Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Cigarešu briesmonīša ceļš

Cigaretes, dūmi un tajos esošā darva, tvana gāze, kā arī citas kaitīgās vielas ir regulāra vardarbības pieļaušana pret savu ķermeni. Organisma regulāra pakļaušana šādam stresam to nogurdina, un daudzi orgāni strauji zaudē savu veiktspēju.

Cigarešu briesmonīša ceļš
Foto: Publicitātes
22.06.2022 10:52

Sadarbības projekts

Smēķēšana kaitē sirdij, plaušām, smadzenēm un var ietekmēt seksuālo dzīvi. Tāpat smēķēšana ir arī viens no drošiem ceļiem, kā pārsteidzoši ātri sabojāt savu izskatu un potenciāli kļūt par regulāru plastiskās ķirurģijas peļņas avotu. Ja tu smēķē, visdrošākais veids, kā sākt vairāk laika un līdzekļu veltīt tieši sev, savai veselībai un izskatam, ir smēķēšanas tūlītēja atmešana.

Realitātes izkropļošana

Ar kino industrijas palīdzību izkoptais mīts, ka smēķēšana ir skaistu, ambiciozu un aktīvu cilvēku ieradums, ir viens no veidiem, kā tiek izkropļota realitāte. Gandrīz vienmēr veiksmīgi un ar lielām darba spējām apveltīti cilvēki rūpējas arī par savu veselību un izskatu. Ja šāda personība jaunības eksperimentu laikā arī izmēģina kādu cigareti, vēlāk šo kaitīgo ieradumu noteikti pacentīsies atmest vai aizstāt ar kādu veselībai draudzīgāku alternatīvu. Smēķētāji visai agri sāk izjust un apzināties kaitīgās sekas, ko viņi nodara savai veselībai un izskatam, tomēr bieži vien pat vēža slimnieki slimnīcā nespēj šo atkarību pārvarēt. Kopumā apmēram 70 % smēķētāju vēlas atmest smēķēšanu, bet diemžēl tikai aptuveni 5 % no tiem, kuri ir centušies atmest, tas arī izdodas. Tāpēc daudzi izmanto dažādus palīglīdzekļus, lai pakāpeniski atmestu cigarešu smēķēšanu, vai arī izvēlas mazāk kaitīgas alternatīvas.

Novecot agrāk

Daudzas sievietes no cigaretēm atbaida dūmu smaka, kas piesmirdina apģērbu un padara smakojošu izelpu. Kopumā sievietes Latvijā smēķē mazāk nekā vīrieši – 12 % iepretim 35 %. Pierādīts fakts ir arī tas, ka smēķēšana paātrina novecošanās procesu, un tāpēc vecuma grumbas var parādīties arī gados visai jauniem smēķētājiem. Tāpat viena no smēķētāju pazīmēm ir arī regulāra maisiņu veidošanās zem acīm. Pie tam jāatceras, ka arī plastiskā ķirurģija ne vienmēr smēķētājiem būs labs palīgs, jo cigaretes ievērojami samazina asins un barības vielu piegādi audiem. Tas var aizkavēt dzīšanas procesus un palielināt inficēšanās risku pēc plastiskās operācijas. Tāpēc pacientiem, kuri smēķē, iesaka nesmēķēt vismaz četras nedēļas pirms operācijas un vismaz sešas nedēļas pēc tās.

Iedzeltēt un bez matiem

Tipisks smēķētāja pavadonis ir dzeltenīgi pelēcīgā krāsa. Dažādas ķīmiskās vielas, kas izdalās ar cigarešu dūmiem, iekrāso gan zobus, gan pirkstus un nagus. Smēķēšana traucē arī barības vielu piegādi nagiem, tāpēc tie var kļūt trausli un sākt lūzt. Smēķētājiem ir lielāks risks saslimt arī ar dažādām zobu un smaganu slimībām, kas var veicināt pat zobu izkrišanu. Smēķēšanas izraisītās barības vielu piegādes problēmas skar arī matus, tāpēc smēķētājiem mati bieži vien ir trauslāki, kā arī tie daudz ātrāk sāk sirmot. Pētījumos noskaidrots, ka pastāv saistība arī starp smēķēšanu un matu izkrišanu.

Niezēšana un plankumi uz ādas

Cigarešu smēķēšana paaugstina risku saslimt ar hronisku ādas iekaisuma slimību psoriāzi. Slimības ietekmē uz ādas veidojas sabiezināti plankumi ar gaišākām ādas plēksnēm un niezoši, sausi, sarkani plankumi, kas var būt sāpīgi. Regulāriem smēķētājiem saslimšanas risks var palielināties pat par 60%. Tāpat smēķēšanas ietekmē āda zaudē elastību un izturību, kas veicina rētu un striju veidošanos. Āda kļūst sausa un pelēcīga. Smēķētājiem ir arī lielāks risks inficēties ar papilomas vīrusu, kas var izraisīt kārpas, tai skaitā – dzimumorgānu kārpas. Piemēram, smēķējošām sievietēm vidēji to ir četras reizes vairāk nekā nesmēķētājām.

Problēmas ar redzi

Smēķētājiem salīdzinoši biežāk ir novērojamas problēmas ar redzi. Cigaretes par 22% palielina risku saslimt ar kataraktu, kas izraisa acs lēcas apduļķošanos. Gaismai ir grūti izlauzties cauri acs lēcai, un tāpēc redze pasliktinās, kļūst miglaina.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz