Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sertifikātus vairs nepārbaudīs, maskām jābūt

No šodienas atcelti vairāki ierobežojumi, mazināti stingrie nosacījumi, kas bija ieviesti cīņai ar kovidu. Apkopojām svarīgāko, kas mainās.

Sertifikātus vairs nepārbaudīs, maskām jābūt
Foto: LETA
01.03.2022 06:00

Liene Kupiča

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi
  • Atvērtas ilgstoši slēgtās nozares (izklaides pasākumi iekštelpās, azartspēles, naktsklubi, atrakcijas un citi).
  • Atcelti darbalaika ierobežojumi.
    Organizētos publiskajos pasākumos palielināts maksimālo apmeklētāju skaits līdz 3000 cilvēkiem, atcelta apmeklētāju reģistrācijas prasība un nav nepieciešams nodrošināt personalizētas un distancētas sēdvietas, tāpēc atkal ir iespēja organizēt arī pasākumus ar stāvvietām.
  • Palielināts cilvēku skaits privātajos pasākumos iekštelpās līdz 50 cilvēkiem, savukārt ārā līdz 100 cilvēkiem, kāzās, bērēs, kristībās ļauts piedalīties līdz 250 cilvēkiem.
  • Atcelts grupu dalībnieku skaita ierobežojums amatieru aktivitātēs, sportā un izglītībā.
  • Mazumtirdzniecībā atcelta prasība pēc sertifikātiem, saglabāta vien prasība vienam apmeklētājam nodrošināt 15 m2 platību.
    Atcelts cilvēku skaita ierobežojums pie galdiņiem ēdināšanā.
    Joprojām tiek rekomendēts attālinātais darbs, 2 m distances ievērošana, telpu vēdināšana, apmeklētāju plūsmu nodalīšana, kur tas iespējams.
    Iespējama ieceļošana no visām valstīm ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu bez pašizolācijas prasības un kovidpasesjeb ceļošanas apliecinājuma aizpildīšanas pienākuma. Tātad izbraucot, piemēram, uz Lietuvu, vairs nav jāaizpilda nekādi dokumenti.
    Saglabāta prasība lietot medicīniskās maskas vai vismaz FFP2 respiratoru iekštelpās.
    Skolās turpināsies skolēnu un izglītībā nodarbināto testēšana atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra algoritmam. Tāpat saglabājas prasība ievērot vispārējās higiēnas un epidemioloģiskās drošības prasības.
  • Spēkā vairs nav prasība par klašu nepārklāšanos, platību uz katru izglītojamo un grupu lielumu, taču ikviena izglītības iestāde ir aicināta izvairīties no personu drūzmēšanās, tāpat tiek rekomendēts ievērot distanci.
  • Skolas var lemt par masku lietošanas atcelšanu stundu laikā 1.–3. klašu skolēniem.
    Pasākumos un kultūrvietās ārpus telpām vairs nebūs jāuzrāda sertifikāts un nebūs jālieto sejas maskas.
  • Vairs nav spēkā sabiedriskā transporta ietilpības ierobežojumi un atcelti braukšanas maksas atvieglojumu ierobežojumi pašvaldību sabiedriskā transporta maršrutos pilngadīgām personām bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.
    Jau divas nedēļas bērni bez testa vai sertifikāta var piedalīties interešu izglītībā, apmeklēt pasākumus un izmantot pakalpojumus arī bez pieaugušo klātbūtnes.
  • Bērnudārzos atcelti karantīnas pasākumi, kas nozīmē, ja bērnudārza grupiņā ir Covid-19 inficēts bērns, tad viņš dodas izolācijā, savukārt pārējie bērni var turpināt apmeklēt bērnudārzu. Praksē tas darbojas šādi: ja grupā ir kovida gadījums, vecāki joprojām tiek informēti par to, ka bērns ir kontaktpersona, un aicināti novērot gan bērnu, gan pieaugušo veselību. Bērns, kas ir kontaktpersona, var apmeklēt iestādi, bet nedrīkst apmeklēt publiskas vietas, tikties ar citiem, kur lielāks risks inficēties un pārnest slimību, skaidroja iestādē. Tomēr gadījumos, ja kontakts ar inficētu cilvēku ir mājsaimniecībā, bērnam ir jāievēro karantīna.
  • Prasība pēc Covid-19 sertifikāta uzrādīšanas saglabātapubliskos sporta un kultūras pasākumos iekštelpās, diskotēkās, naktsklubos, atrakcijās, sporta un amatieru aktivitātēs, ēdināšanā, piemēram, kafejnīcās, restorānos, individuālo pakalpojumu nodrošināšanā, kur nelieto maskas vai FFP2 respiratorus bez vārsta.
  • Pakalpojumu sniedzējiem tiek saglabāta iespēja izvēlēties un pakalpojumu sniegt epidemioloģiski drošā režīmā, respektīvi, izvēlēties prasīt uzrādīt Covid-19 sertifikātu. Tas, piemēram, attiecas uz līdz šim slēgto nozaru darbības atjaunošanu, bet neattiecas uz pakalpojumiem, kas ir būtiski cilvēku tiesību un sabiedrības drošības nodrošināšanai, piemēram, pasta, sabiedriskā transporta, finanšu pakalpojumiem, kuriem jābūt pieejamiem ikvienam.
  • Prasība pēc Covid-19 sertifikātiem vēl martā saglabāta darba pienākumu pildīšanai pedagogiem un bērnu uzraudzībā, sociālajā un veselības aprūpē nodarbinātajiem, kā arī speciālistiem, kuri ikdienā apkalpo klientus, ieslodzījuma vietās, kā arī pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir saskare ar klientu, kuriem jāuzrāda sertifikāts. Tāpat darba devējam tiesības izvērtēt darbus, kuru veikšanas laikā ir paaugstināts risks inficēties, piemēram, ir ciešs kontakts ar pakalpojuma saņēmēju, saskare ar lielu skaitu cilvēku, kuru vakcinācijas statuss nav zināms, vai darba pienākumu veikšanu, kas ir būtiski uzņēmuma darbības nepārtrauktības nodrošināšanai. Šiem darbiniekiem darba devējs būs tiesīgs noteikt pienākumu darbu veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.
    Līdz 1. aprīlim pārcelta prasība pēc balstvakcinācijas sertifikāta pakalpojumu saņemšanai.
  • Turpinot mazināties saslimstībai, sākot ar 1. aprīli, plānota visu drošības pasākumu atcelšana, saglabājot rekomendācijas medicīnisko masku un respiratoru lietošanai, distances ievērošanai, telpu vēdināšanai un citiem.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz