Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lasīšanu veicina sacensību gars

Lasīšanu veicina sacensību gars
28.10.2010 07:00

Kalētu bibliotēkā, kas nule nosvinējusi 100 gadu jubileju, par līdzekļu trūkumu nesūdzas. Bibliotēkas vadītāja Mirdza Liepiņa rāda plauktu ar jaunākajām grāmatām un stāsta, ka arī “Bērnu žūrijai” lasāmviela pirkta par sponsoru līdzekļiem.

Skolēnu brīvlaikā pagasta bibliotēkā valda tikpat rosīgs darbs kā ikdienā. Iegriezusies kāda studente no Priekules, kura raksta studiju darbu par Kalētiem, bet trīs meitenes atnesušas izlasītās grāmatas.

“Es bieži nāku, lasu “Bērnu žūrijas” grāmatas,” stāsta 10 gadu vecā Laura Ķere. Arī Linda Juzupa, kurai ir deviņi gadi, iesaistījusies lasīšanas veicināšanas pragrammā “Bērnu žūrija”: “Mēs sacenšamies, kurš vairāk izlasīs.” Abu meiteņu mīļākās grāmatas arī ir no šā projekta. Laurai visvairāk patīkot Astridas Lindgrēnas “Saulespļava”, bet Lindai – Māra Runguļa “Kaķu ģenerālis”. Meitenēm līdzi ir arī Lauras piecgadīgā māsiņa Arta, kura steigšus palepojas, ka mācās lasīt. Viņa gan pagaidām izvēlas grāmatas, kurās ir vairāk bilžu.

Kalēti lasīšanas veicināšanas programmā iesaistījušies devīto gadu, stāsta bibliotēkas vadītāja Mirdza Liepiņa. “Bet šogad esam aizvainoti, jo pat vienu grāmatu nedabūjām par velti. Viņi laikam domā, ka esam pietiekami bagāti vai paši mākam atrast sponsorus. Nu, mēs to, protams, arī izdarījām.”

Čaklākie lasītāji esot mazākie bērni, lielākajiem laika mazāk. Viņiem tiek piedāvātas dažādas nodarbības, piemēram, mūzikas un mākslas skolā. Tas, ka vecāko klašu skolēniem laukos darba vairāk, gan esot stereotips. “To lopiņu vairs nav tik daudz kā kādreiz,” paskaidro M. Liepiņa.

Vadītāja piekrīt, ka pēdējos gados bibliotēku nozīme ir mainījusies. Tās vairs nav tikai grāmatu krātuves – pieejams internets, ir iekārtots rotaļu stūrītis mazākiem bērniem. Skolēni bibliotēkā labprāt kavējot laiku līdz autobusam. Turklāt viņi nesēžot tikai pie datora, bet pāršķirstot arī kādu grāmatu. “Mums te daudziem ir “Lattelecom”, tāpēc internets vairs nav nekas ekskluzīvs,” skaidro M. Liepiņa.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 28. novembra numurā.

 

Laura Ķere (no kreisās), viņas māsa Arta, kā arī Linda Juzupa Kalētu bibliotēkā iegriežas bieži. Viņas te nevis izmanto internetu, bet meklē vēl neizlasītas grāmatas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz