Mājas vīns – gards, bet viltīgs
Ne jau visi var lepoties ar savu pirmo kulināro veikumu jau piecu gadu vecumā, bet Sintija Jonaite, “Rietumu radio” žurnāliste, to var.
Tā kā bērnībā viņa savu mīļāko putru mammai pieprasīja katru vakaru, Sintijas vecmamma nolēma mazmeitai iemācīt pagatavot mannā biezputru pašai.
Rudens Sintijai produktu ziņā ļoti iet pie sirds, jo šis ir kabaču, baklažānu un cukini laiks. “Tos es varētu sutināt un ēst katru dienu, pieliekot klāt tomātus, sīpolus, ķiplokus un puķkāpostus. Man ļoti garšo dārzeņi – sasautēju visu kopā ne gluži kā sautējumu, bet lečo. Mans iecienītākais ēdiens ir makaroni un kopā ar lečo – mmm…” Sintija uzbur maltītes ainu.
Tā kā Jonaišu ģimene dzīvo privātmājā Lieģos, kopā ar Sintijas vecākiem tiek saimniekots arī piemājas dārziņā. “Man ir dēliņš, un gribas, lai viss būtu veselīgs. Tāpēc paši stādām kartupeļus, kāpostus, sējam gurķus, bietes un citus dārzeņus un garšaugus. Katru gadu mūsu dārziņā ir arī pa kādam jaunumam. Pagājušajā gadā tie bija patisoni, šogad – cukini,” stāsta Sintija.
Svinību reizēs Sintijas ģimenē galdā tiek celts mājās gatavots vīns. Šajā tikšanās reizē arī es tieku pie glāzes ābolu – pīlādžu vīna, kas ir salds un ļoti gards. Tomēr esot jāuzmanās, jo mājas vīns esot grādīgāks, nekā šķiet. “Vīni ir mammas un tēta meistarstiķis, kas pārņemts no iepriekšējās paaudzes. Vīns tiek gatavots no āboliem, pīlādžiem, aronijām, upenēm. Es esmu degustatore,” stāsta Sintija. No katra vīna veida pa pudelei tiek nolikts pagrabā, un var teikt, ka ir izveidota jau neliela ilgāk noturētu vīnu kolekcija.
Pīlādžu vīns
Uz 20 l ūdens – 10 kg pīlādžu. Ogas iztvaicē tvaicēšanas katlā. Pīlādžus, kas palikuši pēc šī procesa, atšķaida ar 5 l ūdens, nokāš, pievieno 2 kg cukura. Gan iztvaicēto, gan ar cukuru atšķaidīto šķidrumu lej traukā, nosedz tā, lai gaiss netiek klāt, un raudzē 4 mēnešus. Pēc tam pievieno 1 kg cukura un turpina raudzēt 9 mēnešus.
Viltotais ananass
Trīslitru burkai – 4 krustnagliņas, 7 – 8 smaržīgie pipari, 2 kanēļa standziņas, aromātam var pielikt 2 anīsa zvaigznītes, 10 – 12 cidonijas.
Neliela izmēra ķirbi sagriež kubiņos, uz nakti apber tos ar cukuru, nākamajā dienā pievieno garšvielas, cidonijas sagriež daiviņās un arī pievieno ķirbjiem. Ja tie pa nakti nav tik daudz sasulojušies, pielej klāt ūdeni, tā, lai viss būtu pārklāts. Vāra, līdz sāk burbuļot, tad vēl pavāra 3 – 5 minūtes, un burkā iekšā. Turēt var kādu mēnesi.
Sintijas piebilde: “Neesmu nekāda ķirbju mīļotāja, bet, šādi pagatavojot ķirbjus, tie garšo pēc ananasiem!”
Ātrie kāpostu, biešu salāti
2 kg svaigu kāpostu, 3 vidēji lielas svaigas bietes, viena ķiploka daiviņa, glāze galda etiķa, glāze cukura, glāze eļļas.
Kāpostu sīki sagriež, bietes sarīvē, samaisa ar garšvielām uz 24 stundām ieliek ledusskapī. Var likt burkās vai ēst uzreiz!
Laura Drēziņa
_______________
Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.