Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Frī” vietā – biezputra

“Frī” vietā – biezputra
18.03.2009 07:00

Atslēgvārdi

Vairākumā ģimeņu pierasts, ka par ledusskapja saturu un maltīšu gatavošanu rūpējas sieviete, taču grobiņnieku Maču ģimenē ir citādāk. Saimniekot virtuvē uzņēmies Rolands, kurš tad arī gādā gan par vakariņu galdu, gan putrām 6 mēnešus jaunajai meitiņai Sanijai, gan arī par svētku maltītēm un pat Ziemassvētku speķa raušiem! Daudziem šāds atklājums izraisa nelielu izbrīnu, taču pats Rolands tajā nesaskata neko īpašu vai neparastu.

Un absolūti nepiekrīt uzskatam, ka tas ir sieviešu darbs. Viņam tas patīk un, kā atzīst apkārtējie, arī labi izdodas.

Nav tādu ēdienu, kuru gatavošana Rolandu aizrautu vairāk nekā citu. Ar vienādu azartu tiek ceptas karbonādes, kotletes ar dažādiem pildījumiem. Izmēģināti gan pierasti un zināmi salāti, gan eksperimentēts ar tām sastāvdaļām, kuras tobrīd mājās atrodamas, jo nepatīk vienveidīga ēdienkarte. Ja citiem adrealīna līmeni asinīs paceļ sporta pārraides vai asa sižeta filmas, viņš to gūst cepot un vārot.

Rolanda māmiņa bija profesionāla šefpavāre un uzskata, ka šī māka ir iedzimta. Jau kā mazs zēns ticis ņemts līdzi uz lielām viesībām un kāzām, kuru mielastu bija uzticēts sarūpēt. Ņēmis palīgā krēslu, lai var uzkāpt un redzēt, kas notiek uz plīts.

“Karsta eļļa no pannas sprakšķēja tieši acīs, mamma dzina mani prom, taču es ar visu krēslu atkal biju atpakaļ,” viņš smejoties atceras. “Man bija kādi 11 gadi, un es biju līdzi uz kārtējām kāzām. Tā sagadījās, ka nebija palīgu, un man uzticēja vienkāršākos darbiņus. Var uzskatīt, ka no tās reizes arī sāku gatavot.”

Protams, tika pieļautas arī kļūdas, kuras mamma izlaboja un pamācīja, kā no tām izvairīties.

“Bija arī jautri gadījumi. Pirmās mērces man sanāca kā klimpu zupa. Visas vienos kunkuļos, un nevarēju saprast, kāpēc. Arī frī salaidu biezputrā, jo ieliku tos aukstā, neuzkarsētā eļļā,” stāstījumu turpina jaunais vīrietis. “Mūsu ģimenei vislabāk patīk kārtīga latviešu paēšana, un galvenokārt vadāmies pēc tā, kas ir garšīgs. Ar salmiņiem un delikatesēm neknibināmies!”

Rolandam patīk, ja virtuve aprīkota ar visu nepieciešamo tehniku, kas vajadzīga, gatavojot sarežģītākus ēdienus. Tad arī neskatās pulkstenī un neuztraucas, cik ilgu laiku tas aizņem. Cik daudz stundu nepieciešams, tik arī veltīs. Neizpaliek arī svētku reizes, kad galda servēšana ir viņa pārziņā. Ieskaitot tādus smalkumus kā sveces un salvetes. Protams, siltais ēdiens, arī deserts. Tiek vārīts galerts, ceptas plātsmaizes un speķa pīrāgi. To visu viņš dara viens pats! Vārās kartupeļi, cepas rauši, pa starpu vēl tiek griezti salāti, un viss process tiek kontrolēts. Vienīgais pienākums, kurš tiek uzticēts sievai Ingrīdai, ir kartupeļu mizošanas.

R.Mačis iesaka arī citiem vairāk lutināt savas sievietes un nesaprot vīriešus, kuri pat olu neprot uzcept. Tikai gaida, lai viss tiktu sagatavots un pienests klāt.

Jautāts, vai savu profesionālo dzīvi vēlētos saistīt ar pavāra amatu, viņš atzīst, ka pagaidām gan nedomājot par to, taču tādu iespēju nākotnē neizslēdz. Tikai tā noteikti nebūtu kāda no parastajām kafejnīcām un diezin vai Latvijā.

Jāatzīmē, ka Rolands nekad nav izmantojis gatavas receptes no publikācijām. Pārlapojis, aizņēmies kādu ideju, bet neko vairāk.

Receptes

Sīpolu – kartupeļu zupa ar krabju nūjiņām

Katliņā ielej 2 ēdamkarotes augu eļļas, pievieno 2 ēdamkarotes sviesta. Kad uzkarsēts, pieliek 3 nelielus smalki sagrieztus sīpolus. Sautē, līdz sīpoli beidz putot, tad pievieno 6 sagrieztus vidēja lieluma kartupeļus. 2 ēdamkarotes garšvielas “Vegeta” (sāls vietā) un pielej 2 litrus ūdens. Kad kartupeļi gatavi, pievieno 1 paciņu smalki sagrieztu krabju nūjiņu un zaļumus pēc izvēles. Pasniedz kopā ar karstām siermaizītēm.

Rīsi ar šampanieti

Sviestā apcep sīki sagrieztu 1 sīpolu, liek katliņā un pievieno 400 gramu nevārītu rīsu. Nepārtraukti maisot, cepina tik ilgi, līdz rīsi kļūst caurspīdīgi. Uzlej pusglāzi šampanieša, tad glāzi karsta gaļas buljona, atkal šampanieti un karstu buljonu. Kad rīsi gatavi, pievieno 100 gramu saldā krējuma, pārkaisa ar 100 gramiem sarīvēta siera un samaisa. Pirms ēšanas atstāj dažas minūtes ievilkties.

Biezpiena deserts

Bļodiņā sakuļ 4 olu dzeltenumus ar 5 ēdamkarotēm cukura. Tad pievieno 500 gramu samalta biezpiena un pielej 4 tējkarotes ruma (var arī bez stiprā dzēriena, pēc katra paša izvēles). Iegūto masu ieliek formā un pārklāj ar foliju. Uz trim stundām atstāj ledusskapī. Saldo ēdienu sadala trauciņos un garnē ar ķiršiem.

Gunita Boka,
“Kurzemes Vārds”

Saimniekost virtuvē savā ģimenē uzņēmies Rolands Mačis, kurš tad arī gādā gan par vakariņu galdu, gan svētku maltītēm.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz