Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Katram šņabja aptumšotam prātam sargu nepielikt

Katram šņabja aptumšotam prātam sargu nepielikt
11.01.2007 19:12

0

Situācija pilsētā nav kļuvusi bīstamāka

2007.gads mūsu pilsētā sācies traģiski. Jau pirmajā janvāra dienā tika sadurti trīs cilvēki, pirmajā nedēļā – 10 cilvēki, no kuriem trīs gāja bojā, bet desmit dienās – 11 cilvēki. Tas ir par vienu slepkavību mazāk nekā visa 2006.gada garumā. Tomēr policijas priekšnieks uzskata, ka situācija pilsētā bīstamāka nav kļuvusi – visu negadījumu vienojošais faktors bijusi gadumijas svinēšana un alkohols.

Jaungada naktī mūsu pilsētā tika sadurti trīs cilvēki, no kuriem viens gāja bojā.

1.janvārī 1989.gadā dzimusi jauniete krūšu rajonā sadūra vienaudzi, kura no gūtajām traumām nelaimes vietā mira. Uzbrucēja savu vainu pilnībā atzinusi. Centrālās slimnīcas Reanimācijas nodaļā tika ievietots 1982.gadā dzimis vīrietis, kuram mediķi konstatēja durtu brūci kreisajā vaigā, šoku, kā arī alkohola reibumu. Slimnīcā tika nogādāts 1982.gadā dzimis vīrietis, kurš uz ielas atradās ar durtu brūci mugurā. Mediķi cietušajam konstatēja arī alkohola reibumu.

Nažu vicināšana turpinājās arī pirmās šā gada dienas rītā un pēcpusdienā. 1.janvārī divi 1988.un 1989.gadā dzimuši jaunieši nodarīja miesas bojājumus trešajam jaunietim (dzimis 1989.gadā). Cietušais nogādāts slimnīcā, savukārt pēcpusdienā kādā Pāvilostas ielas 8.nama dzīvoklī 1970.gadā dzimušais Dmitrijs ar sasistas pudeles galu iedūra kaklā 1974.gadā dzimušam vīrietim. 

3.janvārī alkohola lietošanas laikā tika nodurts aptuveni 50 gadu vecs vīrietis. Izdarītais noziegums ir atklāts. Policijas darbinieki aizdomās par slepkavību aizturējuši otru aptuveni 50 gadu vecu vīrieti. Aizturētais ir tā dzīvokļa saimnieks, kurā tika izdarīts noziegums. Abi vīrieši kopā lietojuši alkoholu. 

 Divas personas sevi savainojušas pašas. 1990.gadā dzimis jaunietis pēc strīda ar brāli ar nazi iedūra pats sev vēderā, nodarot miesas bojājumus, savukārt 7.janvārī slimnīcā ar durtu brūci tika ievietots 1988.gadā dzimis jaunietis. Viņš izgājis kāpās un nezināmu iemeslu dēļ ar nazi iedūris sev vēderā. 

Traģiski naža vicināšana beidzās kādā dzīvoklī Atmodas bulvārī 8b. 1972.gadā dzimusī Nataļja aizstāvoties ar nazi iedūra 1975.gadā dzimušam vīrietim. Cietušo izdevās nogādāt līdz stacionāram, taču Liepājas pilsētas Centrālajā slimnīcā no gūtajiem ievainojumiem vīrietis mira.

Nedēļas sākumā nažu vicināšana mūsu pilsētā bija pierimusi, taču jau otrdienas vakarā tā atsākusies ar jaunu sparu. Divi vīrieši, būdami alkohola reibumā, uzbrukuši citiem, bet viens vīrietis sadurts.

9.janvārī Centrālajā slimnīcā ar grieztu brūci tika nogādāts 1984.gadā dzimušais Valērijs. Vīrietis gan atteicās atklāt personu, kura viņam bija nodarījusi miesas bojājumus. 

Visus noziegumus vienojošs faktors bijis alkohols, atzīst Liepājas pilsētas un rajona Policijas pārvaldes priekšnieks Arturs Vaiteiks: “Nav nekādas bruņotas bandas vai grupas, kas nodarbojas ar slepkavībām vai cilvēku durstīšanu uz ielām. Visos trijos Jaungada nakts gadījumos, kuros cilvēki saņēmuši naža dūrienus, policija konstatējusi, ka negadījumi notikuši savstarpēju strīdu dēļ. Arī alkohols lietots krietnās devās, un iznākums ir ļoti bēdīgs. Pirms dzeram, ir jādomā, cik dzeram un ar ko dzeram.”

Viņš uzsver, ka bojāgājušās meitenes nāves apstākļi ir noskaidroti: “Notikuma vietā atsavināts nazis, ar ko tika nodarīti miesas bojājumi. Ir aizturēta vainīgā persona, kas atzinusies. Pagaidām gan nav pierādījumu, ka meitene gribēja noslepkavot otru. Iespējams, dūriens bija nejaušs. Vēl saņemsim precīzu ekspertīzes slēdzienu, kādēļ ir iestājusies nāve. Attiecībā uz notikušo Peldu ielā arī ir aizdomās turamais. Arī te viss noticis savstarpēja strīda laikā. Siena ielā 5 mēs mēģinām rekonstruēt notikumu gaitu, ir arī aizdomās turamo loks. Dzīvoklī Pāvilostas ielā kopējas alkohola lietošanas laikā notikušajā negadījumā iesaistītās personas policijas redzes lokā bija nonākušas jau iepriekš. Te cilvēki viens otram bija iedūruši ar saplēstas pudeles kaklu. Arī šis negadījums noskaidrots. Tāpat nelaimes gadījums Rīgas ielā 71, kas noticis savstarpēja strīda laikā, bijis arī alkohols. Tāds pats negadījums bija naktī uz trešdienu dzīvoklī Aisteres ielā. Notika iedzeršana. Ļaudis mēdz tā sadzerties, ka nesaprot, ko dara. Rezultātā saimnieks ņēma nazi un nogalināja ciemiņu. Starp visiem gadījumiem varam vilkt paralēles, jo tie ir līdzīgi. Protams, jāizsaka līdzjūtība bojāgājušo un cietušo ģimenēm, bet bieži arī cietušie nepareizi rīkojas un ir vainojami notikušajā. Un, ja vēl tiek lietots alkohols, sekas ir neprognozējamas.”

Ja visa 2006.gada garumā mūspusē tika izdarītas četras slepkavības, tad šogad vienas nedēļas laikā nogalināti jau trīs cilvēki. Visi gājuši bojā no naža dūrieniem – kopumā šogad sadurti jau 10 cilvēki, trīs gadījumos sekas bija letālas. 

Kopumā pērn Liepāja un rajons noziedzības līmeņa ziņā uz pārējās Latvijas fona neizcēlās, jau iepriekš atzina A.Vaiteiks. Kriminogēnā situācija saglabājās 2005.gada līmenī. 2006.gada 11 mēnešos pilsētā notika četras slepkavības, kuras tika atklātas. Rajonā tika reģistrēta viena slepkavība, arī tā atklāta. Liepājā reģistrēts 41 sevišķi smags noziegums, no tiem 39 atklāti. Rajonā 11 mēnešos reģistrēti pieci sevišķi smagi noziegumi, kas atklāti, un viena laupīšana, kas arī atklāta.

Kopumā kriminālnoziegumu skaits mūspusē pēdējos gados bijis viens no viszemākajiem valstī. Piemēram, Liepājā un rajonā 2006.gada 11 mēnešos uzsākti 1839 kriminālprocesi, bet Daugavpils pusē – 2910, Jelgavā un rajonā – 3175.

Ik dienu Valsts policijas darbinieki noformē virkni – 10 līdz 20 – pārkāpuma protokolu par atrašanos sabiedriskā vietā tādā alkohola reibumā, kas aizskar cilvēka cieņu. Savukārt Pašvaldības policijas darbinieki ik dienu atskurbtuvē nogādā vidēji septiņas astoņas personas, kas pārvērtējušas savas spējas grādīgā patērēšanā un palikušas guļam uz ielas. Nedēļas nogalēs un svētku dienās šis skaits ne tikai divkāršojas, bet reizēm pat trīskāršojas un četrkāršojas.

Piemēram, pagājušās nedēļas nogalē Liepājas pilsētas Pašvaldības policijas darbinieki veica pastiprinātus drošības pasākumus, lai kontrolētu sabiedriskās aktivitātes pilsētā vakara stundās, informēja Liepājas pilsētas Pašvaldības policijas Informācijas nodaļas speciāliste Ilze Kozika. Dežūrējošās grupas apstaigāja ielas, laukumus un pagalmus, kur tumšajās vakara stundās mēdz pulcēties jauniešu grupas. Tika pārbaudīts Spīdolas ielas rajons, Ģenerāļa Baloža iela, Atmodas bulvāris, Kuršu iela pie SIA “Ēdelveiss” veikala, O.Kalpaka iela u.c. Turklāt apdraudēti ir arī paši likumsargi. Atgādināsim, ka naktī uz 10.janvāri, ierodoties uz izsaukumu, Pašvaldības policijas darbinieki sastapa vīrieti, kurš bija stiprā reibumā un likumsargiem uzbruka ar nazi.

Ita Cērmane,
“Kurzemes Vārds”

Asins peļķe grantētajā laukumā aptuveni 100 metrus no Ezera ielas vēl 3.janvāra pēcpusdienā liecināja par notikušo traģēdiju, kad viena 17 gadu veca jauniete ar naža dūrienu izdzēsa otras dzīvību.

PRPP priekšnieks Arturs Vaiteiks uzsver, ka likumsargi seko kārtībai ielās un citās sabiedriskās vietās, bet neies iekšā mājokļos, lai pasargātu alkohola cienītājus pašus no sevis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz