Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

No gaļēdāja par veģetārieti

No gaļēdāja par veģetārieti
03.09.2010 15:26

Atslēgvārdi

Jau pusotru mēnesi Liepājas Kultūras pārvaldes Starptautisko sakaru un kultūrpolitikas projektu vadītājs Kaspars Vecvagars ir kļuvis par veģetārieti, un uzturā vairs nelieto gaļu. Taču padalās receptē ar gardu ēdienu no vistas gaļas, ko sācis gatavot būdams Amerikā.

“Tā bija pretreakcija Amerikas fantastiskajam burgeram. Tā ir laba lieta, ja dzīvo pēc viņu dzīves ritma. Taču, cik ilgi var ko tādu ēst, gribas arī ko labāku. Sāku rakties pavārgrāmatās, un lēnām tas kļuva par nodarbi un hobiju,” paskaidro Kaspars, kā aizsākusies patikšana pret ēst gatavošanu. Šobrīd viņš nopūlas ar eklēriem. “Tas būs mans augstākais kulinārijas sasniegums, ja man izdosies tos uztaisīt,” uzskata Kaspars, jo piedzīvotas jau piecas neveiksmes. Viņaprāt, labākais pavārmākslas guru visos laikos bijis Viljams Pohļobkins. “Savā grāmatā “Virtuves noslēpumi” viņš ir aprakstījis, kā un kas ir jāpagatavo no a līdz z,” iesaka kultūras darbinieks, un tā, protams, ir arī Kaspara īpašumā un šad tad tiek pārlapota.

“Tikai eksperimentālā nolūkā šobrīd neēdu gaļu. Gribu redzēt, kas notiks ar manu ķermeni. Biju Atēnās, kur uzturā lietoju tikai salātus, un sajūta bija baigi laba,” atminas Kaspars, tāpēc iesāktais tiek turpināts arī Latvijā. “Tagad saprotu ar ko saskaras veģetārieši. Nav izvēles, jo pārsvarā pusdienu piedāvājumos ir tikai gaļa, gaļa, gaļa.” Kaspars, lai uzņemtu organismam nepieciešamās vielas, ēd zivis, pupiņas u.c. produktus, ko arī dažādi cenšas mājās pagatavot.

Taču pirms viņš kļuva par veģetārieti, svētku reizēs bieži tika taisīts tieši zemāk aprakstītais ēdiens no vistas. “Nevienam jau nepatīk tā viņķelēšanās, tāpēc ikdienā to netaisījām,” smaidot pastāsta Kaspars.

Ēdiens no vistas gaļas (4 personām)

Nepieciešams: nelielas vistas krūtiņas (4 gab.), pusciets siers ar zaļumiem vai kausēts siers ar zaļumiem, saulē kaltēti tomāti, Prosciutto (vītināta šķiņķa šķēlītes), 2/3 sarkanvīns, 2/3 vistas buljons, 1 tējk. brūnā cukura, dārzeņi salātiem

Pagatavošana: Vistas krūtiņai iegriež pa vidu, lai izveidotos kabatiņa. Tajā pilda puscieto sieru ar zaļumiem vai kausēto sieru ar zaļumiem, bet tik daudz, lai nelīst ārā un pēc tam kabatiņu var aizvērt. Turpat ieliek arī vienu vai divas šķēlītes saulē kaltētos tomātus. Tad kabatiņu aizver ciet, un ap to apviņķelē apkārt vītināta šķiņķa šķēlītes. Un, kad ar šīm šķēlītēm ir nosegta visa krūtiņa, apkārt notin striķi tā, lai viss turas kopā.

Tad ņem labu sarkanvīnu, un divas trešdaļas no tā ielej pannā. Tikpat daudz – divas trešdaļas – pielej klāt arī iepriekš pagatavoti vistas buljonu. Vāra uz lēnas uguns. Kad viss lēnām sāk vārīties un burbuļot, pieliek tējkaroti brūnā cukura. Sajauc visu kopā un liek iekšā vistas krūtiņas. Pannā sautē uz lēnas uguns apmēram 20 – 25 min. Kad gaļa mīksta, ņem ārā un liek uz šķīvja, bet pannā esošo šķidrumu turpina mazliet pavārīt. Pēc tam to pārlej pāri vistas krūtiņai šķīvī. Ēdienu var ēst kopā ar kartupeļiem vai grieķu salātiem vai jebkādiem citiem dārzeņu salātiem.

Kaspara piebilde: Šim ēdienam dzeriet klāt arī vīnu, jau no paša gatavošanas sākuma. Būs labi!


Cepti tomāti ar Mocarellas sieru (4 personām)

Nepieciešams: Mocarellas siers, 8.gab. plūmju tomāti (var izmantot arī cita veida tomātus), grieķu ”Extra virgin” eļļas (6 ēdamkarotes), Latvijas dārzā auguša ķiploka daiviņa, svaiga maluma melnie pipari, sāls, bazilika lapas (25 gab.)

Pagatavošana: Pārgriež uz pusi tomātus un ar karoti izņem ārā tā viduci. Cepeškrāsni uzsilda līdz 200 grādiem. Nedaudz ar eļļu ieziež pannu un tomātus (ap, virs, zem!). Liek tomātus cepeškrāsnī. Cep cepeškrāsnī apmēram 15 – 20 min. (līdz neizjukšanas robežai). Blenderī samet bazilikas lapas, ielej eļļu un saspiestu ķiploka daiviņu, piparus, sāli un samaļ. Kamēr tomāti cepas uz nebēdu, maisījumu ieliek ledusskapī paaukstēties. Kamēr vēl laiks, sagriež Mocarellas sieru šķēlītēs, liek uz šķīvjiem. Tad ņem ārā tomātus, kas smuki apbrūnējuši,  liek uz sagrieztajām siera šķēlītēm. No ledusskapja izņem foršo mērcīti un apslacina visu, kas uz šķīvja un arī šķīvi. Smukumam. Pēc garšas un jūtām uzkaisa piparus un sāli, un notiesā. Pāri palikušo eļļas maisījuma plankumu satīra ar bagetes šķēlīti un apēd. 

Labu apetīti!

_________________

Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz