Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Iepazīst “Liepājas ūdeni”

Iepazīst “Liepājas ūdeni”
23.03.2011 17:12

Atslēgvārdi

Otrdien, 22.martā, bija Starptautiskā ūdens diena, tāpēc pašvaldības SIA “Liepājas ūdens” piedāvā apmeklēt uzņēmuma ūdensapgādes nozari Ventas ielā 11/17, kā arī pilsētas attīrīšanas iekārtas Šķēdē.

To galvenokārt izmanto Liepājas izglītības iestāžu audzēkņi, taču kā pastāstīja ūdenssaimniecības speciālists Agris Dumpenieks, citus gadus interese ir bijusi arī no pieaugušajiem.

Trešdien, 23.martā, uzņēmumā viesojās Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi ar skolotāju Agitu Lagzdiņu. ”Skolēnus ir jāved mācību ekskursijās, lai viņi redzētu, kā viss reāli dzīvē izskatās,” mērķi, kāpēc ieradušies, paskaidro A.Lagzdiņa. ”Šeit var pārliecināties, ka datori nav domāti tikai spēlītēm, bet svarīgām lietām. Un, ja tas ir vidusskolēns, pēcāk viņš var izdomāt savu profesiju saistīt, piemēram, ar ūdenssaimniecību.”

Ekskursijas laikā skolēni – topošie galdnieki, metinātāji, celtnieki, metālapstrādes meistari – uzzināja, kāds ir ūdens ceļš līdz liepājnieku mājokļiem, cik dziļi var būt artēziski urbumi, kā notiek ūdens atdzelžošanas process, kā arī daudzas citas lietas. A.Dumpenieks izrādīja uzņēmuma kompresoru, elektroiekārtu, sūkņu u.c. telpas, kas renovētas pa etapiem vairākus gadiem. Tehnika un iekārtas iegādātas, piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus, kas ir 85 procenti no to izmaksām, atlikušos 15 procentus segusi pašvaldība un valsts. Diemžēl šajā dienā apskatīt Latvijā modernāko ūdens testēšanas laboratoriju, kur dzeramajam ūdenim pārbaudes veic pēc 38 dažādiem kvalitātes rādītājiem, nebija iespējams.

Interesanti, ka bioloģiskajā atdzelžošanas procesā tiek izmantots hlors. Gadā tiek patērēts 100 kilogrami šīs vielas. Mēnesī liepājnieki patērē 300 tūkstošus kubikmetru ūdens, gadā – no 3,6 līdz 4 miljoniem kubikmetru. A.Dumpenieks uzvēra, ka ūdens tiek attīrīts pēc Eiropas Savienības likumdošanas, taču liepājnieki to saņem pat vēl tīrāku, nekā pieprasa šīs normas. ”Tāpēc mēs pilnīgi droši varam dzer ūdeni atgriežot krānu,” sacīja A.Dumpenieks. Taču viņš piebilda, ka nav noteikts, cik liels cietības limits drīkst būt. ”Ja nepatīk, ka apkaļķojas tējkannas, ūdeni var filtrēt. Tā ir vienīgā lieta, kas atstāta klienta ziņā,” norādīja ūdenssaimniecības speciālists.

Apmeklējot attīrīšanas iekārtas Šķēdē, interesenti var uzzināt ar kādām metodēm Liepājā tiek attīrīti notekūdeņi un kur tie nonāk tālāk. Daudzi nezina, ka piemēram, jūrā iestiepjas 300 kilometru garš cauruļvads.

Ekskursijas uzņēmums “Liepājas ūdens” rīko jau vairākus gadus. “Galvenais to mērķis ir parādīt, kā viss notiek,” paskaidroja uzņēmuma pārstāvis, tā akcentējot ūdens nozīmi mūsu katra dzīvē. SIA “Liepājas ūdens” atbildība ir dzeramā ūdens piegāde Liepājas iedzīvotājiem, uzņēmumiem, iestādēm un organizācijām, notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana, kā arī pilsētas ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu ekspluatācija.

Pēc ANO iniciatīvas Starptautisko ūdens dienu 22.martā pasaulē atzīmē kopš 1992.gada. Katru gadu Pasaules ūdens diena tiek veltīta kādam būtiskam ar ūdens apsaimniekošanu saistītam jautājumam. Šogad pasākumu devīze bija “Ūdens pilsētām” un dienas mērķis bija pievērst starptautisku uzmanību pilsētas ūdens sistēmām, ūdens kvalitātes un kvantitātes jautājumiem.

Egona Zīverta foto

Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi iepazīst uzņēmuma “Liepājas ūdens” darbu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz