Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ventspils Augstskolu Liepājas Universitātes apvienošanās priekšlikums pārsteidzis

Apvienot Liepājas Universitāti (LiepU) ar Ventspils Augstskolu – šādu priekšlikumu otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā paudis LiepU padomes priekšsēdētājs Andris Grafs, un tikšot strādāts pie secīgiem soļiem, kā izveidot Kurzemes Universitāti, jo esošajā juridiskajā ietvarā tas nav iespējams.

Ventspils Augstskolu Liepājas Universitātes apvienošanās priekšlikums pārsteidzis
Foto: Egons Zīverts
01.07.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Taču Ventspils Augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš portālam atzīst, ka šāds kategorisks apgalvojums viņam ir pārsteigums. Ventspils Augstskola patlaban apņēmīgi turpinot savu autonomo attīstības ceļu.

Izglītības un zinātnes ministrija, otrdien informējot Saeimas komisiju par plānoto reģionālo augstskolu konsolidāciju, norādīja, ka LiepU integrēs kādā no zinātnes universitātēm. Taču A. Grafs komisijas sēdē izteica alternatīvu, ka būtu nepieciešams konsolidēties visām studiju programmām, kas ir Kurzemē, lai Kurzemes augstskolas nekonkurētu ar līdzīgām programmām un ar tiem pašiem studentiem.

Līdz ar to LiepU padome izstrādājusi priekšlikumu, kas paredz apvienot LiepU un Ventspils Augstskolu, tādējādi radot Kurzemes Universitāti, kura darbotos trīs zinātnes universitāšu – Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskā universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes – ekosistēmā un partnerībā ar iesaistītajām pašvaldībām.

“Mūsu padomes pārliecība ir, ka Kurzemē jāveido viena spēcīga augstskola,” uzskata A. Grafs,

“apvienojot Liepājas Universitāti un Ventspils Augstskolu, koncentrējot augstākās izglītības piedāvājumu vienā augstskolā”.

Pagaidām gan esošajā juridiskajā ietvarā tas nav iespējams, tādēļ tikšot meklēti risinājumi. A. Grafs pārliecināts, ka Kurzemes Universitātes izveide ļautu izmantot un attīstīt Liepājas Universitātes un Ventspils Augstskolas stiprās puses. Padomes priekšlikumu atbalsta arī šā brīža LiepU rektore Dace Markus.

Tikmēr Ventspils Augstskola noliedz nepieciešamību apvienot studiju programmas Kurzemē, informēja augstskolas sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola. “Ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju, kur LiepU pauž viedokli par augstskolu konsolidāciju, Ventspils Augstskola uzsver, ka tā apņēmīgi turpina savu autonomo attīstības ceļu, pilnveidojot un īstenojot stratēģijā norādītos attīstības virzienus. Vadība uzskata, ka Ventspils Augstskola ir spēcīga augstskola, kura sevi kā nozīmīgu augstākās izglītības iestādi un zinātnes institūciju ir pierādījusi jau kopš dibināšanas gan reģionālā, gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.”

Ventspils Augstskolas rektors K. Krēsliņš liepajniekiem.lv apstiprina: “Mēs attīstāmies, turpinām attīstīties saskaņā ar stratēģiju, specializācijas virzieniem, kas turklāt pagājušajā nedēļā apstiprināti Ministru kabinetā, un darbojamies. Jo neviena mūsu studiju programma nedublējas ar Liepājas Universitātē esošajām. Mūsu augstskolai ir arī citi virzieni. Līdz ar to šobrīd neredzam iemeslu šādai sasteigtai, bez finansiāliem aprēķiniem, ieguvumiem, zaudējumiem, riskiem, apvienošanai. Šobrīd tas būtībā ir tāds deklarējums no Liepājas Universitātes puses.”

K. Krēsliņš teic atklāti, ka līdz komisijas sēdei jautājums par apvienošanu nav bijis pārrunāts pie kopēja sarunu galda vienojoties un diskutējot.

“Tas bija negaidīti,” par notikumu attīstību komisijā, kur nonākts līdz iespējamai abu augstāko izglītības iestāžu apvienošanai, teic rektors, jo līdz šim nav ticis runāts, ka “tā tam jābūt”.

Tikmēr plānots, ka LiepU padome nākamajā sēdē, kas plānota 6. jūlijā, apstiprinās detalizētu priekšlikumu un secīgus soļus Kurzemes Universitātes izveidei.

Turpināsies arī diskusija ar Izglītības un zinātnes ministriju un iesaistītajiem partneriem, lai saprastu, kāda nākotne varētu sagaidīt LiepU. Saeimas komisija savukārt pie šī jautājuma plāno atgriezties vasaras beigās.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz