Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Augsnei vairs nekaitēs

Augsnei vairs nekaitēs
12.12.2006 10:56

0

Atslēgvārdi

Oktobra beigās reģionālajā atkritumu poligonā “Ķīvītes”, ko apsaimnieko sabiedrība “Liepājas RAS”, ierīkoja infiltrāta attīrīšanas iekārtu. To ieregulēja un izmēģināja, un pagājušajā piektdienā notika objekta oficiāla atklāšana, klātesot vides ministram Raimondam Vējonim, piegādātāja pārstāvim un šeit sarīkotā semināra dalībniekiem – radniecīgo uzņēmumu speciālistiem. Jaunievedums izmaksājis 454 tūkstošus eiro, turklāt 63 procenti no šās summas ir Eiropas Savienības finansējums.

Lielākoties infiltrāts, kas ir kaitīgs augsnei, uzkrājas, lietus ūdenim sūcoties cauri izgāztuvē esošajiem atkritumiem. Agrāk to savāca tilpnēs un nosūtīja attīrīšanai uz “Liepājas ūdens” iekārtām. Tagad šis liekais un neracionālais darbs ir atkritis, nemaz jau nerunājot par to, ka attīrīšanas pakāpi var uzskatīt par ideālu, kas pielīdzināma destilācijai, bet izdevumi sarukuši aptuveni par 38 procentiem. Jaunās iekārtas ražīgums ir trīs kubikmetri ūdens stundā.

Bija sarīkota arī neliela preses konference žurnālistiem. Liepājas RAS direktors Normunds Niedols un ministrs Raimonds Vējonis pastāstīja par kārtējo panākumu un situāciju Latvijā kopumā sakarā ar civilizētu reģionālo izgāztuvju ierīkošanu. Runa bija arī par to, ka varētu tikt ieviesta vienota maksa par atkritumiem no katra cilvēka, jo visi pārējie to uzskaites veidi nav devuši vēlamos rezultātus.

N.Niedols parādīja, kā norit attīrīšanas process. Viņam palīdzēja operators Virginijs Uznežs. Iekārta šķita visai sarežģīta, kaut arī ievietota vienā konteinerā. Tās darbības pamatprincips – šķidrumu ar spiedienu izvada cauri tā saucamajām membrānām, kas ir blīvas un bez atvērumiem. Principā nevis svešas vielas atdala no ūdens, bet gan ūdens tiek atdalīts no tām. Procesam ir dots visai gudrs nosaukums – reversā osmoze. Tas ir visai efektīvs un to pielieto daudzās valstīs. Tagad poligons ir nodrošināts ar visu projektā paredzēto.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz