, bet citādi bērni ar ēdienu esot apmierināti. Zēniem gan porcijas likušās pārāk mazas. ”No rīsu putras atteicos, jo rīsi bija cieti, tāpēc ēdu tikai maizīti,” pastāstīja nīceniece Karīna, taču kopumā esot tīri ciešami. Dalībnieki atzinīgi izteicās par to, ka neierobežoti pieejams ūdens, kas palīdz veldzēt slāpes.
Citi savukārt atzinīgi novērtēja iespēju vēl mājās zināt, kas tiks celts galdā. Tāda iespēja ir tādēļ, ka svētku organizatori šogad izveidojuši vienotu ēdienkarti, kas paredz daudz maz vienādas maltītes visās skolās. ”Ēdienkarte var atšķirties niansēs, jo tiek ņemtas vērā pašu dalībnieku vēlmes, piemēram, ja sarunāts, rīsus var nomainīt ar kartupeļiem un tamlīdzīgi,” skadro svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Aiga Ozoliņa. Bet mediķi piekodina, ka izvairīties no dažādām vēderslimībām varēs tikai tad, ja dalībnieki paši rūpēsies arī par savu higēnu un rūpīgi mazgās rokas.
Starp citu, rīt brokastīs dalībniekiem tiks celta auzu pārslu biezputra, sviestmaize ar kakao, pusdienās paredzēts pasniegt skābeņu zupu, vistas filejas stroganovu ar rīsiem un svaigu dārzeņu salātiem, kā arī augļu-ogu dzērienu, bet vakariņās būs cepta vistas fileja ar kartupeļiem, dārzeņu salātiem un krējuma mērci, kā arī tēja ar citronu.
Linda Pūce