Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ķibermaņa četrinieks pārspēj Frīdrihu un izcīna Eiropas čempiontitulu

Treknu punktu 2021./22. gada Pasaules kausa sezonai pielicis Oskars Ķibermanis, kurš kopā ar stūmējiem Matīsu Mikni, Dāvi Spriņģi un Edgaru Nemmi izcīnīja uzvaru Eiropas čempionātā četriniekos. Aiz sevis latvieši atstāja sezonas absolūto līderi Frančesko Frīdrihu, kurš četriniekos zemāk par pirmo vietu nebija bijis teju divus gadus.

Ķibermaņa četrinieks pārspēj Frīdrihu un izcīna Eiropas čempiontitulu
Foto: Viesturs Lācis/bobslejs.lv
16.01.2022 16:31

sportacentrs.com

Starta numuru izloze latviešiem bija labvēlīga – Sanktmoricas trasē, kur ledus sacensību sākumā ierasti ir lēnāks, Oskara Ķibermaņa četrinieks tika pie 11., bet Emīla Cipuļa ekipāža – 26. starta numura.

Cipulim Sanktmoricā ne vien Pasaules kausa debija četriniekos, bet arī pēdējā iespēja kvalificēties olimpiskajām spēlēm ar četrinieka ekipāžu. Minimālais uzdevums – 11. vieta. Svarīgi arī, lai savu punktu krājumu krietni nepapildina brits Lemins Dīns.

IBSF reitingā, kur skaita arī Eiropas kausa punktus un pēc kā nosaka olimpisko spēļu dalībniekus, Cipulis no Dīna pirms šīs dienas starta atpalika 78 punktus.

Ķibermanim ar stūmējiem Matīsu Mikni, Dāvi Spriņģi un Edgaru Nemmi piektais ātrākais starta laiks (5,08), toties labāks izejas ātrums. Arī turpinājumā Oskara kamanas skrēja, nepatraucēja arī neliela sānslīde neilgi pirms beigām, un finišā latvieši pārņēma līderpozīciju.

No Ķibermaņa par 0,19 sekundēm atpalika absolūtais sezonas līderis Frančesko Frīdrihs, kā arī Vācijas nomināli trešais numurs Kristofs Hāfers. Abiem vāciešiem priekšā par 0,04 sekundēm iespraucās krievs Rostislavs Gaitjukevičs, ieņemot otro vietu pirmajā braucienā.

Cipuļa konkurents Dīns trases augšdaļu nobrauca ar nesavāktiem sānu rokturiem, un arī brauciens nepadevās veiksmīgāks, ieņemot 20. vietu starp tobrīd 23 startējušajiem.

Emīlam Cipulim, Ivo Kleinbergam, Laurim Kaufmanim un Kristam Lindenblatam gan neizdevās konkurenta kļūdu izmantot, vienu rokturi nesavācot arī pašiem. Arī trasē kļūdas izlabotas netika, paliekot ne tikai bez cerībām pacīnīties par olimpisko ceļazīmi, bet arī bez otrā brauciena, līdz ar to četriniekos Emīlam sezona noslēgusies.

Latviešu pilots gan kvalificējies startam Pekinā divniekos. Četrinieku kvota var tikt piešķirta Cipulim vienīgi izņēmuma gadījumā, kādai citai valstij atsakoties no savas, taču šāda iespēja būtu maz ticama.

Līderpozīcijā esošo latviešu pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem pēc pirmā brauciena bija 0,15 sekundes, savukārt labāko sešinieks ietilpa 0,25 sekunžu intervālā.

Dalītu trešo labāko laiku pirmajā braucienā uzrādīja vācieši Hāfers un Frīdrihs. Otrajā gan veiksmīgāks ar jaunu trases rekordu, pārspējot Ķibermaņa pirmajā braucienā uzstādīto rezultātu, bija kopvērtējuma līderis Frīdrihs – lai arī nebūt ne ar ideālu braucienu.

Savu pozīciju neizdevās noturēt pirmā brauciena vicelīderim Gaitjukevičam, kurš piekāpās Frīdriham, tomēr sev vietu trijniekā nodrošināja.

Ķibermanim, Miknim, Spriņģim un Nemmem pirmajā braucienā pār Frīdrihu 0,19 sekunžu pārsvars. Otrajā nedaudz lēnāks starts (5,11), taču otrs labākais izejas ātrums.

Uz starta rēķina pārsvars nedaudz zuda, tomēr turpinājumā atkal viss bija kārtībā – ātrums pieauga, arī pārsvaru latvieši audzēja un finišā varēja līksmot, summā pieveicot dominējošo Frīdrihu par 0,16 sekundēm un izcīnot Eiropas čempiontitulu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz