Interesanti gardumi Ziemassvētkiem
Ziemassvētkos galdā tiek celti ne tikai tradicionālie ēdieni – piparkūkas, speķa pīrāgi un rauši. Šoreiz iesakām svētku galdam interesantus gardumus vēdera priekam.
Augļu un šokolādes uzkoda
Liepājas Universitātes pasniedzēja Lauma Veita saka, ka šokolādes un augļu uzkodas būs tas našķis, kas ļaus ģimenei būt kopā ap karstas šokolādes trauku. ”Kad ar acīm vēl gribas kaut ko apēst, bet vairs nevar, tad kausēta šokolāde ar augļiem būs īsti laikā!” uzskata Lauma.
Vajadzīgi ir dažādi augļi – āboli, bumbieri, mandarīni un citi augļi, kas sagriezti šķēlēs un trauks, kur kausēt šokolādi.
Pagatavošana: Katliņā ielej ūdeni un karsē. Bļodiņā ieliek salauztus šokolādes gabaliņus, kam pieliet klāt nedaudz piena, un šokolādi izkausē. Pēc tam uz kociņiem tiek uzdurti augļu gabaliņi, kurus iemērc šokolādē.
Piebilde: Līdzīgi var darīt ar sieru (tikai nelej klāt pienu) un baltmaizes šķēlītēm.
Ziemassvētku izjūtu ”zaļie” salāti
Tirdzniecības nama ”Kurzeme” mārketinga daļas vadītāja Daina Vanaga padalījās receptē ar interesantiem salātiem. ”Salātus gatavoju uz izjūtu. Izmantoju to, kas ir nopirkts vai ko atceras nopirkt,” saka Daina. Viņa saka, ka viņa īpaši neko negatavojot. ”Parasti viss slēpjas izkārtojumā un sakombinējumā,” viņa piebilst. Viņa mēdzot taisīt dažādus salātus. Vieni no tiem ir ”zaļie” salāti.
Sastāvs: svaigs gurķis, marinēti gurķi, svaigi tomāti, zirnīši, marinēti šampinjoni, kukurūza, paprika, sāls.
Pagatavošana: Dārzeņus sagriež šķēlēs, pieliek kukurūzu un zirnīšus. Pievieno sāli pēc garšas un visu samaisa.
Dainas piebilde: Salātiem ir ļoti svaiga garša, tādēļ majonēzi vai krējumu klāt nelikt – tos var izmantot kā piedevu.
Krabju nūjiņu salāti
Daina apsola, ka šie salāti ir ļoti garšīgi.
Sastāvs: sarīvēts svaigs kāposts, krabju nūjiņas, dilles, majonēze un sāls.
Pagatavošana: Pie sarīvēta kāposta pieliek sagrieztas krabju nūjiņas, dilles. Pievieno majonēzi un sāli pēc garšas.
Dainas piebilde: Šie salāti vēl jo gardāki ir tad, kad tie ir nedaudz pastāvējuši.
Ar sieru pildīti šampinjoni
”Gardi un sātīgi,” kārdina Daina, stāstot recepti.
Sastāvs: siers (vislabāk pūdētais), šampinjoni, olīveļļa, ”Vegeta”.
Pagatavošana: Šampinjonu galviņām izgriež kātiņus. Kādu stundu pamērcē olīveļļā ar ”Vegetu”. Pēc tam šampinjonus izkārto uz pannas, viducī ieliek sieru un cep cepeškrāsnī 180 grādos, līdz siers izkusis.
Buberts (saldais ēdiens)
Liepājniece Santa Lūse iesaka uztaisīt gardu saldo. ”Stingri neturieties pie receptes, jo katram ir savādāka garšas izjūta. Nebaidieties improvizēt, izmantojiet receptes pamatu,” aicina Santa.
Nepieciešams: 1l piena, 10 ēdamkarotes manna (plus 1 pa virsu), 7 olas, ~ 6 ēd.k. cukura, sāls
Pagatavošana: Uzliek katliņā vārīties pienu, pievieno šķipsniņu sāls. Kamēr piens silst, atdala olas dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumu saputo tā, ka tas paliek gandrīz balts. Pievieno 3 ēd.k. cukura un mazliet arī vaniļas cukura. Kad piens sāk vārīties, lēnām pievieno mannu, visu procesu paralēli maisot. Masai jāsanāk ne pārāk šķidrai, citādi bubītis neizdosies. Pārāk cietu arī nedrīkst sataisīt – nebūs gaisīgs. Kad manna uzmet burbuli (tad apmēram var redzēt, cik biezs tas ir sanācis), liek klāt olas dzeltenumu. Jārēķinās, ka tas vēl mazliet piebriedīs. Tad katliņu ņem nost no uguns. Saputo olas baltumu ar pārējo cukura daudzumu un iecilā (SVARĪGI!) mannas masā tā, lai tas ir pufīgs.
Santas piezīme: Pasniedz ar šķidrāku ogu ķīseli. Var izmantot jebkādas ogas. Ja bubertam prasās vairāk cukura, tad beigās papildus var iecilāt pūdercukuru. Taču, cik salds ir ēdiens, būtu vēlams noskaidrot ātrāk.
Labu apetīti!
___________________
Padalies arī tu ar kādu gardu recepti, ko parasti gatavo Ziemassvētkos! Tie var būt speķa pīrādziņi ar interesantu pildījumu, rauši, piparkūkas, salāti utt. Savas receptes sūti uz [email protected].