Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejs saņem dāvinājumā ārsta Jēkaba Ādamsona un viņa ģimenes vēstures liecības

Liepājas muzeja krājumu turpmāk papildinās nozīmīgs dāvinājums – ārsta Jēkaba Ādamsona (1892–1964) un viņa ģimenes priekšmeti, fotogrāfijas un dokumenti, kas ļauj ielūkoties Latvijā ļoti zināmā ārsta ikdienas gaitās, portālu informēja muzeja galvenā muzejpedagoģe Anna Paula Gruzdiņa.

Liepājas muzejs saņem dāvinājumā ārsta  Jēkaba Ādamsona un viņa ģimenes vēstures liecības
Jēkabs Ādamsons (pirmais no kreisās) Liepājā, 1919. gads. (Foto: )
27.07.2021 18:19

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Ilze Alaine Liepājas muzejam dāvinājusi priekšmetus, kuri saistīti ar viņas krusttēvu, ārstu Jēkabu Ādamsonu. Dāvinājums ir ļoti vērtīgs, jo satur vairākus unikālus priekšmetus – ārsta kristāla karafi ar sudraba apmalēm un gravējumu, ārsta diplomu un zīmogu, dokumentus u.c. priekšmetus.

Ārsts Jēkabs Ādamsons dzimis 1892. gada 20. septembrī Ziemupē. Pirmo izglītību baudījis Liepājā. Ilze Alaine atcerējās, ka ģimenē esot pārstāstīti dažādi stāsti un viens no tiem bijis tāds, ka Jēkabs Ādamsons trūcīgi dzīvodams daudzbērnu ģimenē, Liepājas ostas graudu noliktavās ķēris un ēdis trekni nobarotus baložus.

Jēkabs Ādamsons piedalījies Latvijas Neatkarības karā – 1919. un 1920. gadā bija Latvijas armijas Aizputes kājnieku pulka rakstvedis. 1930. gadā beidzis Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāti. Pēc fakultātes beigšanas strādājis Rīgas Kara slimnīcā.

No 1933. līdz 1939. gadam bijis Cēsu aizsargu pulka 2. rotas ārsts. Paralēli no 1935. gada Latvijas Sarkana Krusta Cēsu sanatorijas direktors, bet 1939.–1940. gadā Štāba bataljona ārsts. Ārsts miris 1964. gada 8. augustā un apglabāts Baltezera kapos. Tuvinieki Jēkabu atcerējās kā jautru un izpalīdzīgu cilvēku, kurš mīlēja jūru un dzīvi.

Ilze Alaine pēc nodarbošanās ir veterinārārste. Ilzei ir kupla dzimta un vairāki radinieki nāk no Liepājas. Viņas dzimtā var izskaitīt 17 māksliniekus, viens no viņiem arī pasaulslavenais latviešu mākslinieks Janis Rozentāls (1866–1917). Ilze Alaine nodevusi muzejam sava krusttēva latviešu ārsta Jēkaba Ādamsona (1892–1964) priekšmetus.

Ilzei dzīves ceļš deva iespēju dzīvot ne tikai Liepājā, bet arī Rīgā, Valkā, Jelgavā, Kaļiņingradā un citur. Pati Ilze saka, ka ir ”ar Liepājas asinīm”, jo viņas mamma bija liepājniece – māksliniece Elfrīda Pole Āboliņa (1921–2010).

Muzejs izsaka milzīgu pateicību Jēkaba Ādamsona krustmeitai Ilzei Alainei par vērtīgo priekšmetu nodošanu Liepājas muzejam.

J. Ādamsons darbā. Albumā ”L.S.Kr. Cēsu sanatorija 1918–1938”. viņš redzams vairākās fotogrāfijās, gan darbā (attēlā), gan atpūtā. Cēsis, 1938. gads.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz