Kā uztaisīt “Tiesas salātus”?
Inese Saproņenkova ir Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama tulce un vienlaikus arī tas cilvēks, kurš nelielam kolēģu pulciņam brīvprātīgi piekrita būt par pusdienu gatavotāju. Kā tas notiek? Katru darba dienu Inese tiesas virtuvē – atpūtas telpā pieejot pie ledusskapja, atverot tā durvis un skatoties, ko tad kolēģes atnesušas. Un no tā, kas atrodams, gatavojot pusdienām salātus.
“Ja redzu, ka kādas svarīgas sastāvdaļas trūkst, pēc tās aizeju uz veikalu,” stāsta Inese. “Tuvojoties pusdienas laikam, kolēģes jau sāk dīdīties! Interesējoties, kas, ar ko un kā būs savienots!” Viena no mājām atnesot pašas skābētos gurķus, cita kādu tomātu, papriku, sausiņus, sēņu ikrus, sieru, desu utt. Inesei ideja, kādus produktus likt kopā, rodoties spontāni, un vienmēr viss sanācis garšīgi un oriģināli. Protams, tiek saņemti komplimenti no kolēģēm. Tā kā virtuvē plīts nav, vienmēr tiek gatavoti dažādi salāti.
No kurienes šī gatavošanas prasme? Iespējams, ka no mammas, kura savulaik strādājusi par pavāri. Iespējams, ka pašai liela ģimene, kurā trīs bērni, ik dienas jāpabaro. Tad nekas cits neatliekot, kā virtuvē būt radošai. Viņai pašai bērnībā ļoti paticis savā īpašajā kladē pierakstīt dažādu ēdienu receptes. Vidusskolas laikā tas noticis ļoti cītīgi. Izmantot tās sākusi pēc tam, kad apprecējusies. Pirmais, ko vedeklai iemācījusi vīramāte, – cept torti. Jā uz tām Inesei ir ķēriens! Tās vienmēr cepot ģimenes godos vai arī, ja draugi un draugu draugi palūdzot. Katram meistaram savi noslēpumi, bet šī stāsta varone nebaidījās atklāt savējos. Proti, viņa biskvītus mitrinot ar upeņu sīrupu, kas sajaukts ar rumu. Tortē vēl tiek likti banāni.
Bet, par ikdienu runājot, vienkāršs un ātrs ēdiens ir dārzeņu siera zupa. Vieglā sālsūdenī jānovāra sagriezti kartupeļi, burkāni, kāposti un jāpievieno paciņa kausētā “Dzintara” siera. Ja katls lielāks – divas paciņas. Parasti izmantojot “Anniņas” garšvielas. Reiz kādā Krievijas televīzijas kanālā noklausījusies, kā jāgatavo īstais ukraiņu borščs. Tā bijusi dziedātājas Larisas Doļinas recepte. Lai zupa sanāktu tiešām garšīga, tai noteikti klāt jāliek cukurs un ķiploki. Mājinieki ēdot un slavējot.
Rudeņos visas ģimenes lielais darbs ir kāpostu skābēšana. Vīrieši kāpostus ēvelējot, meita sastampājot, bet Ineses ziņā vajadzīgajā daudzumā piebērt sāli, cukuru un ķimenes. Kad kāposti norūguši, tos liek burkās un glabā ziemai. Tajos ļoti daudz C vitamīna. Bet ziemā jebkurā laikā – skābu kāpostu zupa, sautēti kāpostiņi, kāpostu salāti. Tiem vajagot sagrieztus skābētos kāpostus, sasmalcinātus sīpolus, nedaudz cukura un vislabāk klāt saulespuķu eļļu. Ja ir vārīti kartupeļi un šādi salāti, tad pieēsties varot vēl labāk nekā ar karbonādēm!
Lai tiktu pie pašmāju ananāsu kompota, vajadzīgs 1 kilograms kubiņos sagriezta ķirbja, puse kilograma sagrieztu cidoniju. Sastāvdaļas samaisa un pārlej ar 3 litriem uzvārīta ūdens, kurā izkausēts kilograms cukura. Visu pilda burkās, pasterizē un uzliek vākus.
Te, lūk, trīs tiesas salātu receptes, pārbaudītas un atzītas par ļoti labām!
Tiesas salāti 1
Neliela aisberga salāta galviņa, divi skābēti gurķi, neliels sīpols, 4 – 5 zaļās olīvas, 5 gabaliņi sausās galetes, 2 tomāti, sauja valriekstu, nedaudz “Fetas” siera.
Mērcei nepieciešama eļļa ar citrona sulu. Sastāvdaļas sagriež (arī olīvas) un sajauc ar mērci. Ja vēlas, pievieno baziliku.
Tiesas salāti 2
Aisberga salāta galviņa, divi skābēti gurķi, neliels sīpols, 4 – 5 zaļās olīvas, galetes, cik gribas, 2 tomāti, desa, vārīta ola, “Brokastu” majonēze.
Visu, izņemot olu, sagriež, sajauc ar majonēzi. Vai arī produktus sajauc un majonēzi pārlej pāri. Izgrezno ar sagriezto, vārīto olu.
Sausiņu salāti
1 mango, neliela purava baltā daļa, 1 paciņa sausiņu “Ojā” ar ķiplokiem, žāvēts baziliks, mazliet “Anniņas” garšvielu bez sāls, četras zaļās olīvas, 2 tomāti, 1 skābs gurķis, “Spilvas” majonēze “Brokastu”.
Visu smalki sagriež un sajauc ar majonēzi, pievieno garšvielas.
Daiga Lutere,
“Kurzemes Vārds”
Inese Saproņenkova ir pārliecināta, ka ēdiens vienmēr jāgatavo radoši. Tad tas arī būs garšīgs.