Ātri, vienkārši un gardi!
TV “Kurzeme” galvenās redaktores Līgas Ratnieces-Kadeģes kulinārās gaitas aizsākās jau agrā bērnībā, kad viņa vēroja savu omīti gatavojam gardas un daudzveidīgas maltītes. Sākot no ikdienišķas zupas, gaļas, salātiem līdz pat raušiem un kūkām.
“Man bija dzīvs piemērs – skatījos un mācījos kā omīte rosās virtuvē. Prasmes gatavot ēdienu nākušas dabīgā ceļā,” stāsta Līga. Jau pusaudzes gados viņa bija uz “tu” ar dažādiem ēdieniem. Līgas pienākums bijis sagaidīt vecākus ar klātu vakariņu galdu no garas darbadienas fabrikā “Lauma”.
Kadeģu ģimene priekšroku dod mājās gatavotam ēdienam, mēģina ēdienkarti dažādot un padarīt interesantāku. Kopīgas ēdienreizes ir mērķis uz kuru ģimene tiecas, lai arī ikdienā tas ne vienmēr izdodas atšķirīgā darba režīma dēļ. Tomēr vakariņas ir tā reize, kad ģimene sapulcējas, lai kopīgi ieturētu pašgatavotu maltīti. Vasarā viņu galdā tiek celtas tās dabas veltes, kas ir pieejamas šajā gadalaikā, un, tā kā ģimenes galva Oskars ir zvejnieks, neizpaliek arī zivju ēdieni. Iecienītas ir dažādas zupas un sautējumi. “Šis ir laiks, kad var variēt un izmantot dažādas lietas – pašmāju tomātus, gurķus, kabačus, burkānus un mežā salasītas sēnes. Ir daudzi ātri un vienkārši pagatavojami ēdieni no šiem produktiem,” uzskata Līga.
Ātrais kabaču sautējums
Kabačus, tomātus, burkānus sagriež gabaliņos, pievieno pāris sakapātu ķiploka daiviņu. Visu liek uz pannas un sautē kamēr gatavs. Var ēst kā pamatēdienu vai ar gaļu.
Butes tomātos
Butēm izgriež filejas (uz rudens pusi butes paliek biezākas), liek uz pannas, pa virsu liek rīvētu sieru un bagātīgu devu tomātu, sagrieztu šķēlēs. Var gatavot gan uz gāzes plīts, gan cepeškrāsnī.
Baravikas ar sīpoliem
Baravikas kopā ar sīpoliem sacep taukos, kamēr kļūst kraukšķīgas. Vienkāršs, garšīgs paēdiens!
Baravikas savā sulā
Baravikas notīra, sagriež sev vēlama lieluma gabalos, liek katlā, aplej ar ūdeni, gaida, lai uzvārās, tad noputo, pievieno sāli, cukuru, ķiploku daiviņas (sev vēlamās proporcijās) un vēlreiz uzvāra. Var likt gan burciņās uzglabāšanai, gan uzreiz uz kārā zoba.
Laura Drēziņa
___________________
Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.