Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2008. gadā fukši Liepājas skolās bija… izdevušies?

2008. gadā fukši Liepājas skolās bija… izdevušies?
13.10.2008 11:00

Atslēgvārdi

Oktobris jau pusē, mācību gads iesācies, kādam veiksmīgi, kādam ne tik ļoti, bet lielākoties visi ”jauniņie” piedzīvojuši uzņemšanu pilntiesīgu vidusskolēnu skaitā jeb izfukšošanu. “Aktīvā Zona” devās izpētīt, kas tad kurā skolā noticis, cik ”mirušo”, ievainoto princešu un beigu beigās, cik apmierināti vai neapmierināti ir skolēni un skolotāji. Kamēr vieni priecājas par jauko pasākumu, citi bija sašutuši par nežēlīgu rīcību, kā rezultātā skolā atcēla vakara balli.

DALP 5.vidusskolā fukši notikuši visu nedēļu, katru dienu desmitās klases ieradās noteiktā tērpā un veica noteiktus uzdevumus. Tā kā 5.vidusskola ir aizliegusi fukšos izmantot cilvēku ”nosmērēšanas metodes” ar pārtiku un līdzīgi, vidusskolēni atrada jaunus veidus kā izpausties. Plaši tika izmantota cilvēku ”sišana” ar avīzēm, kas radīja sašutumu ne vienā vien skolēnā un skolotājā. Šī un vel dažādu citu apsvērumu dēļ plānotais fukšu noslēguma pasākums ceturtdienā tika atcelts. Vidusskolēniem tika liegta iespēja apmeklēt balli, skolas parlaments un divpadsmito klašu audzēkņi, kuri arī bija šo fukšu organizētāji, saņēma aizrādījumus par savu rīcību. Jāatzīmē arī fakts, ka fukšu laikā esot pazaudēti mobilie telefoni, saplēstas brilles, baumoja, ka kāds puisi ieguvis arī smadzeņu satricinājumu, taču šī informācija izrādījās nepatiesa.

Taču lai kā arī būtu, liela daļa skolēnu nav apmierināti. Kā izteicās kāds puisis: ”Biju visnotaļ sašutis par to, ka mūs sita, protams, tikai ar “avīzītēm” , kas bija meistarīgi cieši satītas un aplīmētas ar skoču, tā kā tās jau bija pārvērtušās par diezgan sāpīgiem sitamajiem, un sita ar ļaunu prieku. Bet īstenībā esmu sašutis nevis par to, ka tieši sita mani, bet, ka vispār var ienākt prātā kaut kas tāds. Labi mūsu skolas noteikumi aizliedz cūkoties ar ēdienu, bet ar kādām tiesībām var atļauties pret kādu roku pacelt, un nav runa stipri vai nestipri runa ir par principu. Nākamās dienās jau bija, viss bija kā parasti fukšos – stulbuma kultivēšana un muļķošanās. Un vispār, ja kāda sišana ir labākā alternatīva, ko var izdomāt tad jāsāk domāt par to ”gaišo galvu”, kura to izdomāja.”

Nenoliedzami, ka viss jau nav tik traģiski, ir arī apmierināti skolēni, galu galā ”piektā skolā” neviens nosists nav, taču viela pārdomām, šķiet, būs.

Turpretī 15.vidusskolā viss kā parasti. Pastāv aizliegumi pazemot un pēc pašu teiktā ”izmantot smirdīgas lietas”. Skolotāji un skolēni apmierināti, skandālu nav, jo visi noteikumi no audzēkņu puses ievēroti. Desmitajiem paredzētie uzdevumi gana tipiski – pieklājīga nosmērēšana, nedaudz no ēdiena, nedaudz no sporta, pavisam kopā 6 uzdevumi katrai klasei. Kopumā svētki aizvadīti godam.

Arī 10. vidusskolā nekā kliedzoša nav bijis, notiekošo lielisku varētu raksturot ar 12. klases skolnieces vārdiem: ”Domājot par mūsu skolu, nāk prātā tādi kā nerakstītie ētikas likumi, kuri tagad ieviesti pēdējo 3 gadu laikā. Pret fuksēniem neizmanto olas, miltus, krāsas un visu citu, no kā pēcāk būtu grūti atbrīvoties. Ar katru gadu fukši kļūst civilizētāki, protams, nedaudz ķepīgu lietu vajag, jo tad fukši vairs nebūs fukši. Tiek veikta trase pa pilsētu ar dažādiem nepatīkamiem un mazāk patīkamiem uzdevumiem; ir reizes, kad ir likts fukšu klasei jau pirms fukšu dienas sagatavot kādu pārbaudījumu, vai viņi paši sagatavo priekšnesumu; dažādu briesmīgu lietu ēšana, apkaunojoši uzdevumi, kā arī baiļu trasīte.”

Mūsu pilsētas vienīgā ģimnāzija fukšus aizvadījusi godam un sev piešķirto statusu ar skolēnu pazemošanu un izsmiešanu nav aizēnojusi. Priecīgi un apmierināti ir gan skolēni, gan skolotāji. Daudzi 11. klašu audzēkņi skumji nopūšas ”nav godīgi, ka man nebija tik foršu fukšu”… 1. ģimnāzija fukšu dienā pārtapa par kara hospitāli, uzdevumi norisinājās gan skolas pagalmā, gan klašu telpās. Galvenokārt tie tika saistīti ar medicīnu, divpadsmitie jaunos skolēnus pārbaudīja tērpušies gan armijas formastērpos, gan ārstu kostīmos, pa skolas gaiteņiem simboliski staigāja slimnieki. Neizpalika arī zvērests un balle, kura pēc pašu skolēnu teiktā patiesi ir vērtējama ar 10 ballēm.

Salīdzinot ar vidusskolām, pavisam savādāk fukši tiek organizēti RTU Liepājas filiālē. Ņemot vērā, ka daudzi skolēni mācību laikā dzīvo kojās, arī fukši ir divi – skolas un koju. Skolas fukši esot pieklājīgi, galvenokārt sportiski un nav ne krāsu, ne ēdiena, taču to, ko piedzīvo pirmkursnieki koju fukšos, pārspēt nevar neviena vidusskola. Šī ir iespēja katram apmetāt ikvienu ar maksimāli pretīgām lietām, neviens netiekot žēlots un olas tiekot krātas jau kopš septembra sākuma. ”Pēc šāda kariņa smaka esot tāda, ka pat dažas dienas nevar atmazgāt” , tā izsakās paši pirmkursnieki.

Undīne Rubeze

Ievas Lūkas foto

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz