Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Virdzeniekiem panākumi jauno zemnieku konkursā

Virdzeniekiem panākumi jauno zemnieku konkursā
05.12.2006 20:58

0

Atslēgvārdi

Biedrības “Latvijas Jauno zemnieku klubs” izpilddirektore Skaidrīte Dzene informē, ka sestdien Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā notiks konkursa “Lauki – manas mājas” fināls, kurā piedalīsies 10 labākās Latvijas rajonu skolu komandas no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas reģiona. Laureātu vidū iekļuvuši arī Virgas pamatskolas skolēni.

Konkursa iepriekšējās kārtās, kas notika rajonā un novadā, jaunieši aizstāvēja izgatavotos maketus – instalācijas par uzņēmējdarbības iespējām konkrētajā pagastā, kā arī risināja dažādus atjautības uzdevumus, par kuriem nopelnīja virtuālu naudu. Sacensības beigās konkursanti skaidroja, kā sava pagasta attīstībai tērētu šo iegūto naudu, ja tā kļūtu īsta. Fināla konkursā tiks prezentēti labākie maketi un meklētas atbildes uz jautājumiem un interaktīviem uzdevumiem, kas aktuāli aktīviem un erudītiem lauku jauniešiem. Par vidi un veselību, uzņēmējdarbību, lauksaimniecību, pārtiku, izglītību, Eiropas Savienību, tehniku un darba rīkiem. “Konkursa mērķis ir attīstīt jauniešos saimniecisku domāšanu un redzēšanu, kā arī popularizēt skolēnu vidū lauksaimniecisko izglītību, parādot, kā, prasmīgi izmantojot zināšanas, vadīšanas iemaņas un valsts un Eiropas Savienības atbalstu, laukos iespējams veiksmīgi saimniekot un veidot savu dzīvi,” saka Skaidrīte Dzene. Viņa norāda, ka konkursa finālā paredzēta zemkopības ministra Mārtiņa Rozes uzruna, skolēnu maketu prezentācija, muzikāla tējas pauze, interaktīva viktorīna par lauku vides attīstību, arī konkurss līdzjutējiem un uzvarētāju apbalvošana.

Konkursa finālā Aizkraukles rajona Sunākstes pamatskola aizstāvēs maketu par vīna kalna izveidi, Aizkraukles rajona Jaunjelgavas vidusskola – atpūtas kompleksa izveides ideju, Madonas rajona Stirnienes pamatskola demonstrēs maketu par zemnieku saimniecību, kas nodarbojas ar graudkopību, kā arī iegūst saules un vēja enerģiju, izmantojot vēja ģeneratorus, bet Cēsu rajona Priekuļu vidusskola – maketu par degvielas uzpildes stacijas izveidi. Daugavpils rajona Līksnas pamatskolai izstrādāts makets par atpūtas bāzes izveidi, Bebrenes vidusskolai sagatavots makets par spēļu laukuma un atpūtas bāzes izveidi. Limbažu rajona Viļķenes pamatskola prezentēs maketu par muižas rekonstrukciju, bet Tukuma rajona Zemgales vidusskola rādīs sporta kompleksa izveides ideju. Līdzīga iecere ir arī Saldus rajona Druvas vidusskolai, bet Liepājas rajona Virgas pamatskola piedāvā projektu par kazu audzētavu un vilnas, gaļas un piena pārstrādi.

Virgas pamatskolas skolotāja Antra Rozentāle pastāstīja, ka ideju par kazu audzēšanas kompleksu, kur papildus tiktu ierīkoti arī vilnas, gaļas un piena pārstrādes cehi, bet vecajās dzirnavu drupās būtu iekārtota kafejnīca, kur piedāvātu dažādus kazas gaļas ēdienus un izstrādājumus no kazas piena, projektā ietvēruši un maketā pārvērtuši pieci pamatskolas skolēni. Sākotnēji bez komandas kapteines, 8.klases skolnieces Dagnijas Šmiukšes projekta izstrādē darbojušies 9.klases skolēni Aivita Raboviča, Rolands Seņko un Rolands Vasiljevs, bet vēlāk komandai pievienojusies arī 7.klases skolniece Laura Šekeruka. “Mūsu piedāvātais projekts ir ļoti reāls. No novada kārtas mājās braucot, bērni, Virgas lanku ieraugot, sprieda, ka “mūsu kazas te visus krūmus nograuztu”. Viņi ir tik ļoti pārņemti ar šo ideju, ka es nemaz nebrīnīšos, ja pēc gadiem desmit šī iecere pārtaps realitātē,” saka skolotāja. Vajadzētu tikai atrast uzņēmīgus ļaudis, kas to īstenotu, un nekur nav teikts, ka šie cilvēki nebūs paši tagadējie Virgas pamatskolas skolēni.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz