Priekšroku dod vietējiem produktiem
Jau bērnībā restorāna “Vecais Kapteinis” šefpavāre Kristīne Otmane savus mājiniekus sagaidīja ar gardām vakariņām. Tāpēc eksperimentiem un secinājumam, ka vērtīgākais, kas izaug mūsu dārzos, ir ķirbis, laika bijis gana. “To ēdot, organisms saņem visus nepieciešamos vitamīnus. Žēl, ka daudzi to nemaz nezina,” atzīst Kristīne.
To, ka viņa būs pavāre, Kristīne zināja no 2.klases. Tāpēc, beidzot pamatskolu, viņa nešauboties devās izglītoties uz Rīgu. “Man joprojām ļoti patīk mana profesija,” ar lepnumu saka šefpavāre, kad jautāju, vai nav bijusi reize, kad viss apnicis un gribējies pievērsties kam citam. “Tā esmu jutusies tikai vienu reizi, un tad savam priekam aizgāju papildus studēt grima mākslu,” atceras sieviete, taču drīz vien atgriezusies savā iemīļotajā lauciņā. Viņa piebilst, ka mīl gan pati garšīgi paēst, gan citus pabarot. “Mājās vienmēr saviem draugiem un viesiem gatavoju pati. Un viņi ikreiz gaida, kas būs,” pastāsta Kristīne. Taču, kad viņa pati dodas ciemos, nama saimnieks vai saimniece uztraucoties, ko viņai garšošot. “Uzskatu, ja ēdiens gatavots ar mīlestību, tad tas nevar būt negaršīgs,” pārliecināta Kristīne. “Tas jādara ar prieku. Bet, ja tobrīd negribas, tad labāk aiziet uz veikalu un kaut ko nopirkt.”
Astoņus gadus Kristīne ir bijusi veģetāriete, taču ir divas lietas, no kā grūti atteikties – kotletēm un bekona. Pārējos gaļas izstrādājumus gan viņa uzturā nelieto. “Mana ēdienkarte ir pārsvarā balstīta uz dārzeņiem. Maksimāli cenšos iekļaut vietējos produktus, jo vietējie zemnieki tomēr mazāk izmanto ķimikālijas,” zina teikt Kristīne.
Sacepti ķirbji ar dārzeņiem
Nepieciešams: ķirbis, rāceņi, kartupeļi, burkāni, kāļi, ķiploki, eļļa, sāls, pipari
Pagatavošana: dārzeņus notīra, sagriež 2-3 cm garos gabalos. Apslaka ar eļļu, pārber ar sagrieztām ķiploku daiviņām. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Visu samaisa, liek sakarsētā krāsnī (180-200 grādu lielā temperatūrā) un cep aptuveni 20 – 30 minūtes.
Kristīnes piebilde: Var izmantot tos dārzeņus, kas vislabāk garšo.
Cepti kabači
Nepieciešams: kabacis, sīpoli, ķiploki, eļļa, “Balzamino” etiķis, sāls, pipari, cukurs
Pagatavošana: kabaci nomizo, iztīra sēklas un sagriež pusapļos aptuveni 2-3 mm biezumā. Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sagriež. Tad visu kopā cep eļļā līdz kabači kļūst viegli zeltaini. Tad pēc garšas lej klāt “Balzamino” etiķi, pievieno sāli, piparus un cukuru arī pēc garšas.
Kristīnes piebilde: Šādā veidā var gatavot visa veida dārzeņus.
Labu apetīti!
_________________
Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.