Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Deputāti konceptuāli atbalsta naudas soda līdz 50 eiro ieviešanu par mutes un deguna aizsega nelietošanu

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā, kas paredz ieviest sodu par mutes un deguna aizsegu nelietošanu sabiedriskās vietās, kur to lietošanu prasa normatīvie akti.

Deputāti konceptuāli atbalsta naudas soda līdz 50 eiro ieviešanu par mutes un deguna aizsega nelietošanu
Foto: pixabay.com
29.10.2020 11:53

LETA

Atslēgvārdi

Valdībā iepriekš atbalstītos grozījumus sagatavojusi Tieslietu ministrija (TM) un tie paredzēs, ka par mutes un deguna aizsega nelietošanu varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu 10 līdz 50 eiro apmērā.

Likumprojektam tika noteikta arī steidzamība.

Deputāte Jūlija Stepaņenko aicināja neatbalstīt noteikt steidzamību likumprojektam, jo šis piedāvājums ir kārtīgi jāizdiskutē, piesaistot atbildīgās institūcijas. Tāpat likumprojektā nav paredzēts, kā nodrošināt šīs maskas trūcīgajiem iedzīvotajiem, ko ir akcentējis tiesībsarga pārstāvis.

Savukārt deputāts Juris Rancāns (JKP) pauda atbalstu steidzamībai norādot, ka saslimstība ar Covid-19 pieaug. Epidemiologi pauž, cik svarīgi ir samazināt vīrusa izdalīšanos no cilvēka, tāpēc situācijā, kad ir tīši masku nelietotāji, šāds likums ir nepieciešams, norādīja politiķis. Rancāns skaidroja, ka līdz tam, kad likumprojekts stāsies spēkā, varētu būt atrisināts jautājums par masku pieejamību.

Arī deputāts Vjačeslavs Dombrovskis cita starpā norādīja, ka maskas ir jānodrošina visiem, kuri nevar tās atļauties. Tāpat deputāte Evija Papule aicināja atbildīgajai Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai izstrādāt priekšlikumu likumprojektā par masku piešķiršanu dažādām sociālajām grupām.

Deputāts Jānis Dombrava (NA) norādīja, ka ir jāparedz iespēja šīs maskas saņemt mazāk aizsargātajām grupām. Deputāts pateicās komersantiem, kuri piedāvā veikala apmeklētājiem maskas saņemt bez maksas. Reizē politiķis norādīja, ka pašlaik teju katru dienu Polija, Lietuva, Ukraina uzrādot saslimšanas antirekordus un ka Latvijas iedzīvotāji migrē starp šīm un citām tuvējām valstīm. Viņš akcentēja, ka šie “migrācijas vārti” būtu jāierobežo, jo pretējā gadījumā varam nepanākt Covid-19 izplatības mazināšanos.

Deputāts Aldis Gobzems savā uzstāšanās reizē pārgrieza masku, sniedzot nelielu ieskatu tās sastāvā un savu sīkāku redzējumu attiecībā uz maskām. Politiķis akcentēja, ka uz problēmu ir jāraugās no tā, ka slimnīcas ir aizpildītas jau 170 gultas ar pacientiem un slimnīcu aizpildījums tiek publiski saistīts ar kolapsu. Gobzems arī kritizēja, ka pavasarī esot veikts nekvalitatīvu masku iepirkums mediķiem.

Parlamentārietis Andris Skride (AP) kā ārsts minēja piemēru, ka pacientiem pēc plaušu transplantācijas vēl gadu jānēsā maska, lai sevi pasargātu. Maskas nekaitē šiem pacientiem, tāpēc tas, ka maska var kaitēt, ir mīts, akcentēja politiķis. Attiecībā uz Covid-19 ir jāņem vērā, ka sākotnēji pēc inficēšanās cilvēkam simptomu var nebūt, tāpēc ir svarīgi izmantot masku, uzsvēra politiķis. Deputāts Ilmārs Dūrītis (AP) akcentēja, ka ar masku lietošanu nepietiek, bet arī ir jāievēro distancēšanās.

Naudas soda apmērs tiks noteikts, ievērojot individuāla pārkāpuma bīstamību un nepieciešamību noteikt samērīgu sodu, salīdzinot ar atbildību par izolācijas, karantīnas un pašizolācijas ierobežojumu pārkāpšanu. Soda apmēru noteiks pašvaldības policija vai Valsts policija (VP).

Ministrija uzsver, ka likumprojekts izstrādāts straujās Covid-19 infekcijas izplatības dēļ, kā rezultātā epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ir nepieciešams pieņemt arvien stingrākus ierobežojumus, lai mazinātu sabiedrības inficēšanās riskus.

Pašlaik MK ir noteicis prasību lietot mutes un deguna aizsegus pasažieriem sabiedriskajā transportlīdzeklī, izņemot bērnus līdz 13 gadu vecumam, noteiktās pasākuma norises vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietās, kā arī atsevišķu administratīvo teritoriju publiskajās telpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distanci.

Tāpat iecerēts papildināts Covid-19 likuma 12.1.pantu, kas noteiks, ka epidemioloģiskās drošības mērķu sasniegšanai ieslodzīto lietas tiesās primāri izskatīs videokonferences režīmā, izņemot lietas, kas satur valsts noslēpuma objektu.

Ministrijā uzskata, ka paaugstināta Covid-19 inficēšanās riska situācijā ieslodzīto konvojēšana uz tiesu ievērojami palielina risku Covid-19 infekcijas nonākšanai ieslodzījuma vietās. Atbilstoši Covid-19 likuma pārejas noteikumu 10.punktam Covid-19 likums būs spēkā tik ilgi, kamēr pastāvēs epidemioloģiskās drošības draudi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību.

Iepriekš valdībā raisījās diskusija, vai nepieciešams paredzēt atbildību arī komersantiem, kuri pieļāvuši savās telpās apkalpot personas bez maskām. Tāpat radās diskusija par komersantu tiesībām neapkalpot šādas personas.

Iepriekš pēc valdības sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mediju pārstāvjiem pavēstīja, ka valdība priekšlikumam par sodu uzlikšanu arī komersantiem neteica “ne jā, ne nē”, bet šāda iespējamība tiks vērtēta.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) norādīja, ka pēc viņa rīcībā esošās informāciju Saeimas deputāti jau gatavojot grozījumus regulējumā, lai paredzētu atbildību arī komersantiem.

Ņemot vērā ministru diskusiju, TM valsts sekretāra vietniece Laila Medina vērsa uzmanību, ka normatīvajā regulējumā tādā gadījuma būtu jānodefinē precīzi pienākumi juridiskajām personām, kā rīkoties ar epidemioloģiskās drošības prasību par masku lietošanu. “Ja būs nodefinēti precīzi pienākumi, tad var paredzēt atbildību par pienākumu neievērošanu,” piebilda Medina.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) pauda gatavību meklēt risinājumus, lai esošo un šodien valdībā pieņemto regulējumu uzlabotu. Medina savukārt rosināja iesaistīties Ekonomikas ministrijas ekspertus, lai saprastu, kā šādu iespējamo regulējumu īstenot un kādu ietekmi tas atstātu uz uzņēmējdarbību.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz