Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

LIC vadītāja skeptiska par iespēju gūt apstiprinājumu aizdomām par zarnu infekciju

LIC vadītāja skeptiska par iespēju gūt apstiprinājumu aizdomām par zarnu infekciju
19.07.2011 09:22

Atslēgvārdi

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vadītāja Irina Lucenko ir skeptiska, vai pēc nedēļas ņemtu paraugu analīzēs izdosies gūt apstiprinājumu aizdomām, ka vairāk nekā desmit cilvēku saslimuši ar zarnu infekciju pēc tam, kad ēduši veikalu tīklā” Maxima” iegādātus kulinārijas produktus.

Laikrakstam “Diena” Lucenko stāsta, ka ne vienmēr var atrast saslimšanas izraisītājus paraugos, kas ņemti pēc nedēļas, jo “produktu vairs var nebūt vai tie gluži vienkārši var būt apēsti”.

Viņa piekrīt, ka epidemiologu pienākums bijis operatīvi brīdināt par aizdomām, tāpēc LIC sniedzis ziņas medijiem.

“Maxima Latvija” komentārus par iespējamu saslimšanu ar tās veikalos pirktu ēdienu pagaidām nesniedz, jo gaidot analīžu rezultātus.

LIC ir informācija par 12 pacientiem, kurus vieno tas, ka viņi 10.jūlijā bija iegādājušies kulinārijas produktus – kotletes, gaļas salātus un karbonādes – divos “Maxima” veikalos Rīgā un Liepājā un pēc tam saslimuši ar zarnu infekciju. Tādēļ LIC arī radās aizdomas par saistību.

Pieciem pacientiem apstiprināta salmoneloze, septiņiem – akūta zarnu infekcija gastroenterokolīts. Viņi visi ārstējas slimnīcā. Vēl LIC ir ziņas par trim pacientiem, kas ārstējas ambulatori. Slimības simptomi var parādīties pat triju dienu laikā, tāpēc ziņas par pacientiem ienākušas pamazām, raksta “Diena”.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudi jau veicis divos Maxima veikalos Rīgā un Liepājā, kā arī Maxima ražotnē Rīgā, taču nekādus būtiskus pārkāpumus neatklāja.

Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, tās simptomi ir slikta pašsajūta, caureja, vemšana, drudzis. Simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Inficēties var, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus, piemēram, gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis vai ēdienu, kas pagatavots no šiem produktiem.

Inficēšanās iemesli var būt higiēnas normu un prasību neievērošana ēdienu pagatavošanas laikā, neadekvāta pārtikas produktu uzglabāšana un lietošana uzturā laikā, kad realizācijas termiņš beidzies.

Lai izvairītos no saslimšanas, LIC iesaka nelietot uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas, izvairīties no ātri bojājošos produktu iegādes, kārtīgi izcept vai izvārīt gaļu, zivis, nedzert nepasterizētu vai nevārītu pienu, gatavo un jēlo produktu griešanai lietot atsevišķus nažus un dēlīšus.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz